Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες «ξύπνησαν» το Χρηματιστήριο

Τα ισχυρά κέρδη Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 643 μονάδες. Αφύπνιση και στην αξία των συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 35,7 εκατ. ευρώ. Δεύτερη μέρα πιέσεων για τον ΟΤΕ, απώλειες και για ΔΕΗ.

Οι τράπεζες «ξύπνησαν» το Χρηματιστήριο

"Κοίταξε υψηλότερα" το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους long να έχουν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τον έλεγχο της αγοράς.

Στις 643,98 με 1,08% ο Γενικός Δείκτης, πολύ κοντά στο "υψηλό ημέρας" των 644,06 μονάδων.

Με 3,81% στις 335,06 ο Δείκτης Τραπεζών, με 0,96% στις 1.545,58 μονάδες ο FTSE25, με την ημέρα να ανήκει στους long του τραπεζικού κλάδου.

Από τα χαρακτηριστικά της ημέρας, η- συγκριτικά πάντα- ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, συνακόλουθα του τζίρου. Τα συνολικά 35 εκατ. ευρώ, ήταν κατά 75% αυξημένα σε σχέση με την Δευτέρα.

Αυτή η μικρή (σε απόλυτο μέγεθος) αλλά σταθερή ενίσχυση συναλλαγών αποτέλεσμα της επαναφοράς μέρους των traders και επενδυτών ενισχύει την εκτίμηση μας για υπέρβαση των 40 εκατ. στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ημέρα, που λήγει η απλή σειρά μηνός Αυγούστου, στα Παράγωγα.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε φλερτ διαρκείας για τον S&P500 με τα ιστορικά υψηλά των 3.393,52 μονάδων, με ήπιες διακυμάνσεις στις αγορές πετρελαίου (Brent: 45,16$), και υπό πίεση το δολάριο (1,1959).

Με τις διεθνείς αγορές σε εξισορροπητική τάση, στο χρηματιστήριο μας δόθηκε η δυνατότητα στους αγοραστές να ωθήσουν λίγο υψηλότερα τους βασικούς δείκτες, να εγγράψουν υπεραπόδοση από τον τραπεζικό κλάδο, να κινηθούν στοχευμένα σε blue chips. Και σε ενεργά εγχώρια επενδυτικά σχήματα να συντηρήσουν τη μόχλευση σε ένα ικανό μέρος της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Τραπεζικές και ΟΤΕ, στο επίκεντρο των traders από τις πρώτες, κιόλας, εντολές. Επιφυλακτικά, από λίγο υψηλότερες τιμές για τις 4 τραπεζικές, με βιαστικούς αγοραστές για τον ΟΤΕ.

Από τις 323,42 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, έως τα 13,66 ευρώ ο τίτλος του ΟΤΕ.

Για να αλλάξουν οι ισορροπίες, σταδιακά από το πρώτο 15λεπτο και μετά, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν στις τραπεζικές και με τους πωλητές να "γυρίζουν" πτωτικά τη μετοχή του Οργανισμού.

Σταθερά με αγοραστές σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, "μάχες" πωλητών-αγοραστών στον ΟΤΕ μέχρι τέλους.

Στο "κλείσιμο" η Εθνική στα 1,179 (5,69%), η Alpha Bank στα 0,553 (5,29%), η Eurobank στα 0,42 (1,45%) και στα 1,27 (4,44%) η Πειραιώς.

Στα 13,30 (-0,89%) η μετοχή του ΟΤΕ, με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα. Ακολούθησαν οι Alpha Bank, Eurobank, ETE ενδεικτικά της εστίασης των βραχυπρόθεσμων και Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΔΕΗ, Mytilineos.

Μεικτές οι τάσεις για τα blue chips, με πωλητές στη ΔΕΗ, την Jumbo με πωλητές σε ΜΟΗ, Aegean, Fourlis ΕΥΔΑΠ και με...δεύτερη ταχύτητα ΟΛΠ, Sarantis, Viohalco, TITC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας η ισχυρή αντίδραση για τη μετοχή της Motor Oil, έχοντας επιβεβαιωθεί η στήριξη των 11 ευρώ, χαμηλά επίπεδα όπου απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, η κίνηση της ΕΥΔΑΠ πάνω από τα 6,60 , η προσέγγιση των 8,80 για την Sarantis, η εδραίωση των 4 ευρώ για την Fourlis.

Αδιαμφισβήτητα η υπεραπόδοση των τραπεζικών ήταν από τα ενθαρρυντικά της ημέρας, με τους αγοραστές να "βλέπουν" προς τις 350 plus μονάδες.

Αρκετές οι μετοχές με θετικό πρόσημο, 61 έναντι 36 με αρνητικό. Και για ακόμη μία συνεδρίαση με ισχυρή αντίδραση για τίτλους των Fortnet, Λούλη, Ιατρικό, Fieratex, ΕΛΓΕΚΑ, ΣΙΔΜΑ, Ιντεάλ, Frigoglass, Autohellas, MIG, Attica Bank, Intracom, Intrakat κ.α. σε μία ημέρα, που αν μη τι άλλο παρουσίασε στοιχειώδη ρυθμό και ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v