Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το ΑΕΠ φρέναρε τους αγοραστές

Η εικόνα της ύφεσης έκοψε τα φτερά στους επίδοξους αγοραστές. Στην Ελλάδα οι traders... περπατούν, όταν εκτός... πετούν. Ενισχύονται ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo. Πωλητές στη Motor Oil. Στα χθεσινά επίπεδα κινείται η συναλλακτική δραστηριότητα.

Χρηματιστήριο: Το ΑΕΠ φρέναρε τους αγοραστές

Συνέχεια στην ισχυρή ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αφορμή που περίμεναν οι επιφυλακτικοί ήρθε με την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.

Για πρόφαση πρόκειται, καθώς (και) στην αγορά οι εκτιμήσεις, εδώ και μέρες, παρέπεμπαν σε ύφεση του μεγέθους 15%-16%, συνεπώς η επισημοποίησή του από την ΕΛΣΤΑΤ (στο 15,2%) μόνο ως τέτοια μπορεί να ιδωθεί.

Αλλωστε, εδώ και εβδομάδες, στο ΧΑ απλώς... περπατούν, όταν εκτός... πετούν, με αποτέλεσμα τα κύρια χρηματιστήρια να έχουν υπερκαλύψει τη διόρθωση λόγω Covid-19 αλλά το χρηματιστήριό μας να υπολείπεται, σχεδόν 35% από τα επίπεδα Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις (κατά μέσο όρο), ενισχύει δε όσους θεωρούν εφικτό ένα 8% (ετησιοποιημένο), πρακτικά ποσοστό καλύτερο (συγκριτικά πάντα) με το μέσο ευρωπαϊκό.

Στα διαδικαστικά, στο εύρος των 643,42-648,25 μονάδων κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips με μικρές διακυμάνσεις. Λίγο χαμηλότερα, στις 333 μονάδες ο ΔΤΡ, λίγο υψηλότερα, στις 1.545 ο FTSE25. Σταθερά στα εύρη διακύμανσης των τελευταίων 4, 5 μηνών, χωρίς αντανακλαστικά διαφυγής ούτε προς τη μία (υψηλότερα, όπως οι διεθνείς αγορές) ούτε προς την άλλη (πάντως στις διορθώσεις προηγούμαστε).

Συναλλαγές και τζίρος, μάλλον, στα χθεσινά μεγέθη, προς 30+ εκατ., με Alpha Bank, Jumbo, OTE, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ στην πρώτη 5άδα. Συγκριτικά ικανοποιητικά και σε Eurobank, Motor Oil, Mytilineos, Autohellas και Coca Cola/HBC. Για την τελευταία έχει σημασία το ότι νωρίτερα η απόδοση ξεπερνούσε το 3,30%, στα 23,18.

Σε μεγάλο ποσοστό απορροφούσε τις απώλειες του 1,50% στα 13,78 ευρώ του ΟΤΕ. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή του Οργανισμού έφτασε και τα 14 ευρώ, όπου ενεργοποιήθηκαν αρκετές εντολές, καθώς η τιμή έχει ενισχυθεί περισσότερο από 12% σε διάστημα μηνός.

Με πωλητές και στη Motor Oil, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Χαμηλότερα 1,51% στα 11,72 ευρώ.

Στα 8,05 η Mytilineos, στα 4,18 η ΔΕΗ, στα 8,01 ο ΟΠΑΠ, στα 14,98 η Jumbo, σε όλες με αγοραστές.

Νέα ιστορικά υψηλά, στο 1,77 ευρώ για την Entersoft, στο 0,505 η Ιλυδα, στα 2,20 ο Παπουτσάνης, στο 0,553 ο Ικτίνος (και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές), στο 1,458 η Τεχνική Ολυμπιακή, στο 1,205 η Intrakat, στο 0,961 ευρώ η Cenergy.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v