Ανοδος στο Χρηματιστήριο με χορηγό την Coca Cola

Βραχύβια αποδείχτηκε η αντίδραση των τραπεζών που σήμερα έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Τα blue chips σήκωσαν το βάρος της ανόδου του Γενικού Δείκτη στις 637 μονάδες. Πρωταγωνιστές Coca Cola, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

Ανοδος στο Χρηματιστήριο με χορηγό την Coca Cola

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, σε πολλές Περιοχές του Πλανήτη, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές συνεχίζουν και σήμερα τον θετικό τους βηματισμό, με τους ενεργούς Επενδυτές να προσπαθούν να ακολουθήσουν την ανοδική κίνηση στο NYSE, τιμολογώντας τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αναφέρει ότι “Αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Κίνα θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις 15 Αυγούστου, με στόχο την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο” και έχοντας επικεντρωμένη την προσοχή τους στην κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας.

Με τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση χαμηλού κόστους, συνέχισε την προσπάθεια, που ξεκίνησε χθες, απομάκρυνσης των βασικών του δεικτών, από τα πρόσφατα χαμηλά.

Και επειδή, ως συνήθως γίνεται, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, “έμειναν από δυνάμεις”, εγκλωβίζοντας τους πρωινούς τους αγοραστές, η “ευθύνη” να κινηθούν οι δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα, μεταφέρθηκε στα μη Τραπεζικά blue chips, με “ταγό” τον τίτλο της ΕΕΕ (+5,67%) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εξαμήνου που ανακοίνωσε και τα οποία κρίθηκαν καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, η Coca Cola HBC ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1ου εξαμήνου 124 εκατ. ευρώ, έναντι 195,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg οι Αναλυτές ανέμεναν πτώση κερδών κατά 54%, στα 103,5 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις υποχώρησαν περίπου 15% και στα 2,83 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης δεν αποτόλμησε να δοκιμάσει την πρώτη αντίσταση στις 644 μονάδες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, όσοι υποστηρίζουν ότι η τελευταία ανοδική αντίδραση θα είναι “fake”, τεχνικού χαρακτήρα και εξαιρετικά βραχύβια, ετοιμαζόντουσαν να αυξήσουν τις “short” θέσεις τους, αν ο ΓΔ επαναπροσέγγιζε την ζώνη αντίστασης 650 – 665.

Μικτά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 5ετους να υποχωρεί προς νέα χαμηλά και αυτή του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να διαμορφώνεται στο 1,032%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε στο -0,04%, από 0,01% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο τίτλος της Alpha Bank (-1,38%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,563 ευρώ (+2,51%), της Εθνικής (-0,04%) μέχρι τα 1,2385 ευρώ (+4,08%), της Eurobank (+0,75%) μέχρι τα 0,381 ευρώ (+2,42%) και της Πειραιώς (+0,40%) μέχρι τα 1,2925 ευρώ (+3,82%).

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Η ίδια συμπεριφορά από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 329,2 (+2,80%) και 316,73 μονάδων (-1,09%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 320,53 (+0,09%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 319,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, μέχρι ο ΔΤΡ να δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 344 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να παραμείνουν στον ρόλο του Θεατή.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία της Alpha Bank, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ‘Galaxy’. Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας έχει κατατεθεί ήδη αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού ‘Ηρακλής’, για το μεγαλύτερο μέρος του ‘Galaxy’ και συγκεκριμένα, για τα retail χαρτοφυλάκια ύψους 7,6 δισ. ευρώ. Πολύ σύντομα αναμένεται να υποβληθεί και το αίτημα για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που απαρτίζουν το project ‘Galaxy”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δίνει σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Ελλάκτωρ (-2,97%) και Jumbo (-1,83%) και αμετάβλητοι οι ΔΕΗ και Lamda Development.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΧΑΕ (+2,07%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,49 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,09 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €2,9050.

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+3,21%) έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, να ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ (!)

Όπως προαναφέρθηκε, όταν οι Τραπεζικοί τίτλοι άρχισαν να υποχωρούν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, το “βάρος της ευθύνης” έπεσε στην μετοχή της ΕΕΕ (+5,67%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εξαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη.

