Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 10 ημερών ο Γενικός Δείκτης

Στο τέλος κινήθηκαν οι αγοραστές και έκριναν το πρόσημο της συνεδρίασης. Με μικρές κινήσεις επιχειρεί η εγχώρια αγορά να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Πειραιώς οι κερδισμένοι της ημέρας.

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 10 ημερών ο Γενικός Δείκτης

Απελπιστικά αργά και με σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, συνεχίζεται η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι ελάχιστοι αγοραστές εκμεταλλεύονται την πλήρη απουσία, ή έστω την ανοχή, των εν δυνάμει πωλητών και με τα ελάχιστα συναλλακτικά “καύσιμα” που διαθέτουν, επιχειρούν την αναρρίχηση των βασικών δεικτών, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, σήμερα ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 10 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/8 (646,27 μονάδες), ενώ καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, οριακά μεγαλύτερο των πέντε μονάδων.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, που δεν είναι οι περισσότεροι, βλέπουν σημάδια σχετικής αφύπνισης και προσπάθεια ήπιας διασύνδεσης με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, στον απόηχο και της νέας εξόδου της Χώρας στις Αγορές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “σε μία όχι τόσο ευνοϊκή συγκυρία, τόσο από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, όσο και γεωπολιτικών εξελίξεων, είναι θετικό ότι η Χώρα διατηρεί ανοικτές τις γραμμές χρηματοδότησης, με Διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια”.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ, από την έκδοση που έχει ωρίμανση την 18η Ιουνίου 2030 (στα 5,5 δισ. η έκδοση μαζί με τους τίτλους του υφιστάμενου 10ετους). Σύμφωνα με Ανάδοχο της έκδοσης, οι προσφορές ξεπέρασαν τελικά τα 18 δισ. ευρώ, με την τελική αποτίμηση του τίτλου να πραγματοποιείται στα mid swaps + 140 μονάδες βάσης (γύρω στο 1,23%).

Η κίνηση της Χώρας για έξοδο στις Αγορές, είχε ευδιάκριτο αντίκτυπο και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,123% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Την ίδια ώρα, οι κύριοι Ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σαφώς επιθετικότερα. Ώθηση δίνει και η μικρή αποδυνάμωση του Ευρώ, μετά το υψηλό δύο ετών έναντι του Δολαρίου, έστω και αν οι Αναλυτές θεωρούν πιθανό στόχο το 1,25, σε ισοτιμία με το Δολάριο, λίαν συντόμως. Από την άλλη, η επιφυλακτική σχολή σκέψης, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι “οι Αγορές, με ‘ταγό’ την Wall Street, δείχνουν να έχουν αποκοπεί από την κατάσταση της πραγματικής Οικονομίας”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όπου η συνεχιζόμενη συναλλακτική απαξίωση “απαγορεύει” την δραστηριοποίηση δυνάμεων σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς συνεχίζουν να εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα παραμείνει περιορισμένο σε επιμέρους τίτλους Εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο και με τα τρέχοντα δεδομένα, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο, στην πρώτη σημαντική διόρθωση των Διεθνών Αγορών, έστω και αν αυτή δείχνει να αναβάλλεται, όσο πλησιάζουν οι Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, δημοσιεύουν αποτελέσματα οι Motor Oil και Σαράντης, ενώ πριν το άνοιγμα ανακοίνωσε η Τέρνα Ενεργειακή.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Alpha Bank (+0,49%), Εθνικής (+0,09%) και Eurobank (+0,74%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Πειραιώς (+1,78%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αν και αναρριχήθηκε μέχρι τις 338,94 μονάδες (+2,09%), προς το τέλος της συνεδρίασης είχε χάσει όλα τα κέρδη και έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 329,33 (-0,80%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 329,92 (-0,63%) και χρειάστηκε τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, για να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 334,15 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει σαν πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 353 μονάδων. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 319 (ημερήσιο “stop long”) – 316 μονάδων, επαναφέρει τον έλεγχο της τάσης στα χέρια των “sellers”. Η πρώτη αντίσταση στις 341 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 353 μονάδων, μπορεί να δώσει “καύσιμα” κίνησης προς τις 364 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα, μάλλον, υστερεί αυτής που παρουσίαζαν οι μετοχές στα υψηλά ημέρας (δεν υπήρχε τίτλος με αρνητικό πρόσημο), με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,45%), Αεροπορία Αιγαίου (-0,84%), Ελλάκτωρ (-0,18%), Motor Oil (-0,42%), TITC (-1,05%), ΟΛΠ (-0,25%), ΟΠΑΠ (-0,06%), Σαράντης (-2,71%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Σαφέστατα πτωτική παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου (-0,84%). Για να αναστραφεί θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 3,76 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Το ημερήσιο “stop long” πολύ κοντά και πιο συγκεκριμένα στα 3,48 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 3,40 ευρώ. Ανοδική διαφυγή πάνω από τα 3,76, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 3,88, 4,05 και 4,19 ευρώ, που δείχνει να εξαντλείται το αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα.

