Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, υπερκαλύπτοντας τις πρωινές απώλειες. Περιορίζονται οι απώλειες για τις τράπεζες, στο «συν» η Πειραιώς. Κέρδη και για ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda Development.

Θετικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδα πάνω από τις 640 μονάδες. 

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε: 

Συνεχίζουν να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια όσο και στην Εγχώρια Αγορά οι πωλητές και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια, προκειμένου οι δείκτες να αποφύγουν το κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος.

Ουδέτερα τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων καθώς οι επενδυτές, μετά το σερί θετικών συνεδριάσεων, έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής για τις εξελίξεις.

Επιστρέφοντας στα Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έχει κατεβάσει σημαντικότατα στροφές και οι «αντιμαχόμενες πλευρές» δείχνουν να περιμένουν την τελευταία ώρα συναλλαγών, αν όχι τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να βάλουν την τελική «πινελιά» στην ημερήσια τάση.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 10,2 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένη συναλλαγή για τον ΟΤΕ, ενώ στο τρίωρο ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 19 εκατ., με τις ίδιες προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, «στα 329,29 δισ. ευρώ περιορίστηκε το δημόσιο χρέος στο πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι 331,06 δισ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Για το συγκεκριμένο διάστημα, το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης έφτασαν τα 17,25 δισ. ευρώ, από 25,54 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι δαπάνες κινήθηκαν στα 19,84 δισ. ευρώ, από 23,9 δισ. ευρώ το Q4 του 2020. Διαμορφώθηκε έτσι ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1,35 δισ. ευρώ».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όλοι ανεξαιρέτως οι Δεικτοβαρείς τίτλοι και κατ' επέκταση και οι βασικοί δείκτες έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, ενώ στο ταμπλό του μη Τραπεζικού FTSE25 έχουν πληθύνει τα «πράσινα σημάδια» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,33%, Ελ. Πετρέλαια +2,13%, Motor Oil +1,39%, TITC +0,93%, ΟΤΕ +0,08% και Σαράντης +0,36%), όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να γυρίσουν οι δείκτες σε θετικό βηματισμό.

Παραμένουν με αξιοσημείωτες απώλειες οι Alpha Bank (-2,94%), Eurobank (-2,01%), Εθνική (-2,50%), Πειραιώς (-1,25%), ΑΔΜΗΕ (-2,16%), Αεροπορία Αιγαίου (-1,75%), ΔΕΗ (-3,12%), ΕΕΕ (-2,73%), Viohalco (-2,08%), Jumbo (-1,26%), Fourlis (-1,59%), Μυτιληναίος (-1,46%) και ΟΠΑΠ (-2,33%).

«Σιγή ασυρμάτου» από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι περισσότεροι τίτλοι παρουσιάζουν ημερήσια μεταβολή με ελάχιστες συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι διπλάσιες των ανοδικών και το ενδιαφέρον να βαίνει μειούμενο, μέρα με τη μέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v