Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πτώση 65% στις τράπεζες από την αρχή του χρόνου

Θετικό γύρισμα σήμερα στην αγορά, με κινήσεις window dressing και τον ΓΔ να επαναπροσεγγίζει τις 625 μονάδες. Με σημαντικό discount οι τράπεζες έναντι των blue chips. Τα... φτωχικά γενέθλια του Χρηματιστηρίου.

Χρηματιστήριο: Πτώση 65% στις τράπεζες από την αρχή του χρόνου

Η επίσημη ιστορία του Χ.Α. αρχίζει στις 30/9/1876, όταν επί Κυβέρνησης του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η Κυβερνητική έγκριση για τη σύστασή του.

Η πρώτη του στέγη βρίσκονταν στο χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Οικία Αργυροπούλου, που βρισκόταν στη βορειοδυτική γωνία των Οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Δεν κατάφερε όμως να στεριώσει για πολύ εκεί. Διότι το 1885 εγκαταστάθηκε σε Κτίριο επί της Οδού Σοφοκλέους 11, που είχε ανεγερθεί από την Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία "Ο Ερμής". Η Χρηματιστηριακή Εταιρεία όμως διαλύθηκε και έτσι η μετέπειτα Εμπορική Τράπεζα ανάγκασε το Χρηματιστήριο σε νέα εύρεση στέγης.

Τελικά το 1891 το Χρηματιστήριο στεγάστηκε σε Κτίριο στην Οδό Πεσμαζόγλου 1.

Το Νοέμβριο του 1934, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει στην Επιτροπή του Χρηματιστηρίου ένα καινούργιο Κτίριο στην παραπλήσια με το παλιό, Οδό Σοφοκλέους 10. Στα χρωματιστά μάρμαρα και μωσαϊκά του Κτιρίου του Χρηματιστηρίου, γράφτηκαν, ίσως, τα μεγαλύτερα γεγονότα της σύγχρονής Ελληνικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, μπορεί το νέο Κτίριο του Χρηματιστηρίου, επί της Λεωφόρου Αθηνών, να είναι επιβλητικό, μέσα από την μοντέρνα όψη του, όμως, παραμένει μακριά από την καρδιά του Εμπορίου και της Αγοράς της Αθήνας, σε αντίθεση με το προηγούμενο, ενώ αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών.

Η οδός Σοφοκλέους ταυτίστηκε με την Οικονομία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το εκεί κτίριο του Χρηματιστηρίου στέκεται μέχρι σήμερα για να μαρτυρεί από οικονομικές πτωχεύσεις και κατοχικούς πληθωρισμούς, μέχρι την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη τιμών και την είσοδο του Ευρώ. Καταγράφοντας και ζώντας την άνοδο και τις διακυμάνσεις, ολόκληρης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ερχόμενοι στο σήμερα, ελεγχόμενες απώλειες σημειώνονται στην Ευρώπη, καθώς οι δείκτες μάζεψαν σημαντικό μέρος των αρχικών απωλειών, με τους Επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν το χθεσινό debate, μεταξύ Trump και Biden.

Από την άλλη και σύμφωνα με Διεθνείς Αναλυτές, “η χθεσινή σημαντική υποχώρηση του Πετρελαίου (περισσότερο του 3%), δεν αποκλείεται να είναι προάγγελος ότι μετά την πανδημία, ένα δεύτερο ‘βαρομετρικό χαμηλό’ πλησιάζει την Πετρελαϊκή Αγορά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Παγκόσμια Οικονομία”.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και παρά το υποτυπώδες “window dressing” που επιχειρήθηκε λόγω λήξης χρηματιστηριακού εννεαμήνου, η έλλειψη Επενδυτών και “φρέσκου χρήματος”, η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και οι συνεχιζόμενες πωλήσεις σε επιλεγμένες μετοχές από χαρτοφυλάκια που μειώνουν θέσεις, δημιουργούν έντονο προβληματισμό για την συνέχεια.

Οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ολοκληρώνονται σήμερα και δεν αποκλείονται επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές Εταιρειών που δείχνουν αντοχές στην κρίση και αυτό δείχνει σαν το πλέον αισιόδοξο σενάριο.

Παρουσία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνουν οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 1,009%.

Μένοντας στα “Κρατικά χαρτιά”, το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,1%, από 0,00% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου. Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε πτωτικός μήνας για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, με μηνιαίες απώλειες 1,46% για τον πρώτο, απώλειες 6,79% για τον δεύτερο δείκτη και απώλειες 1 δισ. ευρώ για την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από την αρχή του έτους, ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 31,85% και ο ΔΤΡ απώλειες 65,74%

Μετοχή του χρηματιστηριακού 9μηνου η ΑΑΑΠ με απόδοση 287,83%.