Συμπλήρωσε έξι κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0%), αλλά συνεχίζει να δείχνει αδυναμία υπέρβασης της ζώνης 6,20 – 6,23 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα “ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας” με τα 6,32 και 6,48 – 6,53 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 6,00 και 5,84 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνικά συναλλαγές στην CPI (-5,91%), αύξηση συναλλαγών στον Δρομέα (+6,38%), μαζεύεται πέριξ των 4,40 ευρώ η Performance Technologies (-0,45%), εμφάνισε “bid” στην περιοχή των 0,50 ευρώ η Ιντερτέκ (+1,15%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά ο Λύκος (+0,93%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Intralot (-4,11%) και Κρι Κρι (-1,99%), ενώ ο Ικτίνος (+0,36%) προσπαθεί να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,587 ευρώ (κλείσιμο 21/8).

Δείχνουν αδυναμία υπέρβασης των 1,25 ευρώ η Ιντρακάτ (+0,84%) και των 14,65 ευρώ τα Πλ. Κρήτης (+0,36%), εμφάνιση πωλητή σε Moda Bagno (-10%), Frigoglass (-3,23%), Προοδευτική (-17,07%), ΑΝΕΚ (-5,26%) και Αλουμύλ (-0,95%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+1,97%), τέσσερις για τον Άβακα (+2,78%), πέντε για την Έλτον (+0,39%) και έξι για την ΚΛΜ (+1,07%).

