Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλθαν τα πάνω κάτω στο Χρηματιστήριο

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και η τουρκική Navtex τρόμαξαν τους επενδυτές, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κάτω από τις 640 μονάδες. Από το ζενίθ στο ναδίρ οι τραπεζικές μετοχές. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Ηλθαν τα πάνω κάτω στο Χρηματιστήριο

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της 13ης Ιουλίου, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε “σύμφωνα με την ‘υποψιασμένη σχολή σκέψης’, ρόλο στην ψυχολογία των ενεργών Παικτών, έπαιξε και η υποβάθμιση της Τουρκικής Οικονομίας από την Scope Ratings. H εξέλιξη σύμφωνα με κάποιους ‘υποψιασμένους’, ίσως αυξάνει την πιθανότητα ‘θερμού επεισοδίου’ στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκική πολιτική έχει συνηθίσει να στρέφει το ενδιαφέρον της Τουρκικής Κοινής Γνώμης σε άλλα γεγονότα, όταν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις – εξελίξεις, που αφορούν την Οικονομία της Χώρας” και δυστυχώς οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες του γράφοντος (!)

Πιο συγκεκριμένα, “Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε Περιοχή της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας, Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Με τη Navtex που εκδόθηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει Περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου”, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Αξίζει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη στην Περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis”.

Την είδηση ακολούθησε η φήμη σύμφωνα με την οποία, “σε ετοιμότητα έχει τεθεί εδώ και λίγες ώρες το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς δέκα Τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το Ναύσταθμο του Ακσάζ, με κατεύθυνση νότια”.

Η ψυχολογία των ενεργών traders επιβαρύνθηκε και από την είδηση για, “πτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών, πάνω από το Νησιωτικό Σύμπλεγμα του Καστελόριζου”.

Η αντίδραση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν άμεση και εντυπωσιακή. Αγνοώντας τα θετικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. όχι μόνο απώλεσαν το σύνολο των αρχικών τους κερδών, αλλά γύρισαν και στο “βαθύ κόκκινο” και χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ένα γεωπολιτικό επεισόδιο θα είναι το “τελειωτικό χτύπημα” για τον ασθενή, για φέτος, Ελληνικό Τουρισμό.

Ευνόητο είναι ότι με τόσο έντονο volatility, να αυξηθεί η μικτή αξία συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/6, 110,9 εκατ.).

Σαφώς ψυχραιμότεροι του Χ.Α., οι ενεργοί Παίκτες στην Αγορά ομολόγων, συνέχισαν τις τοποθετήσεις τους, με αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων, έστω και αν αυτές ήταν σχετικά χαμηλότερα πριν τις τελευταίες εξελίξεις (στο 1,113% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις στον απόηχο των ανακοινώσεων από την Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με την Merit Sec., “oι Ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τελικά, μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων, ότι το πακέτο επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει σε €750 δισ., εκ των οποίων οι επιχορηγήσεις σε €390 δισ. και τα δάνεια σε €360 δισ. Το Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021 - 2023), με πληρωμές έως και το 2026. Το βασικό εργαλείο, το Recovery and Resilience Facility, αποτελεί σχεδόν το 90% του Ταμείου, φτάνοντας τα €672,5 δισ. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδοτικό πακέτο πάνω από €70 δισ. μαζί με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που αντιστοιχούν στο 36% του ΑΕΠ 2019. Η Ελλάδα θα λάβει €31,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων €19 δισ. σε επιδοτήσεις και €12,5 δισ. σε δάνεια”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. και οι περισσότεροι από τους Δεικτοβαρείς τίτλους κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, μέχρι την ώρα που ήλθαν οι ειδήσεις από τις Τουρκικές κινήσεις, όμως η συναλλακτική δραστηριότητα, μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης (17,4 εκατ.) είχε αρχίσει να κατεβάζει στροφές, με αποτέλεσμα στην σταδιακή υποχώρηση δεικτών και μετοχών από τα αρχικά υψηλά.

