Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε Alpha, Πειραιώς και ΟΤΕ περιορίστηκε το παιχνίδι

Ανοδική κίνηση για τις δυο τραπεζικές μετοχές, πιέσεις για τον Οργανισμό σε μια συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε με συναλλαγές μόλις 21,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ηπιες κινήσεις για τα περισσότερα blue chips.

Χρηματιστήριο: Σε Alpha, Πειραιώς και ΟΤΕ περιορίστηκε το παιχνίδι

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα κύρια ευρωπαϊκά, ενδείξεις αφύπνισης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τον περιορισμένο τζίρο.

Στις 637,12 με 0,43% ο Γενικός Δείκτης, στις 1.530,91 με 0,45% ο FTSE25 και με 1,82% στις 322,77 ο Δείκτης Τραπεζών.

Στα μέτωπα ΗΠΑ-Κίνας και πανδημίας η προσοχή traders και επενδυτών, με κύριο στοίχημα στην Νέα Υόρκη το πότε (και με ποιες εισηγμένες/"καύσιμο") θα καταγραφεί νέο all year high για τον S&P500.

Λίγο πριν το "κλείσιμο" της συνεδρίασης, στο ΧΑ, ο βασικός δείκτης της Wall Street απείχε μόλις 7 (!) μονάδες από τις 3.393,52 μονάδες (σε τελικές τιμές).

Συνεδρίαση, που ναι μεν ξεκίνησε σε βραδείς ρυθμούς, με τζίρο μόλις ένα (1 ) εκατ. στα πρώτα 35' , με τους πωλητές να πιέζουν έως τις 632,59 αλλά σταδιακά μετά τις 14.25' και 15.10' να δίνεται διαφυγή σε θετικό έδαφος. Αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώνεται στις 637,26 (17.00' ), με συναλλαγές 17,9 εκατ. και τις πρώτες 5- με βάση την αξία συναλλαγών- για ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Mytilineos.

Στο τελευταίο 15λεπτο έγιναν συναλλαγές αξίας 3,5 εκατ, σημαντικό μέρος των οποίων στην διάρκεια της δημοπρασίας. Οπως και στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδος το κύριο ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε- συγκριτικά πάντα- στο διάστημα 17.00'-17.16'.

Και πάλι έτσι, κάτι φάνηκε να κινείται με ενεργότερη τη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών θυλάκων σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. Ενδεικτικός ο αριθμός των μετοχών αυτών των κατηγοριών που έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 30 από τις συνολικά 50 στο συν.

"Τι αγοράζουν, τι πουλάνε οι ξένοι στο χρηματιστήριο..." σχετικό κατατοπιστικό άρθρο/ανάλυση του Γιώργου Α. Σαββάκη, επανεξέταση της στρατηγικής στα NPEs ζητά το ΤΧΣ, σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος και για ακόμη μία συνεδρίαση συνεχίστηκε το ανοδικό σημειωτόν για τον κλάδο. Με χαμηλό ημέρας τις 314,15 μονάδες για τον ΔΤΡ το "κλείσιμο" στην τοπική κορυφή ημέρας, αποτέλεσε ενθαρρυντική ένδειξη, κατ' αρχήν για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Ενδεχομένως με ορίζοντα την Παρασκευή 21 Αυγούστου, οπότε και η λήξη μηνός στα Παράγωγα.

Ενδιαφέρουσα ένδειξη η διεύρυνση του premium στα ΣΜΕ τρέχοντος και προσεχούς μηνός, φθάνοντας το 1,28% και 1,53% αντίστοιχα. Εμφανής η βελτίωση της τάσης από τα οριακά ποσοστά της Παρασκευής, έστω και για τόσα λίγα Συμβόλαια. Μόλις 230 για Αύγουστο και άλλα 152 για Σεπτέμβριο, αμφότερα αυξημένα με τα λιγοστά της προηγούμενης συνεδρίασης.

Να υποθέσουμε, πως οι λίγοι ενεργοί προσβλέπουν σε υψηλότερες τιμές; το ΧΠΑ αυτό "δείχνει" χωρίς, ωστόσο, να είναι κάτι περισσότερο από ένας "δείκτης" και μάλιστα αναστρέψιμος.

Το αναφέρω όμως, για αύριο και βλέπουμε.

Από τον τραπεζικό κλάδο ισχυρότερη αντίδραση σημειώθηκε για Alpha Bank, Πειραιώς της δε πρώτης συνοδεύτηκε με- συγκριτικά πάντα- αυξημένες συναλλαγές. Τα 0,535 ευρώ είναι ένα σημείο, υπέρβαση του οποίου ευνοεί συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης.

Πωλητές έως τα 13,21, αγοραστές έως τα 13,67 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ. Το 4,35% σε εβδομαδιαία μέτρηση ήταν ένας λόγος για μερική κατοχύρωση θέσεων με το βλέμμα και στις σημαντικές απώλειες για τον τίτλο της Deutsche Telekom , στην Φρανκφούρτη (15,065 ευρώ, με μείον 1,85%).

Αγοραστές σε ΟΠΑΠ και Mytilineos, σε αμφότερες το στοίχημα παίζεται στην προοπτική επαναφοράς πάνω από το όριο των 8 ευρώ. Αγοραστές και σε Motor Oil, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ισχυρή η Viohalco σε επαναφορά προς τα 2,35 , συνέβαλε- για τους long-η Coca Cola στα 23,44 ευρώ.

Κινητικότητα- στο πλαίσιο της εποχής- για συγκεκριμένες μετοχές των δεικτών χαμηλότερης κατηγορίες.

Ευνοήθηκαν μετοχές εισηγμένων, που είτε ανακοίνωσαν θετικά οικονομικά αποτελέσματα (Ιντεάλ, στα 1,18) είτε από επιχειρηματικές εξελίξεις (λ.χ για την Forthnet, στα 0,284 , εγκρίθηκε από την DGComp η εξαγορά από την United Group/BCPartners). Με σημαντική άνοδο και ΚΕΚΡΟΨ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΣΙΔΜΑ, Ικτίνος, Intrakat κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v