Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι εφεδρείες των long

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με συγκεκριμένα blue chips η νέα επιχείρηση των αγοραστών, για... αποκόλληση από τις 630 μονάδες. Η παρατεταμένη αδυναμία των τραπεζικών μετοχών και η προϋπόθεση για να κλείσει με θετικό πρόσημο ο Ιούλιος.

Χρηματιστήριο: Οι εφεδρείες των long

Κέρδη στη Wall Street μετά τη Fed και εύλογο το ερώτημα, θα βοηθήσει η Νέα Υόρκη για να αρθούν οι επιφυλάξεις -κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο- σε Φρανκφούρτη, Μαδρίτη κ.α. και στα καθ' ημάς, μπας και ξεκολλήσει από το τέλμα των 630 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Στις ΗΠΑ, κυβέρνηση και Fed κάνουν ακόμη και αυτά που προ Covid-19 δεν γίνονταν, στην Ευρώπη διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το πώς θα λειτουργήσει και εάν θα είναι αποτελεσματικό το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης. Από 2021 και βλέπουμε και το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου θα συζητήσει (και πιθανόν αποφασίσει) νέα γενναία μέτρα. Μέχρι και για αγορές εταιρικών ομολόγων που έχουν χάσει την επενδυτική τους αξιολόγηση.

Ωστόσο, τα λεγόμενα fallen angels η Fed τα έχει ενεργοποιήσει από την αρχή του έτους... να δούμε συνεπώς, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση η εικόνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη μάς έβαλε σε ανησυχίες. Ενδεικτικά αναφέρω τον EuroStoxx Banks που διόρθωσε 2,03%, ανεβάζοντας σε 5,99% τις απώλειες σε διάστημα εβδομάδας.

Εστιάζω στον κλάδο, καθώς το χρηματιστήριό μας είναι τραπεζοβαρές, μάλιστα οι αρμόδιοι φρόντισαν να ενισχύουν αυτή τη βαρύτητα/επίδραση στη διαμόρφωση των δεικτών (*), με ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα. Και συγκεκριμένα για σήμερα-αύριο, για το «κλείσιμο» του Ιουλίου.

Στις 632,37 ο ΓΔ μετρά απώλειες 1,02% σε διάστημα μηνός, στις 1.525,63 ο FTSE25 με μείον 1,07% και στις 323,56 ο ΔΤΡ με μηνιαίες απώλειες 11,14%, πραγματικό βαρίδι για την αγορά. Πρακτικά, εάν στον τραπεζικό κλάδο βγει αντίδραση σήμερα-αύριο και ο ΔΤΡ υπερβεί -έστω- την περιοχή των 350 μονάδων, μπορεί ο Ιούλιος να αποτελέσει τη θετική συνέχεια του Ιουνίου. Από τον κλάδο, πιο αδύναμη -διαγραμματικά- η Alpha Bank, με ζητούμενη μία κίνηση προς το 0,58 ευρώ, τουλάχιστον.

Σε σαφώς καλύτερη θέση η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και δη ένα σημαντικό τμήμα της. ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Jumbo, Mytilineos, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis με θετικό πρόσημο.
Στο επίκεντρο η ΤΙΤΑΝ, μετά την ανακοίνωση καλών οικονομικών μεγεθών πρώτου εξαμήνου, η Τέρνα Ενεργειακή μετά το χθεσινό «νέο ιστορικά υψηλό» (σε τιμή κλεισίματος).

Με τη μη τραπεζική κεφαλαιοποίηση να έχει εφεδρείες για μία προσπάθεια των long.

Ωστόσο η διαφορά σε διακύμανση δεικτών θα γίνει μόνο με ενδεχόμενη ανοδική διόρθωση των τραπεζικών.
Δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο και ο Ιούλιος.

(*) αναφορά επί τούτου στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v