Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την τάση των διεθνών αγορών προσπαθεί να πιάσει το Χρηματιστήριο

Μετά τα ρεκόρ στη Wall Street και τα κέρδη στην Ασία, η εγχώρια αγορά αναζητά δυνάμεις για την υπέρβαση των 650 μονάδων. Ανάσα η μικρή βελτίωση της αξίας των συναλλαγών και η ανοδική κίνηση των τραπεζών.

Την τάση των διεθνών αγορών προσπαθεί να πιάσει το Χρηματιστήριο

Σε ιστορικά υψηλά η Wall Street, σε υψηλά μηνών οι αγορές της Ασίας και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
οι traders θα έχουν κάθε λόγο να αξιοποιήσουν και αυτή την αφορμή.  Νωρίτερα, στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι long πήραν την σκυτάλη από τους ομολόγους τους, σε Νέα Υόρκη, Τόκιο με την Φρανκφούρτη να πρωτοστατεί σε αυτή την κίνηση.

Στο ΧΑ, μετά και την χθεσινή συνεδρίαση, βασικοί δείκτες και μετοχές-σηματωροί διαμορφώθηκαν σε οριακά- από την τεχνική πλευρά- σημεία. Μένει να φανεί, εάν σήμερα, με την συνδρομή των διεθνών αγορών θα μπορέσουν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Πρακτικά, για την υπέρβαση των 650 μονάδων, για τον ΓΔ, των 1.560 για τον 25άρη και την όσο το δυνατόν εγγύτερη προσέγγιση των 360 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Ο αυξημένος -συγκριτικά πάντα- τζίρος στην χθεσινή συνεδρίαση, οι ενίσχυση long θέσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές, η επανεργοποίηση του τραπεζικού κλάδου, η ενίσχυση της μεταβλητότητας μετοχών, όπως λ.χ ο ΟΤΕ δημιουργούν προϋποθέσεις για ακόμη ένα, το τρίτο κατά σειρά, ανοδικό βήμα. Εστω και έτσι, την ώρα που στην Νέα Υόρκη "σπάνε" όλα τα ρεκόρ και στην Φρανκφούρτη ο DAX επανέρχεται προς τις 13.000 μονάδες, στο ΧΑ αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε τις 650 μονάδες.

Το αρχικά "μουδιασμένο" ξεκίνημα νωρίτερα στα ευρωπαϊκά, πιθανότατα θα ενεργοποιήσει περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε μετοχές του δείκτη. Ωστόσο, θα φανεί στα πρώτα 10΄-15' εάν οι long θα έχουν λόγο να επανέλθουν από λίγο χαμηλότερες τιμές, διευρύνοντας έτσι το περιθώριο απόδοσης.

Σε διάστημα εβδομάδος και με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ημέρα λήξης της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα.

Ζητούμενη, αρχικά η επιβεβαίωση των στηρίξεων -χαμηλών της χθεσινής συνεδρίασης- και εν συνεχεία η δυνατότητα αναστροφής της τάσης.

Εθνική από τις τραπεζικές, ΟΤΕ, Coca Cola και Mytilineos, Jumbo, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ τα "στοιχήματα" της μεγάλης κατηγορίας. Σε ποια blue chips θα εστιάσουν οι long και σε ποια οι short.

Αν μη τι άλλο, προοιωνίζεται μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση.

Η ενδελεχής παρακολούθηση της και από τον Εκηβόλο, σε... ζωντανή μετάδοση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v