Θετική ένδειξη ότι ο τίτλος άφησε πίσω του τα 22,95 και 23,16 ευρώ, δίνοντας ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων και βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 24,36 ευρώ. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 21,80 και η αμέσως επόμενη στα 20,00 ευρώ.

Μόνιμα κίνηση με θετικό πρόσημο και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,56%). Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εννέα πτωτικές στις τελευταίες δέκα, ενώ ο τίτλος συμπλήρωσε και 11 κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Όσο η μετοχή κλείνει χαμηλότερα των 4,03 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα των 3,76 ευρώ, οι “sellers” έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, με στόχο την δοκιμασία της στήριξης στα 3,35 – 3,20 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Δούρος (0%) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγάζει πωλητή η Τεχν. Ολυμπιακή (-2,52%), επιστροφή αγοραστών στον Κέκροπα (+5,88%), αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τις 13/7 ο Σπύρου (+5,99%), δεν εντυπωσίασαν τα αποτελέσματα εξαμήνου της Frigoglass (0%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+6,52%), ενώ εμφάνιση πωλητή σημειώθηκε σε Παϊρη (-11,56%) και ΚΛΜ (-1,90%).

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Μοτοδυναμική (+2,27%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Intralot (+19,47%), Ευρ. Πίστη (+3,21%) και Ίλυδα (+4,04%), πέρασε “πακέτο” 194000 τεμ. στα 2,02 ευρώ για τον Παπουτσάνη (+8,82%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Έλαστρον (+2,80%) και Attica Group (+4,04%) και τέσσερις οι ανοδικές για Autohellas (+1,74%) και Quest (+1,74%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+2,01%), η στήλη ειδοποίησε ότι η αναβολή μετάταξης στην Κύρια Αγορά θα φέρει βραχυχρόνιες πιέσεις στην Performance Technologies (-2,61%), καθώς θα ρευστοποιούσαν θέσεις οι “βιαστικοί”, όμως η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e και η Διοίκηση είπε ότι φέτος η Εισηγμένη πάει ακόμα καλύτερα, ενώ μένει να φανεί η δυναμική των χαρτοφυλακίων που ανέλαβαν να τιμολογήσουν στο ταμπλώ, την τελευταία επιχειρηματική είδηση για την Βιοκαρπέτ (+9,45%).