Για τον ΓΔ παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 646 – 660 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1540 – 1569 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η δημοσιοποίηση των επιδόσεων του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο και το 1ο εξάμηνο την Πέμπτη, αντί της Παρασκευής, από την ΕΛΣΤΑΤ, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που προκάλεσαν την ασυνήθη αυτή κίνηση. Ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα το πρόσημο του ΓΔ, με το θετικό momentum να δίνει προβάδισμα στην ανοδική κατεύθυνση”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Χωρίς καμία εξέλιξη και αυτή η εβδομάδα για τον ΓΔ, ο οποίος τον τελευταίο μήνα κινείται σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 615 - 650 μονάδων και κάτω από τον ΚΜΟ-60. Έχει πραγματοποιήσει δύο αποτυχημένες προσπάθειες ανοδικής διάσπασης του ΚΜΟ-60, που αυτή τη στιγμή κινείται στις 645 μονάδες. Όσο ο ΓΔ παραμένει κάτω από τον ΚΜΟ-60, τόσο η κύρια, όσο και η βραχυχρόνια τάση παραμένουν πτωτικές. Ανάλογη είναι και η εικόνα του ΔΤΡ τον τελευταίο μήνα, που κινείται κάτω από τον ΚΜΟ-60 και συναντά αντίσταση κάθε φορά που τον προσεγγίζει. Ο ΚΜΟ-60 κινείται στις 345 μονάδες και η προσφορά απορροφάται κάθε φορά που ο ΔΤΡ ακουμπάει τις 300 μονάδες. Το εύρος της βραχυχρόνιας συσσώρευσης παραμένει μεταξύ 300 - 345 μονάδων”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο μέσος ημερήσιος όγκος 5 ημερών, υπερέβη τον μέσο ημερήσιο όγκο των 20 ημερών, κάτι που δεν έχει συμβεί τον τελευταίο μήνα και σίγουρα το εκλαμβάνουμε ως θετικό για την Αγορά, στην παρούσα φάση. Ο δείκτης Μεταποίησης PMI (Markit) εμφανίστηκε αυξημένος στο 49,4 για τον Αύγουστο, αλλά ακόμα βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας. Σχετικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου της Eurobank, σημειώνουμε την διατήρηση των καθαρών εσόδων από τόκους (+0,6%) και την σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες στα 180 εκατ. ευρώ +15,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η τελική γραμμή ήταν αρνητική κατά 1166 εκατ. ευρώ, λόγω της ζημιάς από τις συναλλαγές με ‘Cairo’ & FPS (-1334 εκατ. ευρώ), αλλά πλέον ο δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 15,3%, το χαμηλότερο στην Ελληνική Αγορά. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 176 εκατ. ευρώ, ενώ η σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού, έστω και με χαμηλότερα ενσώματα ίδια κεφάλαια, ανοίγει τον δρόμο για σταδιακές αναβαθμίσεις στον τίτλο, σε συνάρτηση πάντα και με την πορεία ανάκαμψης της Οικονομίας”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 635 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και πρώτο σημείο αντίστασης οι 650 μονάδες. Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ΑΕΠ β’ τριμήνου την Πέμπτη. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων, για την Eurobank, μετά την ολοκλήρωση του Project ‘Cairo’. H Eurobank έχει την καλύτερη ποιότητα ενεργητικού (asset quality) στον κλάδο, με τον μικρότερο δείκτη ΜΕΑ (15,3%) και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης (60,6%). Ωστόσο τα πραγματικά ενσώματα ιδία κεφάλαια ανέρχονται μόλις σε €337 εκατ. Εάν η οργανική αύξηση της κερδοφορίας δεν είναι μεγάλη τα επόμενα τρίμηνα, τότε η Τράπεζα θα χρειαστεί ΑΜΚ για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα €117 εκατ., ενώ οι καθαρές ζημίες στα €1,2 δισ., λόγω της ζημίας ύψους €1,3 δισ. από την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ΜΕΑ (Project ‘Cairo’) και της πώλησης της doValue. Η Διοίκηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών του SPV αναμένεται να ξεκινήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην Εναλλακτική αγορά (ENA Plus) έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. H εύλογη αξία των διανεμημένων μετοχών υπολογίζεται σε €57,5 εκατ., ή 1,6 σεντ ανά μετοχή της Eurobank, όπως αξιολογήθηκε από Ανεξάρτητο Ελεγκτή. Βελτιωμένα τα αποτελέσματα στο β’ τρίμηνο για την Fourlis, με παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, μείωση του καθαρού δανεισμού και μικρότερες ζημίες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο”, σημειώνει η Merit Sec.

Το ευνοϊκό κλίμα που διαμόρφωσαν οι Ξένες Αγορές, με την σημερινή τους ισχυρή κίνηση και την επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Ελληνική Αγορά, χωρίς όμως ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Ενώ το διεθνές ράλι συνεχίζει να εξελίσσεται, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρεί σταθερά επιφυλακτική και απαθή στάση, εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Θετικό σημάδι αποτελεί η διαγραμματική βελτίωση του Γενικού Δείκτη, με την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 630 μονάδων να συντηρεί την Αγορά στο άνω εύρος του πτωτικού καναλιού των τελευταίων 3 μηνών. Η σημερινή κίνηση δείχνει προοπτικές ανοδικής διάσπασης του πτωτικού καναλιού και αντιστροφής της τάσης, με τον ΓΔ να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Η επιβεβαίωση έρχεται με την κατοχύρωση των 650 μονάδων, όπου η διάσπαση του καναλιού θα είναι πλέον ξεκάθαρη και η Αγορά θα έχει ξεπεράσει το πρόσφατο υψηλό των 648,38 μονάδων.

Η αντιστροφή του downtrend “lower lows & lower highs” σε συνδυασμό με την ανοδική διαφυγή από το πτωτικό κανάλι τριών μηνών, θα ενεργοποιήσει εντολές αγοράς, κάτι που ιδανικά θα πρέπει να συνοδευτεί με υψηλότερους όγκους συναλλαγών.

Ουδέτερος προς το παρόν παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη Τραπεζών (ΔΤΡ) να συσσωρεύει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις στα τρέχοντα επίπεδα. Η βραχυπρόθεσμη τάση του κλαδικού δείκτη παραμένει ανοδική όσο διατηρούνται οι 320 μονάδες, όμως απαιτείται η ανοδική διάσπαση των 350 μονάδων, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέγγιση του στόχου των 370 και εν συνεχεία 400 μονάδων, όπου και έχουν διαμορφωθεί τα μετά Covid-19 υψηλά.

