Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο!

Με οριακές απώλειες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 56 συνεδριάσεων! Επίδειξη... αδυναμίας από τις τράπεζες. Κέρδη για ΟΤΕ, Μυτιληναίο. Σε ιστορικό υψηλό η Τέρνα Ενεργειακή.

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο!

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της Federal Reserve σήμερα το βράδι, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, καθώς και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνονται και στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, για μία ακόμα συνεδρίαση οι ανοδικές διαθέσεις κράτησαν λίγα λεπτά και από εκεί και πέρα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και οι λίγοι αγοραστές είχαν σαν μοναδικό τους μέλημα, να αποφύγει ο ΓΔ ένα ακόμα κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 632 – 628, κάτι που θα επανέφερε στο τραπέζι τα τεχνικά σενάρια για δοκιμασία των αμέσως χαμηλότερων στηρίξεων.

Και αν ο Γενικός Δείκτης απέφυγε το κλείσιμο χαμηλότερα από την παραπάνω στήριξη, αυτό που έστειλε στο “κόκκινο” τις ανησυχίες των Παραγόντων της Αγοράς, ήταν η νέα κατακρήμνιση του τζίρου, σε μία συνεδρίαση που θύμισε Αύγουστο και τα “μπάνια του Λαού”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 56 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/5/2020 (23 εκατ.).

Η συναλλακτική απονεύρωση προβληματίζει εντονότατα τους Εγχώριους Επαγγελματίες, όπως και η καθίζηση του ενδιαφέροντος για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό, πιθανότατα γιατί οι πιο συντηρητικοί Επενδυτές έχουν επιλέξει την αποχή και την αυξημένη ρευστότητα, περιμένοντας να αυξηθεί η ορατότητα στα κρίσιμα μέτωπα (Τουρισμός, “κόκκινα” δάνεια, γεωπολιτικές ανησυχίες λόγω Τουρκίας), αλλά και τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου των Εισηγμένων, που θα είναι πιο ευδιάκριτες οι επιπτώσεις από το lockdown.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της Μυτιληναίος (+1,20%) διασώζονταν αμετάβλητος, εικόνα που βελτιώθηκε σημαντικά προς το τέλος.

Σταθεροποιητικές διαθέσεις δίνουν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,056%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 6 μηνών. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,02%, από 0,13% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τους Βαρύδεικτους Τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να αποτελεί μία ακόμα “επίδειξη αδυναμίας” και να δίνει απόλυτο πλεονέκτημα στους εν δυνάμει πωλητές, που δείχνουν ότι διατηρούν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 331,99 (+1,24%) και 320,63 μονάδων (-2,23%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 325,53 (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 323,56 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,33%.

Ο εν λόγω δείκτης έχασε και την στήριξη των 325 μονάδων, δίνοντας ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 370 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 317, 310 και 300 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου περίπου 20 δισ. ευρώ έχουν υπαχθεί στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria) και αποτελούν, πλέον, τη μεγάλη προτεραιότητα, προκειμένου να περιορισθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Με βάση τις παρουσιάσεις που διενήργησαν, μετά τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, οι συστημικές Τράπεζες, ως τα τέλη Μαΐου είχαν υπαχθεί σε moratoria δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 16,3 δισ. ευρώ.

“Σήμερα, δύο μήνες μετά, το ύψος τους ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ”, σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, από το βήμα της τακτικής γ.σ. της Eurobank, ο πρόεδρός της Γ. Ζανιάς. Εξ αυτών, τα περίπου 5,5 δισ. ευρώ αφορούν σε Πελάτες της Πειραιώς και ακολουθούν Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+1,33%), Viohalco (+0,83%), Jumbo (+0,12%), TITC (+0,73%), Fourlis (+0,63%), ΕΥΔΑΠ (+1,36%), ΕΧΑΕ (+0,16%), Μυτιληναίος (+1,20%), ΟΠΑΠ (+1,25%), ΟΤΕ (+0,95%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,37% και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Lamda Development και Σαράντη.