Ασφαλώς και η μεταβλητότητα, βρήκε “πεδίον δόξης λαμπρόν” στον “ευαίσθητο” Τραπεζικό κλάδο, “τσουρουφλίζοντας” τους πρωινούς αγοραστές, που έγραψαν σημαντικές απώλειες, αν κράτησαν τις θέσεις τους, σε μόλις μία συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-3,11%) κινήθηκε μεταξύ 0,6526 (+5,60%) και 0,576 ευρώ (-6,8%), της Εθνικής (-3,05%) μεταξύ 1,359 (+6,17%) και 1,202 ευρώ (-6,09%), της Eurobank (-2,55%) μεταξύ 0,43 (+5,29%) και 0,383 ευρώ (-6,22%) και της Πειραιώς (-0,78%) μεταξύ 1,42 (+10,08%) και 1,24 ευρώ (-3,88%).

Μία από τα ίδια και για την συμπεριφορά του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, που διάνυσε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 40 μονάδων, με υψηλό τις 370,19 (+5,88%) και χαμηλό τις 330,56 μονάδες (-5,45%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 340,55 (-2,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 340,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,62%.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις στο “θέατρο” της Αν. Μεσογείου, όμως αν ο εν λόγω δείκτης δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 325 μονάδων, το ημερήσιο διάγραμμα θα ξαναδώσει σήμα εξόδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μεταξύ έξι ‘Μνηστήρων’ καλείται η Alpha Bank να επιλέξει, τις επόμενες ημέρες, τους τρεις, ή τέσσερις Επενδυτές που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης έως 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ‘Cepal’ και έως 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘Galaxy’. Σύμφωνα με πληροφορίες, μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι ‘PIMCO’, ‘Cerberus’, ‘Bain’, ‘Elliott’, ‘Cerved’ και ‘Apollo”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου στα υψηλά ημέρας με αρνητικό πρόσημο παρέμενε μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ, το “κουδούνι” της λήξης των συναλλαγών βρήκε με θετική ημερήσια μεταβολή μόνο τους ΕΕΕ (+1,67%) και Jumbo (+0,72%)

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-4,76%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,30 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,285 ανά μετοχή).

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ (-3,70%) κλείνει και το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεών της έναντι Πελατών της, πετυχαίνοντας τη χρηματοδότηση της Εταιρείας με κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης συγκαλεί έκτακτο ΔΣ, ώστε να λάβει την απόφαση και να προχωρήσει η σχετική συμφωνία, με βάση την προσφορά μεγάλου Διεθνή Χρηματοοικονομικού Οίκου. Η Εταιρεία πρόκειται, πάλι μέσω Εταιρείας ειδικού σκοπού όπως και στο πρώτο πακέτο της τιτλοποίησης, να διαθέσει ληξιπρόθεσμες οφειλές Πελατών της στη χαμηλή τάση, που είναι 90 ημερών και άνω. Το επιτόκιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 5% κι αυτό, καθώς η κατηγορία των απαιτήσεων έχει υψηλότερο ρίσκο”.

Πέριξ των 12,50 ευρώ βγαίνουν πωλήσεις στον τίτλο του ΟΤΕ (-1,83%). Η μετοχή για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τα 12,74 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 12,67 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 11,50 ευρώ.

Προσπάθησαν να κάνουν το 3Χ3 οι αγοραστές στην μετοχή του Ελλάκτωρα (-2,72%) αλλά έπεσαν πάνω στην περίπτωση. Η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές πάνω στην αντίσταση των 1,071 ευρώ και πρέπει να την μετατρέψει σε στήριξη, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,222 ευρώ. Στα 1,032 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Quest Holdings (-3,22%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα τελική ονομαστική αξία μετοχής €1,33 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,15 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €7,4600.

Από εκεί και πέρα και για όσο διαρκεί η αυξημένη γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή της Αν. Μεσογείου, θα συνεχίσουν να γίνονται αναφορές για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, οι συντηρητικοί Επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους, ότι λείπουν τα “δυνατά χέρια” που θα μπορούσαν να κινηθούν “contrarian” στο επιφυλακτικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, ανέβασε συναλλαγές αλλά έπεσε στην περίπτωση η Δομική Κρήτης (-12,41%), προσοχή θα απαιτήσει η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και στην Forthnet (-3,23%), προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, αλλά θέλει καλύτερο κλίμα η Intralot (-2,56%), ενώ αύξησαν συναλλαγές Frigoglass (-5,66%) και AVE (-2,97%).