Έχοντας πλέον εξέλθει της Θερινής περιόδου, το ενδιαφέρον των Επενδυτών δύναται να φανεί σιγά - σιγά στο “ταμπλώ”, με την αύξηση των τζίρων να είναι ζωτικής σημασίας για την αγορά.

Μια αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, που πλέον αποτελεί και το βασικό σενάριο, θα αποσύρει την επιφυλακτικότητα από την Αγορά και θα ανοίξει την “όρεξη” των Επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

“Σε πρώτη φάση όμως, αναμένουμε να δούμε την διαγραμματική επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης, πάντα φυσικά με την διατήρηση του ανοδικού momentum των Ξένων Αγορών”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές προβάδισμα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, ακόμα ψηλότερα η Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, “profit taking” στο Ευρώ.

Υπό πίεση Χρυσός και Ασήμι, προς τα $11250 υποχωρεί το Bitcoin.

Η Αυστραλία εισήλθε και τυπικά σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 1991, εξαιτίας της πανδημίας, με βάση τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν. Η Οικονομία κατέγραψε συρρίκνωση 7% του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Κατά 4,2% αυξήθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των Αναλυτών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9%. Δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε άνοδο κατά 0,5%.

Ενδείξεις ανάκαμψης στέλνουν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία. Οι τιμές έκαναν άλμα 2,0% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2004, ενώ ξεπέρασαν κατά πολύ τη μέση πρόβλεψη για αύξηση 0,5%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές ήταν 3,7% υψηλότερα, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 2,0%.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα Εργοστάσια των 19 Κρατών - Μελών ενισχύθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ υποχώρησαν 3,3% σε ετήσια. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,5% και ετήσια πτώση 3,4%.

Ισχυρή ζήτηση είχε το πρώτο πράσινο ομόλογο της Γερμανίας. Η Γερμανία αναμένεται να αντλήσει 6,5 δισ. ευρώ από το ομόλογο, για το οποίο οι Επενδυτές προσέφεραν 33 δισ. ευρώ (οι Επενδυτές που αγοράζουν τα πράσινα ομόλογα της Γερμανίας, θα μπορούν στη συνέχεια να τα ανταλλάξουν με ένα από τα συμβατικά Γερμανικά ομόλογα, με την ίδια ημερομηνία λήξης). Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι ελπίζει να συγκεντρώσει έως και 11 δισ. ευρώ από πράσινα ομόλογα φέτος, με την έκδοση δεύτερου ομολόγου να έχει ήδη προγραμματιστεί. Η Γαλλία έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις προσέλαβαν, ή επαναπροσέλαβαν 428.000 Εργαζόμενους τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP. Οι Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 1 εκατομμύριο.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν 6,4% τον Ιούλιο, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Αναλυτές που συμμετείχαν στο Marketwatch ανέμεναν κέρδη 6,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, με σύσταση αγοράς από την BofA Securities και τιμή - στόχο το 0,52 ευρώ, ενώ ουδέτερη σύσταση από την Goldman Sachs και τιμή - στόχο τα 0,63 ευρώ, υποδέχθηκαν οι δύο Επενδυτικοί Οίκοι τα αποτελέσματα του εξαμήνου της Eurobank.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 646,37 μονάδες (+1,06%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 642,93 (+0,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 644,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,72%.

Ο τζίρος στα 39,2 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ και με το θετικό ο ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Τίποτα το εντυπωσιακό από την τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ μόλις 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.750 συμβόλαια).

Στα 3.475 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.359 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 546, 527 για τον Σεπτέμβριο και 19 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.540) κινήθηκε μεταξύ 1.530,25 και 1.547,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (100.000 Alpha Bank, 5.159 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.115), Alpha Bank (9.172), Πειραιώς (2.397), ΔΕΗ (885), Εθνική (2.770), MIG (337), ΟΠΑΠ (304), Μυτιληναίο (295), Ελλάκτωρα (826), ΟΤΕ (152).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.106, MIG 46.063, Alpha Bank 93.617, Εθνική 36.271, Πειραιώς 13.411, Ελλάκτωρα 10.406.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer                  NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.665.944 τεμ. (15.665.944), ΔΕΗ 5.591.600 τεμ. (5.591.600), Eurobank 58.229.657 τεμ. (59.560.073), ΟΠΑΠ 1.319.593 τεμ. (1.319.593), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v