Μειώθηκαν οι φήμες που ήθελαν μεγάλο χαρτοφυλάκιο να παίρνει θέση στον Ελλάκτωρα (-0,73%) και ο όγκος υποχώρησε σημαντικά (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, ενώ μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα σημειώθηκε ήπια υποχώρηση. Στα 1,129 ευρώ η επόμενη αντίσταση, στα 1,03 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Χρειάστηκαν οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, προκειμένου η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,36%) να αποφύγει την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ ο τίτλος συμπλήρωσε 13 κλεισίματα, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Προκειμένου η μετοχή να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 7,54 ευρώ. Στα 6,52 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθησε να δώσει αντίδραση στο χθεσινό -21,71% ο Μαθιός (+24,37%), στο χθεσινό -5,88% η Ίλυδα (+8,85%), στο χθεσινό -7,50% η Βιοκαρπέτ (+8,11%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Κέκροπας (+7,62%), όλο και χαμηλότερα η Fieratex (-3,33%), ενώ στις 16/7 σημείωσε το τελευταίο θετικό κλείσιμο η Πετρόπουλος (-2,84%).

Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Performance Technologies (+2,59%), μένει να φανεί τι ξέρουν τα χαρτοφυλάκια που μαζεύουν πέριξ των 0,30 ευρώ Δομική Κρήτης (+1,35%), αύξησαν συναλλαγές Ιντρακάτ (+8,91%), Αλουμύλ (+6,84%) και Intralot (+7,45%), με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις η Κρι Κρι (-3,37%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Ιντρακόμ (+3,80%).

Δεν έχουν αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 652 – 662 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλείσιμο υψηλότερα των 1604 και ακόμα καλύτερα, υψηλότερα των 1630 μονάδων.

«Η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να δεχθεί μεγάλη ώθηση, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από τη δράση ‘Next Generation’, πάνω από 17% του ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο για μέση άνοδο του ΑΕΠ κατά 2%, την περίοδο 2021 – 2026», τονίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την εξάμηνη παράταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου “two-pack”). Η παράταση αυτή αποτελεί σύνηθες και αναμενόμενο διαδικαστικό στάδιο, για το οποίο ζητήθηκε η γνώμη της Ελλάδας και το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας, να ολοκληρώσει την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της Ευρωομάδας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθερότητας. Η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο.

