Χρηματιστήριο: Πήραν τα πάνω τους οι πωλητές

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η αξία των συναλλαγών στη συνεδρίαση, ενώ από το μεσημέρι και μετά ενεργοποιήθηκαν περισσότερες πωλήσεις πιέζοντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 630 μονάδες. Ελάχιστα blue chip με θετικό πρόσημο.

Χρηματιστήριο: Πήραν τα πάνω τους οι πωλητές

Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς η Ευρώπη, από χαμηλότερα "βλέπουν" τα futures στην Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ, δίνοντας την εικόνα της συνεδρίασης. 

Απνοια και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όχι δηλαδή πως ο τζίρος είναι- προφανώς αναλογικά- θεαματικά μεγαλύτερος στη Φρανκφούρτη ή στο Μιλάνο αλλά και ο δικός μας παραείναι απογοητευτικός.

Ταυτόχρονα και στη σκιά των εξελίξεων σε γεωπολιτικό επίπεδο οι πωλητές ενεργοποιήθηκαν εντονότερα μετά το μεσημέρι οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 630 μονάδες. 

Στα 36 εκατ. η μέση αξία συναλλαγών εβδομάδος (μέχρι και το χθεσινό "κλείσιμο") και ένα επιπλέον στοιχείο, ενδεικτικό και αυτό, είναι το ότι για 100 μετοχές η τιμή παρέμενε αμετάβλητη, από τις οποίες πολλές δεν είχαν "ανοίξει" καν ή ήταν σε διαπραγμάτευση με λίγες δεκάδες ευρώ. Ενδεχομένως η διόρθωση των δεικτών χαμηλότερα ενός σημείου στήριξης να ενεργοποιούσε περισσότερους πωλητές, κάτι που διαφάνηκε λίγο πριν τις 15.00 όταν για τον Γενικό Δείκτη κινήθηκε χαμηλότερα.

Με περιορισμένης έκτασης συναλλαγές διόρθωναν και τραπεζικές και blue chips καθώς το ενδιαφέρον των αγοραστών ήταν ακόμη μικρότερο από αυτό των πωλητών. Στις 317 μονάδες ο ΔΤΡ με απώλειες 0,81% , στις 1.527 με μείον 0,60% ο FTSE25, σε ακόμη μία συνεδρίαση που ο τραπεζικός κλάδος είναι σε discount σε σχέση με τις τραπεζικές του δείκτη.

Παρά τα νεότερα για τις τράπεζες (οικονομικά αποτελέσματα, τιτλοποιήσεις κ.λ.π) το ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την Εθνική στα 1,1855 ευρώ, την Alpha Bank στα 0,554 , την Eurobank στα 0,374 και στα 1,2395 την Πειραιώς.

Λίγα πράγματα και για τις μη τραπεζικές, με τη μέτρια προσφορά να πιέζει χαμηλότερα τις τιμές των περισσότερων καθώς η ζήτηση περιορίζεται σε επί μέρους τίτλους. Ειδικότερα σε Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Οι μόνες 4 με θετικό πρόσημο και ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Lqmda, Fourlis, Jumbo, Mytilineos με απώλειες μικρότερες του 0,87% του Γενικού Δείκτη, στις 15.00'

Στις 34/50 η σχέση ανοδικών/πτωτικών αλλά για τις μισές και πλέον με θετικό πρόσημο η αξία των συναλλαγών περιοριζόταν σε λιγότερα των 1.000 (!).

Συγκριτικά πάντα, σε ElvalHalcor, Quest, Intralot, Πλαστικά Θράκης, ΚΛΜ, Intrakat, Medicon, ΚΡΙ ΚΡΙ η ανοδική αντίδραση πραγματοποιούνταν με ικανοποιητική συναλλακτικότητα.

Μάλιστα για τη μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ, τα 6,20 ευρώ αποτελούν "νέο ιστορικό υψηλό" με απόδοση 9,54% από την αρχή του έτους. Και πλέον στην αποτίμηση των 205 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά-στην χρηματιστηριακή διαδρομή της- πάνω από το όριο των 200 εκατ. Σε πλήρη...αντιδιαστολή με τον "βαλτωμένο" δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v