Από εκεί και πέρα, για μία ακόμα συνεδρίαση οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως σήμερα η τελική εικόνα είναι μικτή.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, υποχωρώντας μέχρι τις 297,31 μονάδες (-1,28%), για να ακολουθήσει αντίδραση με υψηλό ημέρας στις 304,06 μονάδες (+0,97%). Ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 303,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,70%

Για την μερική αποκατάσταση της εικόνας, απαιτείται υπέρβαση των 310 μονάδων (εδώ κατέβηκε το ημερήσιο “stop short”) και της ζώνης 313 – 320. Για την δραματική επιδείνωση, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 284 μονάδων, κίνηση που θα ανοίξει διάδρομο προς τις 263 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δείχνει εμφανή υπεροχή των “πράσινων” μετοχών, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-4,17%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,33%), ΕΕΕ (-0,19%), ΕΛΠΕ (-0,86%), ΟΠΑΠ (-0,12%), ΟΤΕ (-1,76%), ΦΡΛΚ (-1,69%) και αμετάβλητη η μετοχή της Viohalco.

Να σημειωθεί ότι μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΑΔΜΗΕ (+1,52%), αν και υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 2,395 ευρώ (+3,68%). Ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2,37 ευρώ, ανοίγει δρόμο κίνησης προς τα 2,40 – 2,45 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (+1,75%), καθώς επιμένουν οι φήμες για επικείμενες ανακατατάξεις. Επόμενος στόχος των αγοραστών τα 1,60 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “υψηλά είναι τα ποσοστά συμμετοχής των Εργαζομένων σε κάθε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που εφαρμόζει η ΔΕΗ. Στη διετία 2019 - 2020 το Προσωπικό έχει μειωθεί κατά 2600 Άτομα, δηλαδή πάνω από το 50% του στόχου που έχει θέσει η Διοίκηση του Γιώργου Στάσση για το 2024. Κι αυτός είναι η αποχώρηση 4500 Εργαζομένων. Η Διοίκηση, στα μέσα Ιουλίου, είχε στοχεύσει στην αποχώρηση 500 Εργαζομένων άνω των 55 ετών και με θεμελιωμένα πλήρως τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, για το δεύτερο κύμα εθελουσίας που ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες είχαν υποβληθεί 437 αιτήσεις στο πρόγραμμα και οι εκτιμήσεις δείχνουν πως σήμερα ο αριθμός θα ανέβει στις 500. Η Εταιρεία εκτιμά ότι τα δύο φετινά προγράμματα εθελούσιας εξόδου, θα κλείσουν με τη συμμετοχή 1300 Ατόμων”.

Όσο ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,59%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,4724 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας οι “buyers”, με πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 5,25 – 5,28. Με τα τρέχοντα δεδομένα, το αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στα 5,52 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 4,724 ευρώ, θα ανοίξει πτωτικό διάδρομο προς τα 4,52 ευρώ.

“Η ομαλοποίηση της Αγοράς καυσίμων θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 - 12 μήνες από σήμερα και, ακόμα και στο τέλος της διαδικασίας ανάκαμψης, δεν θα επανέλθουμε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Χρειάζεται ρεαλισμός, προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον καλύτερα και να προχωρήσουμε με πιο γρήγορο ρυθμό στην ένταξη πιο καθαρών μορφών ενέργειας”. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας σήμερα στο 5ο συμπόσιο για την ενεργειακή μετάβαση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως τους τελευταίους 6 - 7 μήνες είδαμε μια δραστική αναδιάρθρωση της Αγοράς Πετρελαιοειδών, με πτώση της κατανάλωσης που σε ορισμένους τομείς (όπως τα Αεροπορικά καύσιμα) έφθασε και στο 90%.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,86%) κινείται σε χαμηλά 6μηνου. Όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 5,28 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στα 4,50 – 4,40 ευρώ. Για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 6,70 ευρώ, με πρώτη αντίσταση στα 5,00 – 5,28 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Πετρόπουλο (-5,60%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Ελλάδος (-1,66%), ικανοποίησε η τελική γραμμή στην Αλουμύλ (+2,05%), αλλά υπήρχαν έκτακτα κέρδη και αυτό θέλει προσοχή, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για AS Company (+7,78%) και Cenergy (+5,17%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Profile (+0,78%), ενώ συνέχισαν να έχουν παρουσία πωλητή οι Frigoglass (0%) και MIG (-7,69%).