Τεχνικά, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 664 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 1604 μονάδων, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια καλό θα είναι να παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Το ρεκόρ της πτώσης της απόδοσης του Ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, πρόσφερε περαιτέρω στήριξη στους αγοραστές, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα θα παραμείνουν στο επίκεντρο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Παρά την εν εξελίξει ανοδική αντίδραση, περιμένουμε πως το τρέχον μοτίβο διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί, καθώς οι όγκοι πρέπει να γίνουν πιο πειστικοί για μία συνέχεια. Οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ οι Επενδυτές, συνολικά, παραμένουν αμέτοχοι. Στις Αγορές του εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι ο Nasdaq κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, ο Χρυσός συνεχίζει ανοδικά, δείχνοντας τη διάθεση των Επενδυτών για ασφαλή καταφύγια”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η ανοδική κίνηση του Τραπεζικού δείκτη μπορεί να συνεχιστεί, με τα επίπεδα των 334 - 336 μονάδων να αποτελούν ισχυρό οχυρό αντίστασης, απαιτώντας αισθητά βελτιωμένες συναλλαγές, εξέλιξη που μπορεί να επαναφέρει μια ακόμη προσπάθεια αναρρίχησης προς τις 650 μονάδες, για το ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ανοδική εκτόνωση με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, αν και με χαμηλό τζίρο, βελτίωσε την τεχνική εικόνα του ΓΔΧΑ. Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Πειραιώς έδειξαν ανθεκτικότητα, όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο στα 367 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν θετικά (+7,1%yoy) κυρίως από τα αποτελέσματα του εμπορικού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου (+52 εκατ. ευρώ). Οι προβλέψεις του β΄ τριμήνου κινήθηκαν σε προ covid-19 επίπεδα και οδήγησαν το τελικό αποτέλεσμα σε κέρδη 82 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καταγράφηκε περαιτέρω μείωση του επαναλαμβανόμενου κόστους, ενώ και τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για το 1ο εξάμηνο υπήρξε σημαντική αύξηση στις νέες εκταμιεύσεις δανείων, οι οποίες ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,9 δισ. ευρώ για ολόκληρη την χρήση του 2019. Σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα και η ΕΕΕ. Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στους διεθνείς μετοχικούς δείκτες”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Βελτιωμένα τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Πειραιώς, σε σχέση με το α’ τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά €97 εκατ., λόγω των εσόδων από άλλες δραστηριότητες (€63 εκατ.), το λειτουργικό κόστος ήταν οριακά μειωμένο (-€2 εκατ.), με αποτέλεσμα τα κέρδη προ προβλέψεων να αυξηθούν κατά €99 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Οι προβλέψεις ήταν μειωμένες κατά €296 εκατ. λόγω της μείωσης του σχηματισμού νέων ΜΕΑ κατά €461 εκατ. στην Ελλάδα. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε €85 εκατ., έναντι ζημιών €230 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, οι χορηγήσεις μειώθηκαν κατά €370 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και οι καταθέσεις κατά €991 εκατ., λόγω της μείωσης των καταθέσεων του Δημόσιου τομέα. Τέλος, τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια παρέμειναν αρνητικά (-€1,3 δισ.). Η Διοίκηση της Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του Ομίλου, για τους πρώτους επτά μήνες του 2020, υποχώρησαν κατά 12,5% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση και τον Ιούλιο κατά 8,0%. Σύμφωνα με την Διοίκηση, τα ανωτέρω μεγέθη δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, την εξαγωγή βάσιμων συμπερασμάτων κι εκτιμήσεων για το σύνολο της χρονιάς, καθώς είναι φανερό πως οι συνθήκες στην Αγορά αλλάζουν θεαματικά μέρα με την μέρα και ανάλογα με τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο”, επισημαίνει η Merit Sec.

Αφορμή από την βελτιωμένη διεθνή χρηματιστηριακή εικόνα των τελευταίων ημερών, φαίνεται να βρήκε η Ελληνική Αγορά, δίνοντας την προβλεπόμενη αντίδραση από τις υπερπουλημένες ζώνες και την στήριξή των 610 μονάδων, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων προβληματίζει, όμως μια ήπια αντίδραση, τεχνικής φύσεως, είναι απολύτως φυσιολογική, δεδομένης της “μαζεμένης” Αγοράς, κυρίως λόγω του μειωμένου τζίρου.

Η στήριξη των 610 μονάδων του Γενικού Δείκτη λειτούργησε αξιοπρεπώς, με τα “αντανακλαστικά” των αγοραστών να κάνουν την εμφάνισή τους, μετά από αρκετό καιρό. Ο ΓΔ έδωσε την αναμενόμενη αντίδραση από το κάτω εύρος του πτωτικού καναλιού που διαπραγματεύεται από τις αρχές Ιουνίου, πλησιάζοντας στο άνω εύρος αυτού, δηλαδή τις 650 - 655 μονάδες, όπου και αποτελούν την ισχυρότερη αντίσταση σε αυτή τη φάση.

Η καταγραφή χαμηλότερων χαμηλών και χαμηλότερων υψηλών συνεχίζεται, με την υπέρβαση των 665 μονάδων να αποτελεί το ζητούμενο για την όποια ανοδική διάσπαση. Σε περίπτωση παραμονής του ΓΔ εντός του πτωτικού καναλιού και την επιβεβαίωση της αντίστασης στις 650 - 655 μονάδες, η Αγορά στρέφει τα φώτα της για την κύρια ζώνη στήριξη στις 600 - 590 μονάδες.

Αντιστοίχως και ο δείκτης Τραπεζών “κράτησε” το επίπεδο στην περιοχή των 300 μονάδων, όπου και αποτελεί την τελευταία στήριξη πριν τα ιστορικά χαμηλά των 265 μονάδων. Η πορεία του κλαδικού δείκτη είναι ανάλογη με αυτή του Γενικού, με το άνω εύρος του καναλιού του να εντοπίζεται πέριξ των 340 - 350 μονάδων. Ανοδική διάσπαση του καναλιού θα έχουμε μόνο με την κατοχύρωση των 370 μονάδων, ενώ σε περίπτωση επιβεβαίωσης της αντίστασης στην ζώνη 340 - 350, η στήριξη των 300 και εν συνεχεία 265 μονάδων, φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν για ακόμη μία φορά.

“Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά διαπραγματεύεται εντός του πτωτικού καναλιού εδώ και ένα διάστημα δύο μηνών, με το βασικό σενάριο να παραμένει η συνέχιση αυτής της ήπιας πτωτικής κίνησης. Οι επιλεκτικές κινήσεις και οι όποιες ‘αναλαμπές’, ενόψει εταιρικών αποτελεσμάτων μένουν στο τραπέζι, όμως δεδομένης της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και του χαμηλού τζίρου συναλλαγών, μία ανοδική διάσπαση φαντάζει δύσκολο εγχείρημα για την ώρα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ακόμα ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστρέφει σε κέρδη το Ευρώ, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη για το Πετρέλαιο.

Προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός, δίνει την δική του μάχη με τα $2050, σημαντικότερα κέρδη για το Ασήμι που πλησιάζει τα $27, πάνω από τα $11600 το Bitcoin.

Μια “γεύση” του πόσο θα κοστίσει η χειρότερη ύφεση των τελευταίων τριών αιώνων έδωσαν οι Βρετανικές Τράπεζες, με τις διαγραφές στα έξι μεγαλύτερα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Χώρας, από την αρχή του έτους, να ανέρχονται ήδη σε 17,2 δισ. Στερλίνες, “περίπου όσο η τρέχουσα εμπορική αξία της Barclays”, σύμφωνα με το Bloomberg.

H επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης επέστρεψε σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο τελικός σύνθετος PMI διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 54,9 μονάδες, από 54,8 που ήταν η προκαταρκτική μέτρηση και ο PMI Υπηρεσιών στις 54,7 μονάδες, έναντι των 55,1 της προκαταρκτικής μέτρησης.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη ανέκαμψε τον Ιούνιο, στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο πριν τα lockdowns. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 5,7% τον Ιούνιο, από τον Μάιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Ο ρυθμός επιστροφής των Αμερικανών στην Αγορά Εργασίας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, με τον Ιδιωτικό τομέα να δημιουργεί μόνο 167000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ADP. Η μέτρηση ήταν πολύ χαμηλότερη από το 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας που προέβλεπαν Αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 7,5% τον Ιούνιο, αλλά τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές παρέμειναν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα $50,7 δισ. τον Ιούνιο, από $54,8 δισ. τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των Αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch.

O τομέας Υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανέκαμψε τον Ιούλιο. Το Ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI Υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 58,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 57,1 τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2019.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 641,32 μονάδες (+2,04%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 638,4 (+1,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 637,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,47%.

Ο τζίρος στα 37,3 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΛΑΜΔΑ, ΠΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ και στα χαμηλά οι Ελλάκτωρ και Jumbo.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν νεότερη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.990 συμβόλαια).

Στα 4.516 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.466 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 489, 344 για τον Αύγουστο και 145 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.527,25) κινήθηκε μεταξύ 1.515 και 1.539,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.294 Πειραιώς, 5.600 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.869), Alpha Bank (8.917), Πειραιώς (2.631), ΔΕΗ (446), Lamda Development (212), Εθνική (5.083), MIG (744), ΟΠΑΠ (338), ΓΕΚ (240), Ελλάκτωρα (1.005), Μυτιληναίο (294), Τέρνα Ενεργειακή (338), ΑΔΜΗΕ (192), Jumbo (176), Motor Oil (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.152, MIG 42.850, Alpha Bank 93.243, Εθνική 33.176, Πειραιώς 15.574, Ελλάκτωρα 10.240.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                     Name of Issuer             NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,58%

2020-07-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.344.068 τεμ., (από 43.344.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.013.360 τεμ. (17.339.125), ΔΕΗ 5.829.042 τεμ. (5.829.696), Eurobank 50.824.563 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.430.593 τεμ. (1.390.493), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v