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΤΕ καταθέτει η Οptima Bank σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο των 15,4 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Optima, ο ΟΤΕ αναμένεται να εμφανίσει άνοδο κερδών 37% στο εξάμηνο, στα 221 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να παραμένουν σταθερά σε ετήσια βάση, στα 1,85 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 637,23 (+0,57%) και 629,3 μονάδων (-0,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 632,2 (-0,22%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 632,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 24 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο Μυτιληναίος και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΤΕ και Fourlis και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Συσσώρευση στη σημερινή συνεδρίαση για την Εγχώρια Αγορά, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Οι Επενδυτές παραμένουν απρόθυμοι, διατηρώντας τον όγκο σε χαμηλά επίπεδα. Στις Διεθνείς Αγορές, η αύξηση των ποσοστών της ανεργίας και οι ανησυχίες για επερχόμενη οικονομική ύφεση, θα οδηγήσουν τις μετοχές σε αναζήτηση κατεύθυνσης”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η ομηρεία της πορείας του ΓΔ, από την εκάστοτε διαμορφωνόμενη γεωπολιτική κατάσταση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της Ελληνικής Οικονομίας δεν συνιστά νέο δεδομένο, αλλά στην παρούσα φάση διαμορφώνει καθοριστικά τη βραχυπρόθεσμη κίνηση. Το σενάριο που οδηγεί σε διάσπαση των ορίων στήριξης κάτω από τις 630 μονάδες, έχει πλέον αυξημένη πιθανότητα, ενόσω ουδείς τιθασεύει τον Ερντογάν και τις επεκτατικές βλέψεις του που περιλαμβάνουν οι ‘γαλάζιες πατρίδες”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και δεύτερο οι 610. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 641 μονάδες (ΚΜΟ 20). Η ΕΚΤ αποφάσισε να επεκτείνει τα προσωρινά μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων των Τραπεζών, ως και το 2022. Ο ελάχιστος δείκτης συνολικής επάρκειας θα παραμείνει στο 11,5%. Επίσης, αποφάσισε να παρατείνει για άλλους έξι μήνες, έως το τέλος του Μαρτίου 2021, την προθεσμία που είχε δώσει στις Τράπεζες με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υποβάλουν αναθεωρημένα σχέδια για τη μείωσή τους. Οι Μέτοχοι της Eurobank ενέκριναν, μεταξύ άλλων θεμάτων, την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή σε είδος, προκειμένου να περιέλθουν οι μετοχές του SPV στους Μετόχους της, με αναλογία 1 μετοχή του SPV για κάθε 12 μετοχές της Holdings που ήδη κατέχουν. Υπό την αίρεση της πρότερης λήψης των σχετικών εγκρίσεων, οι εν λόγω μετοχές αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ολοκλήρωση των συναλλαγών με τη doValue και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου έχει επίπτωση στα κεφάλαια της Holdings, περίπου -340 μονάδων βάσης”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Υπενθυμίζουμε ότι το εκτιμώμενο εύρος διαπραγμάτευσης για τις επόμενες συνεδριάσεις κινείται μεταξύ 620 και 660 μονάδων. Μετά το κλείσιμο έχουμε την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών εξαμήνου από τον Όμιλο TITC. Στο εξωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα καθορίζουν την βραχυπρόθεσμη πορεία κατά περίπτωση, αλλά για σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθεί η FED και η καθοδήγηση της για την πορεία των επιτοκίων”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ εξακολουθεί να βρίσκει στήριξη στις 630 μονάδες, καθώς όσες φορές κινήθηκε χαμηλότερα, η προσφορά απορροφήθηκε άμεσα. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορεί να διασπάσει ανοδικά και την αντίσταση στις 665 μονάδες, διαμορφώνοντας ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 630 και 665 μονάδων. Αν προσθέσουμε ότι, στις 640 μονάδες κινείται και ο ΚΜΟ-60, καταλαβαίνουμε ότι, η διάσπαση αυτού του trading range θα κρίνει την πορεία του ΓΔ βραχυπρόθεσμα. Ο ΔΤΡ τις τελευταίες τρείς συνεδριάσεις κινείται κάτω από τον ΚΜΟ-60, ενώ έχασε και τη στήριξη στην περιοχή των 330 μονάδων. Η διατήρηση των 330 μονάδων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, για την αποφυγή νέου πτωτικού κύματος”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με την απομάκρυνση του “Oruc Reis”, δεν φαίνεται να επαρκεί ώστε να επαναφέρει το ενδιαφέρον στις Ελληνικές μετοχές, με τους όγκους συναλλαγών να μην μπορούν να συνοδέψουν μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η χθεσινή αναλαμπή διήρκησε ελάχιστα, μετά από την είδηση πρόθεσης διαλόγου από την Τουρκική Πλευρά, με την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά να δρα επιφυλακτικά, συντηρώντας τις 630 μονάδες του ΓΔ.

Διαγραμματικά, η τάση παραμένει πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί την πλαγιοκαθοδική του πορεία. Προς το παρόν η προσφορά απορροφάται στην περιοχή των 630 μονάδων, με τις χαμηλότερες στηρίξεις να εντοπίζονται στο κάτω εύρος του καναλιού και τις 610 μονάδες. Η Αγορά συνεχίζει να καταγράφει χαμηλότερα χαμηλά και χαμηλότερες κορυφές, με την ακύρωση του πτωτικού “σπιράλ” να έρχεται μόνο με την καταγραφή νέου υψηλού, σε συνδυασμό με την ανοδική διαφυγή από το πτωτικό κανάλι, δηλαδή με την κατοχύρωση των 665 μονάδων.