Επιστροφή αγοραστών σε Πλ. Θράκης (+5,77%), Forthnet (+9,09%), Άβακα (+0,74%) και Έλαστρον (+1,87%), ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών σε ΕΚΤΕΡ (+3,51%), Doppler (-9,96%), Πλ. Κρήτης (-2,62%) και Medicon (-4,60%), ενώ ο Παϊρης (+18,38%) με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 1,6 εκατ. αιφνιδίασε με τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου, ενώ σήμερα αύξησε και τον όγκο συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. τα εξαμηνιαία κέρδη της Εταιρείας, είναι ρεκόρ ετήσιων κερδών ever (!), ενώ η Εισηγμένη ανακοίνωσε ότι συζητά με τις Τράπεζες αλλαγές στους όρους του ομολογιακού.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε πως οι ανησυχίες για την πορεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την Ελληνική Αγορά”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Πολύ καλά τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΛΠ, με οριακή μείωση της κερδοφορίας, διψήφια αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και μείωση του καθαρού δανεισμού. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €15,5 εκατ. (-2% σε ετήσια βάση), οι ελεύθερες ταμειακές ροές σε €13,8 εκατ. (+28%) και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €11,5 εκατ. από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθηκε μόλις στα €5,7 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο υποτονικός τζίρος δεν προμηνύει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, ανησυχητική κρίνεται η πορεία των κρουσμάτων στην Χώρα, σύμφωνα και με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υψηλές, αυτό λειτουργεί υποστηρικτικά στο Χ.Α. Στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί εν όψει των προεκλογικών πολιτικών εντάσεων, γεγονός που πιθανότατα να επηρεάσει το σύνολο των Αγορών”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Χρειάστηκαν λιγότερο από δύο μήνες για να χάσει την μισή αξία ο ΓΔ και ήδη διανύει 6 μήνες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση. Η έννοια του χρόνου παίζει ίσως και τον πιο σημαντικό ρόλο, στην κίνηση του όποιου τίτλου. Συνήθως μετά από μία μεγάλη συσσώρευση, η Αγορά εκτονώνει προς κάποια κατεύθυνση. Στα επίπεδο ανάμεσα στο 612 και 670 μεγάλο μέρος αγοραστών, ή πωλητών έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους, μέχρι η Αγορά να αλλάξει επίπεδο για να δούμε και πάλι σημαντική αύξηση στον τζίρο”, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

“Μετά την ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση που προκάλεσε την Άνοιξη η πανδημική κρίση, βρίσκεται προ των πυλών ένα δεύτερο σαρωτικό κύμα πτωχεύσεων σε μεγάλο αριθμό Εταιρειών, που θα επιφέρει ισχυρή διόγκωση των ‘κόκκινων’ δανείων στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Υπολογίζεται ότι λόγω της πανδημίας οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές από ‘κόκκινα’ δάνεια άνω των 400 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει και δεύτερο lockdown, οι απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διπλασιαστούν φθάνοντας τα 800 δισ. ευρώ. Το οικονομικό αντίκτυπο που θα αφήσει η νέα, εν εξελίξει, πανδημική κρίση θα προκαλέσει, σύμφωνα με τις εκθέσεις Διεθνών Αναλυτών, σοβαρότατο πλήγμα σε χιλιάδες Μικρές και Μεγάλες Επιχειρήσεις, που δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τις πιστώσεις που έλαβαν, με αποτέλεσμα τα ‘κόκκινα’ δάνεια να απειλήσουν όχι μόνο τη δικιά τους ύπαρξη, αλλά και αυτή των Τραπεζών”, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (Aenaon Markets).

Την έναρξη της Αμερικανικής προεκλογικής περιόδου σήμανε το χθεσινό debate, μεταξύ του Προέδρου Trump και του τέως Αντιπροέδρου Biden, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Η σφοδρή αντιπαράθεση των δύο Υποψηφίων, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του αποτελέσματος των εκλογών, αλλά και την μη παραδοχή Trump για την αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου, συνέβαλε στην σημερινή επιφυλακτική επίδοση των Διεθνών Αγορών.