Αποφάσισε να κάνει συναλλαγές η Doppler (-3,45%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Entersof (-4,03%) και Performance Technologies (-6,64%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Εβροφάρμα (-5,01%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην Centric (-2,50%), ενώ όλο και χαμηλότερα υποχωρεί η Βιοτέρ (-19,57%).

Προσοχή απαιτείται για τον Γενικό Δείκτη, καθώς κίνηση χαμηλότερα των 619 μονάδων (ημερήσιο “stop long”) θα ενεργοποιήσει κινήσεις μείωσης θέσεων, από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Τι λένε οι Αναλυτές

Μετά από ένα τετραήμερο διαπραγματεύσεων, οι Ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε αποφάσεις, σε σχέση με το ύψος και τη διάρθρωση του προτεινόμενου από την Επιτροπή Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αν και το ύψος των κονδυλίων παρέμεινε στα €750 δισ. σύμφωνα με την πρόταση, η διάρθρωση ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια διαμορφώθηκε με τρόπο που να είναι αποδεκτός από τις Χώρες του Βορρά και η σχέση αναδιαμορφώθηκε από 2 προς 1, σε 1,08 προς 1, με τις Χώρες του Νότου να πρέπει να υποβάλουν Εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα, για να λάβουν χρήματα.

Έτσι, από κοινού με το προηγούμενο πακέτο των €540 δισ., το συνολικό πακέτο στήριξης φτάνει το 10% του ΑΕΠ των Χωρών της Ευρωζώνης, χωρίς να προσμετρώνται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και το ύψους €1,074 τρισ. ΠΔΠ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) της περιόδου 2021 - 2027.Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκταμιεύσει $2,5 τρισ. (12% του ΑΕΠ προς τις πληττόμενες Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά και σχεδιάζουν νέο πακέτο ύψους $1-3 τρισ. με τη Δημοκρατική Πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι να συνομολογεί.

Είναι επομένως φανερό από τα παραπάνω ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας είναι διαφορετικός στις ΗΠΑ (και στην Ασία) σε σχέση με την Ευρώπη, όσον αφορά τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ενώ είναι εναρμονισμένος σχεδόν σε σχέση με τις νομισματικές. Αυτό δε είναι που εξηγεί και τις υψηλές επιδόσεις των δεικτών στη Wall Street και ιδιαίτερα στο Nasdaq που καταγράφει ιστορικά υψηλές τιμές, ενώ στην Ευρώπη οι επιδόσεις, συγκριτικά, υστερούν, έχοντας ωστόσο καταγράψει σημαντική αύξηση από τα χαμηλά που κατέγραψαν το Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, παρά την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ και σε άλλες Χώρες που δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική επανεκκίνηση των Οικονομιών, οι αισιόδοξες προσδοκίες από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου από τις δοκιμές του Παν/μίου της Οξφόρδης, αναβαθμίζουν την επενδυτική ψυχολογία στις Αγορές.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσπάθησε για την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καθώς ο “λευκός καπνός” από τη Σ.Κ. θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την Ελληνική Οικονομία που αναμένεται σε βάθος 7ετιας να εισπράξει ποσά €70 δισ. (32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα μέσω των ΕΣΠΑ και του ΠΔΠ), στο βαθμό που οι χρόνιες παθογένειες της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης καταστήσουν τις εκταμιεύσεις εφικτές, ώστε να συντελεστεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας.

Την ίδια ώρα, η ολοκλήρωση των ομολογιακών εκδόσεων ύψους €1,25 δισ. από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, την TITC και τη Lamda, από κοινού με τη δημόσια προσφορά της Epsilon Net, αφαιρεί τη δικαιολογία περί αφαίμαξης της ρευστότητας από τα ομόλογα.

Επί του παρόντος, η συντελούμενη μεταστροφή στο Χρηματιστήριο γίνεται με συγκρατημένο τρόπο, με την υπέρβαση των 652 μονάδων να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 685 μονάδες, στο βαθμό που αναβαθμιστεί η αγοραστική δύναμη όσων βλέπουν με αισιοδοξία τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία. Η αναγκαία συναλλακτική αναβάθμιση θα απαιτήσει τη συστράτευση όλων των Δεικτοβαρών τίτλων και ιδιαίτερα των Τραπεζών, που καλούνται να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της Οικονομίας εγκρίνοντας περισσότερα δάνεια, ενώ τα βλέμματα στρέφονται και προς τη Fitch, η οποία την Παρασκευή 24/7 θα αναφερθεί στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Τα παραπάνω, ωστόσο, τελούν υπό την αίρεση των γεωπολιτικών εξελίξεων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Λιβύη, που διαμορφώνουν συνθήκες επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και απειλή “θερμού επεισοδίου” ανάμεσα στις δύο Χώρες !

