Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 650 μονάδες επιχειρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των αγοραστών. Ανοδος άνω του 3% για τον κλαδικό δείκτη. Πιέσεις για Coca Cola αλλά και για Jumbo, Mytilineos, Motor Oil.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Στα...πράσινα οι αγορές, προς τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι η Wall Street, που δεν "αφήνει" τις αγορές να πάνε σε σημαντική διόρθωση, με την Νέα Υόρκη να υπαγορεύει τον ρυθμό από Φρανκφούρτη μέχρι Σαγκάη φτάνοντας μέχρι την Αθήνα. Εστω και έτσι, όπως σημειώναμε εχθές, λίγες ώρες πριν τα νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P500.

Με την συνδρομή των διεθνών, στο ελληνικό χρηματιστήριο traders και επενδυτές επιχειρούν (κυρίως οι πρώτοι) για το 3 στα 3, δηλαδή σε μία τρίτη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Σε θετικό έδαφος, μετά την αρχική επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης στήριξης, οι βασικοί δείκτες, χωρίς οι περιορισμένες συναλλαγές να εμποδίζουν τους long να κινηθούν λίγο υψηλότερα.

Εως τις 646,89 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τις 1.555 ο FTSE25 και τις 345,96 ο Δείκτης Τραπεζών.

Σε σημεία αναφοράς οι ΓΔ και δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα φανεί με το "κλείσιμο" εάν υπάρχει περιθώριο για κάτι πιο ουσιαστικό μέχρι και την Παρασκευή. Για τον τραπεζικό, παρά την υπεραπόδοση του- σε εβδομαδιαίο- η απόκλιση/discount σε σχέση με τα blue chips παραμένει μεγάλη. Και μόνο σε ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των (κατ' ελάχιστο) των 380 μονάδων θα αρχίζαμε να προσεγγίζουμε διαφορετικά τον κλάδο. Προς ώρας, στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης το όποιο αποτέλεσμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Αλλά, έστω και έτσι με ένα 8,54%- σε εβδομαδιαίο- κάτι δείχνει να κινείται σε συνέχεια και της πρώτης εβδομάδος του Αυγούστου.

Σε μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ETE και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ οι 5 μεγαλύτεροι σε συναλλαγές με ανάλογο τζίρο και Jumbo, Πειραιώς, Mytilineos, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ να συμπληρώνουν την 10άδα.

Δεδομένου, ότι ο τζίρος παραμένει σε μέτρια μεγέθη- παρά την ενίσχυση του από Δευτέρα σε Τρίτη- η σύνθεση των συναλλαγών παραπέμπει σε μικρή εκροή ρευστότητας από συγκεκριμένα blue chips προς τραπεζικά χαρτιά. Προφανώς στο πλαίσιο ενός βραχύβιου γύρου, με ορίζοντα- το πιθανότερο- το "κλείσιμο" της Παρασκευής.

Με θετικό πρόσημο οι 4 συστημικές τραπεζικές, με αρνητικό 3 από τα blue chips-κύριες επιλογές των funds, δηλαδή Jumbo, Mytilineos, Motor Oil.

Αξιοπρόσεκτη η αντίδραση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με ικανοποιητικό τζίρο, στα 6,83 ευρώ.

Στον ΟΤΕ η χθεσινή "μάχη" πωλητών vs αγοραστών είχε ως αποτέλεσμα το μάζεμα προσφοράς από χαμηλότερες τιμές με συνακόλουθη την άνοδο, σήμερα, της μετοχής έως τα 13,54 ευρώ. Για τους long στόχος είναι τα 14 ευρώ σε "κλείσιμο" εβδομάδος, την Παρασκευή.

Υψηλότερα ο ΟΤΕ, χαμηλότερα η Coca Cola, στα 23,16 ευρώ, καθώς και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του trading επικεντρώνεται στις τραπεζικές. Σε Εθνική, στα 1,212 ευρώ, σε Alpha Bank, στα 0,57 , στην Eurobank, στα 0,4352 και στα 1,31 στη μετοχή της Πειραιώς.

Διαφοροποίηση, σε σχέση, με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις οι περισσότερες μετοχές με αρνητικό από αυτές με θετικό πρόσημο. Λογικό, καθώς κάποιοι από τους ενεργούς παίκτες παίρνουν ένα μέρος των θέσεων τους.

Στις 42/50 με 88 χωρίς μεταβολή. Και μεγαλύτερο ποσοστό για: Πετρόπουλο, Intralot, Δρομέα, Κτήμα Λαζαρίδη, Cenergy, Frigoglass κ.α. από τη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Στα 17,9 εκατ. ο τζίρος, στις 15.32'

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v