Έχασε την επαφή με τις 330 μονάδες ο δείκτης Τραπεζών, όπου προβληματίζει ακόμα περισσότερο με την ασθενική εικόνα του. Τις τελευταίες συνεδριάσεις, όποιο ανοδικό “σκίρτημα” έχει αποτελέσει ευκαιρία πώλησης, με τον κλαδικό δείκτη να αδυνατεί να εξουδετερώσει έστω και προσωρινά το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης. Η υπέρβαση των 370 μονάδων κρίνεται αναγκαία για την επιστροφή του ΔΤΡ σε ανοδική τροχιά, ενώ χαμηλότερα, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 300 και τις κρίσιμές 265 μονάδες, όπου και αποτελούν τα ιστορικά χαμηλά του Τραπεζικού δείκτη.

Αναμενόμενα, η Αγορά έχει μπει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Κολλημένα όμως είναι και τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια εδώ και 4 συνεδριάσεις, κάτι που επιδεινώνει την ήδη “βαλτωμένη” εικόνα της Αγοράς. “Παρακολουθούμε στενά τα εγχώρια κρούσματα των τελευταίων ημερών, όπου μια αυξητική τάση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Χρηματιστηριακή μας Αγορά, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Τι συνέβη στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και οριακές οι μεταβολές για την Ευρώπη, με κέρδη ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι δείκτες στην Wall Street.

Νέα κέρδη για το Ευρώ, ψηλότερα και το Πετρέλαιο.

“Αψιμαχίες” αγοραστών – πωλητών στον Χρυσό, ελεγχόμενες απώλειες στο Ασήμι, πάνω από $11100 το Bitcoin.

Σε “αρνητική” υποβάθμισε η Fitch την προοπτική της Ιαπωνίας. Ο Διεθνής Οίκος αξιολόγησης, που διατήρησε αμετάβλητη στο “Α” την αξιολόγηση της Χώρας, σημειώνει πως η “πανδημία προκάλεσε οξεία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας”.

“Η Γερμανική Οικονομία, πιθανόν, αναπτύσσεται με ρυθμό 3% το τρέχον τρίμηνο, συγκριτικά με το προηγούμενο, εν μέρει ανακάμπτοντας από τη βουτιά στην οικονομική δραστηριότητα που προκάλεσε η πανδημία. Οι ενδείξεις καταδεικνύουν ξεκάθαρα ανάκαμψη, αλλά παρά την ισχυρή ανάπτυξη, πιθανόν θα χρειαστούν δύο χρόνια πριν αντισταθμιστεί η ιστορική βουτιά την Άνοιξη”, σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο DIW.

Νέα άνοδο σημείωσαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατέγραψε άλμα 16,6%, σε σχέση με τον Μάιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 12,5%.

“Υπάρχει μια ‘μανία’ στη Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς οι Επενδυτές φοβούνται μήπως χάσουν μεγάλες αποδόσεις”, τόνισε ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Κρούγκμαν υποστήριξε ότι “οι traders δεν έχουν συλλάβει ακόμα το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος, που έχει προκαλέσει η πανδημία στις ΗΠΑ”.

ΧΠΑ

Οριακά ανοδικά, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ακόμα χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.393 συμβόλαια).

Στα 4.996 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.909  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 501, 476 για τον Αύγουστο και 25 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.529) κινήθηκε μεταξύ 1.516 και 1.535,76 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.813), Alpha Bank (6.610), Πειραιώς (1.967), ΔΕΗ (620), Τέρνα Ενεργειακή (100), Εθνική (3.223), MIG (880), Μυτιληναίο (337), ΟΠΑΠ (258), ΓΕΚ (140).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.805, MIG 42.089, Alpha Bank 93.245, Εθνική 31.748, Πειραιώς 13.618, Ελλάκτωρα 10.711.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,58%

2020-07-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.344.068 τεμ., (από 43.344.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.380.559 τεμ. (17.380.559), ΔΕΗ 5.829.696 τεμ. (5.829.696), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.390.593 τεμ. (1.390.593), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v