Η πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχομένου δημιουργεί φοβική στάση στους Επενδυτές, οδηγώντας σε μερική αποεπένδυση και στάση αναμονής από άλλους, μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

“Είναι επομένως πιθανό να μεσολαβήσει μια περίοδος αναταραχής και πλαγιοκαθοδικής κίνησης του ΓΔ, μέχρις ότου υποχωρήσει η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή μας, διαδικασία βλαπτική και για τον Τουρισμό σε συνέχεια της μείωσης των αφίξεων λόγω πανδημίας”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Διεθνείς αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στο NYSE, καθώς σημειώνονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον δείκτη Nasdaq.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, σαφώς σημαντικότερες οι θετικές, ημερήσιες, αποδόσεις για το Πετρέλαιο.

Σε υψηλά 9ετιας ο Χρυσός, πάνω από τα $21 το Ασήμι, με τα $9400 κοντράρεται το Bitcoin.

“Διπλάσιος ήταν ο δανεισμός της Βρετανικής Κυβέρνησης το τελευταίο τρίμηνο, από ότι στο σύνολο του προηγούμενου έτους χρήσης. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 35,5 δισ. Λίρες ($45 δισ.) τον Ιούνιο, οδηγώντας τον δανεισμό τους πρώτους τρεις μήνες του οικονομικού έτους στο επίπεδο - ρεκόρ των 127,9 δισ. Λιρών”, ανέφερε η Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. “Το χρέος σκαρφάλωσε στο 99,6% του ΑΕΠ, το υψηλότερο από το 1961”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, Σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και Υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θα συζητήσουν σήμερα τα επόμενα (οικονομικά) βήματα αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, με τους Ρεπουμπλικάνους που είναι Μέλη του Κογκρέσου να δηλώνουν ότι επεξεργάζονται ένα πακέτο αποκατάστασης οικονομικού ύψους $1 τρισ.

“Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες ζημιές από δάνεια, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού”, προειδοποιεί η Moody's σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι “τα δάνεια με το μεγαλύτερο ρίσκο είναι αυτά προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά χωρίς εξασφάλιση”.

Eπιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, με τιμή - στόχο 5,50 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση “overweight” ξαναξεκινά την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ η Euroxx Sec.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 663,5 (+1,58%) και 630,34 μονάδων (-3,49%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 637,33 (-2,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 638,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,28%.

Ο τζίρος στα 106,2 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), ενώ ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ και με το θετικό ο ΟΠΑΠ. Όλοι ανεξαιρέτως οι Δεικτοβαρείς τίτλοι, έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά, ή τα υψηλά ημέρας.

Κακή η τελική εικόνα με 17 ανοδικές μετοχές, έναντι 93 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτες απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ενώ το υψηλό volatility αύξησε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (78.790 συμβόλαια).

Στα 4.818 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.747  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.194, 2.130 για τον Αύγουστο και 64 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.544) κινήθηκε μεταξύ 1.524,5 και 1.608 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.219 Jumbo, 7.812 ΟΤΕ, 39.926 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.573), Alpha Bank (25.482), Πειραιώς (12.363), ΔΕΗ (2.348), Ελλάκτωρα (2.467), Εθνική (14.427), MIG (1.700), ΓΕΚ (676), Cenergy (395), Lamda Development (972), ΑΔΜΗΕ (433), Motor Oil (170), Jumbo (283), TITC (190), Viohalco (108), Ελ. Πετρέλαια (213), Μυτιληναίο (773), ΟΠΑΠ (714) και ΟΤΕ (193).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 53.438, MIG 42.822, Alpha Bank 94.919, Εθνική 32.872, ΔΕΗ 10.257, Πειραιώς 16.862, Ελλάκτωρα 11.078.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.486.068 τεμ., (από 43.486.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.376.478 τεμ. (20.376.478), ΔΕΗ 5.814.084 τεμ. (5.814.084), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.319.394 τεμ. (1.319.394), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v