Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο

Αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα επιχειρεί η εγχώρια αγορά, εκμεταλλευόμενη και την εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Νέα ημέρα υψηλών απωλειών για την Ελλάκτωρ. Ηπιες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Προσπάθεια σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο

Διαθέσεις να κάνουν τη θετική έκπληξη δείχνουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες αγνοώντας τη χθεσινή βουτιά της Wall Street και τις σημερινές αξιοσημείωτες απώλειες στην Ασία, με την τελική εικόνα να δείχνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, προσπαθούν να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα.

Το ανοδικό ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών Αγορών προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επιδιώκοντας αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, που θα δώσει κάποια «απόσταση ασφαλείας» από κρίσιμες στηρίξεις, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, ενώ ο τζίρος κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά, υποχωρώντας μέχρι τις 625,59 μονάδες (-0,31%), πολύ γρήγορα γύρισε σε θετικό έδαφος, έχοντας ως μέχρι στιγμής υψηλό τις 631,54 μονάδες (+0,63%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 5 εκατ.

Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 12 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, το ημίωρο έκλεισε με τζίρο 2,8 εκατ. και η πρώτη ώρα συναλλαγών με 4,8 εκατ.

Επειδή ελάχιστες είναι οι μετοχές από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μοιραία το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται, για πολλοστή συνεδρίαση, στα στενά όρια του FTSE25. Όμως και εδώ φαίνεται ότι η ανακυκλούμενη ρευστότητα «δεν φτάνει για όλους».

Έτσι, η πρώτη ώρα συναλλαγών βρήκε με όγκο 937 τεμ. τα Ελ. Πετρέλαια (+0,98%), με 558 τεμ. την ΕΥΔΑΠ (+1,16%), με 380 τεμ. τον ΟΛΠ (+0,60%) και με λιγότερα από 3.000 τεμάχια τους Αεροπορία Αιγαίου (-0,88%) και Fοurlis (+1,85%).

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, δείχνουν να έχουν σαφές πλεονέκτημα οι τίτλοι με θετικό πρόσημο, όπου ξεχωρίζουν οι Εθνική (+1,36%), ΕΥΔΑΠ (+1,16%) και Fοurlis (+1,85%).

Ακόμα μία συνεδρίαση ασφυκτικών πιέσεων για τον Ελλάκτωρα (-10,70%), ενώ σαφώς πιο ήπιες πιέσεις σημειώνονται σε Alpha Bank (-0,07%), Eurobank (-0,19%), Αεροπορία Αιγαίου (-0,88%), Lamda Development (-0,36%), Motor Oil (-0,35%), Jumbo (-0,14%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,50%).

Οι αγοραστές αργά αλλά σταθερά δείχνουν να χάνουν έδαφος και αυτό θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή για τη συνέχεια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v