Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το Χρηματιστήριο

Πτωτικό γύρισμα για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από τις 650 μονάδες. Αποδίδεται στην τουρκική Navtex νότια της Κρήτης. Περιορίζονται τα κέρδη για τις τράπεζες, απώλειες αντί κερδών νωρίτερα για ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα. Αδυναμία για ΟΠΑΠ λόγω μερίσματος.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το Χρηματιστήριο

Παρά το γεγονός ότι τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια διατηρούν το σημαντικότερο κομμάτι από τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κατά κυριολεξία “ήλθαν τα πάνω, κάτω”.

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. γύρισαν στο “βαθύ κόκκινο”, με κύρια αιτία την Navtex που εξέδωσε η Αγκυρα για έρευνες ΝΑ της Κρήτης αλλά και την είδηση - φήμη σύμφωνα με την οποία, “σε ετοιμότητα έχει τεθεί εδώ και λίγες ώρες το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς δέκα Τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το Ναύσταθμο του Ακσάζ, με κατεύθυνση νότια”.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης από το +1,58% και τις 663,5 μονάδες, με σχεδόν κάθετη κίνηση βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,54% και στις 636,59 μονάδες, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τις 370,19 μονάδες (+5,88%), γκρεμίστηκε στις 335,07 μονάδες (-4,16%), για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση, με παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές με θετικό πρόσημο διασώζονται οι Alpha Bank (+0,32%), Eurobank (+1,64%), Εθνική (+1,56%), Πειραιώς (+3,95%), Viohalco (+1,83%), ΕΕΕ (+1,15%), Ελ. Πετρέλαια (+1,05%) και Jumbo (+1,33%).

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 63,5 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένη συναλλαγή στην Jumbo.

Με τα παραπάνω δεδομένα, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και όχι μόνο και για τον λόγο αυτό τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να επιλέξουν την αποχή και την αυξημένη ρευστότητα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v