Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινήσεις με το βλέμμα στο Αιγαίο

Πτωτικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Αύξηση μεταβλητότητας και πλεονέκτημα στους short δίνει η αύξηση των εντάσεων με την Αγκυρα, με ζητούμενο σήμερα την αντίδραση μετά τη χθεσινή κατρακύλα. Τα κρίσιμα επίπεδα για Γενικό Δείκτη και τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Κινήσεις με το βλέμμα στο Αιγαίο

Με μεικτά πρόσημα και μακριά από τα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να τερματίζουν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, ενώ ο Nasdaq, λόγω των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, απέτυχε να σημειώσει ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με αρνητική μεταβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, 21 έκλεισαν με κέρδη και 9 με αρνητικό πρόσημο.

Λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «δεν θεωρεί πιθανό να εγκριθεί το πακέτο την επόμενη εβδομάδα» και αυτό επέδρασε αρνητικά στην ψυχολογία των ενεργών επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 68.524 νέες μολύνσεις, κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα, 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους πωλητές δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ για ήπια αρνητικό άνοιγμα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μετά τη χθεσινή «επεισοδιακή» συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 22 συνεδριάσεων, η κοινή εκτίμηση ανάμεσα στους αναλυτές είναι ότι η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, μέχρι τις 2 Αυγούστου, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα αφορούν στη διαφαινόμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, «με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα οδεύει πλέον σε μια ιδιότυπη τριπλή επιτήρηση: Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις και όρους που συνδέονται με εποπτεία από τους θεσμούς μέσω αξιολογήσεων, εγκρίσεις δόσεων από το Eurogroup και βεβαίως το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των δανείων. Στην εποπτεία της Κομισιόν και των χωρών-μελών που θα αποφασίζουν εάν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων που θα υποβάλουμε τον Οκτώβριο, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τις επιχορηγήσεις, τηρείται. Εάν όχι, τότε οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων παγώνουν. Στην εποπτεία της Κομισιόν για τη σωστή απορρόφηση του ΕΣΠΑ και στην εποπτεία ότι όσα χρήματα απορροφούνται, πηγαίνουν σε έργα που έχουν εξαγγελθεί και εάν αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν. Θα τρέχει επίσης και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Όσον αφορά το Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, ο γεωπολιτικός κίνδυνος ήταν πάντα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά τώρα δείχνει να αυξάνεται. Η τάση θα εξετάζεται “day by day”, με τη μεταβλητότητα να κυριαρχεί, πάντα σύμφωνα με την ημερήσια ειδησεογραφία.

Σύμφωνα με το πιο συντηρητικό σενάριο, η γεωπολιτική ένταση ανέτρεψε τα δεδομένα, με τις αυξημένες χθεσινές συναλλαγές να είναι αποτέλεσμα αθρόων κινήσεων αποεπένδυσης και τον ΓΔ να είναι πιθανό να κινηθεί προς τις 600 μονάδες, αν η ένταση συνεχιστεί και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δείξει επιστροφή της επιφυλακτικότητας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είναι αρνητική ένδειξη η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 619 μονάδων και του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών χαμηλότερα των 325 μονάδων, καθώς θα ενεργοποιηθούν τα ημερήσια “stop long”.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 320.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Lamda Development, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 21/7/2020 και σταθερού επιτοκίου 3,40% ετησίως.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v