Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «Σειρήνες» στο Αιγαίο πιέζουν το χρηματιστήριο

Απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο. Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς σε δεκάδες μετοχές οι αγοραστές είτε αγνοούνται είτε έχουν τραβηχτεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Οι «Σειρήνες» στο Αιγαίο πιέζουν το χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, οι ανησυχίες που επέστρεψαν για την πανδημία επισκιάζουν τη βραχύβια, όπως αποδείχθηκε, αισιοδοξία για την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη και αφορούσε το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Σε αυτή τη λογική, οριακές απώλειες καταγράφει και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Εν τω μεταξύ,  οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου επιδεινώθηκαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv, καθώς εντείνονται οι φόβοι για την έκταση της ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει το Reuters, «οι εισηγμένες στον Πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένεται τώρα να ανακοινώσουν πτώση 58,6% στα κέρδη του β’ τριμήνου, έναντι 56,2% που προβλεπόταν πριν από μία μόλις εβδομάδα».

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τους βασικούς του δείκτες να έχουν δώσει μία πρώτη αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, όμως παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας ότι οι αγοραστές θα χρειαστούν περαιτέρω δυναμική για να αντιστρέψουν το κλίμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται οριακά χαμηλότερα των 635 μονάδων, έχοντας σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 630,26 μονάδες (-1,25%), ενώ σχετικά ικανοποιητικός δείχνει ο τζίρος που ξεπέρασε τα 10 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένη συναλλαγή στον ΟΤΕ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή έχουν γυρίσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,33%), Ελ. Πετρέλαια (+0,18%), Lamda Development (+0,69%), Motor Oil (+0,49%), Jumbo (+0,18%), Σαράντης (+0,97%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,38%).

Αντίθετα, από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες πιέσεις για Alpha Bank (-1,67%), Eurobank (-1,76%), Εθνική (-1,85%), ΑΔΜΗΕ (-1,73%), ΔΕΗ (-1,56%), ΕΕΕ (-1,65%), Ελλάκτωρα (-1,03%) και Μυτιληναίο (-1,53%).

Προσοχή χρειάζεται η πρώτη στήριξη στις 630 μονάδες, καθώς καθοδική διαφυγή θα ενεργοποιήσει πωλήσεις, κάνοντας πιο εύκολο το έργο των εν δυνάμει πωλητών.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς σε δεκάδες μετοχές οι αγοραστές είτε αγνοούνται είτε έχουν τραβηχτεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v