Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Με πενιχρό τζίρο η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 645 μονάδες. Στον τραπεζικό κλάδο καταγράφονται τα μεγαλύτερα κέρδη. Βοήθειες στην τάση από ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα. Πιέσεις για Coca Cola και ΟΤΕ.

Προβάδισμα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Σε μεικτά πρόσημα και εύθραυστες μεταβολές έχουν γυρίσει τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους ενεργούς traders να περιμένουν τις επόμενες διαρροές από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους λίγους αγοραστές δίνει η, μέχρι στιγμής, εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α. και κυρίως στις θεωρούμενες βαρύδεικτες μετοχές, όμως είναι απόλυτα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι συναλλαγές έχουν «κάτσει» εντελώς και αυτό φαίνεται και στο ταμπλό του FTSE25.

Μόλις 2.287 κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΛΠ (+1,73%), ενώ, λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, με όγκο χαμηλότερο των 10.000 τεμ. παραμένουν οι ΕΕΕ (-1,75%), ΕΥΔΑΠ (+0,59%), Σαράντης (+0,11%) και Fourlis (+0,98%).

Ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 14 εκατ., ενώ δεκάδες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης παραμένουν, κυριολεκτικά, με μηδενικές συναλλαγές (!).

Επιστρέφοντας, αναγκαστικά, στα στενά όρια του FTSE25, το +2,71% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει τον κλάδο που πρωτοστατεί στην προσπάθεια συνέχισης της ανοδικής κίνησης, ενώ σημαντικές βοήθειες δίνουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,23%), ΔΕΗ (+2,99%), Ελλάκτωρ (+1,38%), Ελ. Πετρέλαια (+1,64%), Motor Oil (+3,36%), Jumbo (+1,94%), ΟΛΠ (+1,73%) και ΕΧΑΕ (+1,12%).

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΕΕ (-1,75%) και ΟΤΕ (-1,28%).

Πρώτος στόχος των αγοραστών, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 642 μονάδων, εξέλιξη που θα ενεργοποιήσει το ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, βάζοντας ως επόμενο στόχο τις 650 μονάδες.

Από την άλλη, συνεχίζεται η απάθεια των ενεργών παικτών για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό αφαιρεί σημαντικό κομμάτι ενδιαφέροντος από το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 645 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 638,2 (-0,51%) και 646,77 μονάδων (+0,82%).

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων και σύμφωνα με τη Merit Sec., αύριο είναι προγραμματισμένη η αποκοπή του μερίσματος ύψους €0,30/μετοχή για τον ΟΠΑΠ και η καταβολή στις 11/8/20. Η μεικτή μερισματική απόδοση, με κλείσιμο Παρασκευής, ανερχόταν σε 3,4%.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v