Όσον αφορά την Εγχώρια Αγορά, τα αποτελέσματα εξαμήνου ολοκληρώνονται σήμερα, με τις σημαντικότερες Εταιρείες να έχουν ήδη ανακοινώσει τα οικονομικά τους μεγέθη. Συνεχίζουν να προβληματίζουν τα κρούσματα στην Αττική, με την απόδοση των τελευταίων μέτρων της Κυβέρνησης να φαίνονται από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το σενάριο ενός lockdown στην Περιφέρεια, αν και όχι κοντά, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από την στήριξη των 614 μονάδων κατάφερε να αντιδράσει ο Γενικός Δείκτης, υποβοηθούμενος από την διορθωτική κίνηση των Ξένων Αγορών. Η τεχνική εικόνα της Αγοράς παραμένει βεβαρυμμένη, με την υπέρβαση της ζώνης 635 - 640 να κρίνεται αναγκαία, για την επαναφορά της σε “ασφαλή” επίπεδα τιμών. Απώλεια των 614 μονάδων θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον ΓΔ, στην διακεκαυμένη ζώνη των 600 - 595 μονάδων.

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται ο δείκτης Τραπεζών, συντηρώντας με δυσκολία την ζώνη στήριξης των 295 μονάδων. Η κατοχύρωση των 320 μονάδων είναι απαραίτητη για την διαγραμματική βελτίωση του κλαδικού δείκτη. Σε περίπτωση απώλειας των 295 μονάδων, η κρούση με τα ιστορικά χαμηλά και τον διπλό πάτο των 265 μονάδων, αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο. Μένει να δούμε εάν και πόσο θα επηρεάσει η πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία μιας bad bank, δίνοντας μια αναγκαία ώθηση στον Τραπεζικό κλάδο.

Για ακόμη μια εβδομάδα, η Ελληνική Αγορά παραμένει εντός του εύρους συσσώρευσης, αδυνατώντας να κινηθεί εκτός των ορίων της. Ο Ελληνοτουρκικός διάλογος, αλλά και η τάση των κρουσμάτων στην Αττική, θα συμβάλουν στην διαμόρφωση του Χ.Α., όμως ο κύριος καταλύτης θα είναι οι Αμερικάνικες Αγορές.

“Μια έντονη προεκλογική περίοδος, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα μεταβλητότητα, δύναται καθορίσουν την τάση των Αγορών σε Παγκόσμιο επίπεδο”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους πωλητές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία της Αγοράς στη Ν. Κορέα.

Ήπιες πιέσεις στην Ευρώπη, με κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπαθεί να αντιδράσει το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις στο Ευρώ.

Οριακές μεταβολές για τον Χρυσό, πιέσεις στο Ασήμι, λίγο κάτω από τα $10800 κινείται το Bitcoin.

Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ στην Κίνα, σημείωσε άνοδο στις 51,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 51 μονάδες τον Αύγουστο. Στο 51,2 που ανέμεναν τον δείκτη οι Οικονομολόγοι.

Κατά 3,1% αυξήθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Αύγουστο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ οι εκτιμήσεις των Αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 0,5%.

Κατά 21,5% βυθίστηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η πτώση ήταν 19,8%, η μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση που έχει καταγράψει η Βρετανική Οικονομία από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1955.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι “θέλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει άλλο ένα Εθνικό lockdown, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξάνονται και πάλι στη Γερμανική Οικονομία. Ο στόχος είναι εφικτός”.

Στα 9300000 υπολογίζονται σήμερα οι φτωχοί και οι βρισκόμενοι σε επισφαλή κατάσταση στη Γαλλία. Πρόκειται για το 15% του Πληθυσμού και βεβαίως ο κορωνοϊός έχει παίξει τον ρόλο του. Κοντά στο εκατομμύριο υπολογίζονται ότι θα φθάσουν οι νέοι άνεργοι, ως το τέλος του 2020.

Ο Ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ, δημιούργησε 749000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 649000 θέσεις εργασίας.

Η Αμερικανική Οικονομία κατέγραψε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ βούτηξε κατά 31,4% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ τουλάχιστον από το 1947, όταν το Υπουργείο Εμπορίου άρχισε να κρατάει στοιχεία για την ανάπτυξη της Οικονομίας. Με βάση την πρώτη μέτρηση, η ύφεση ήταν 31,7%. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα επιβεβαιωθεί η αρχική μέτρηση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η HSBC διατηρεί την ουδέτερη σύστασή της για τις Εγχώριες μετοχές, αφού ο πυρήνας της Ελληνικής Αγοράς μετοχών παραμένει ο Τραπεζικός τομέας και τα ζητήματα πιστωτικής ποιότητας συνεχίζουν να βαραίνουν και εστιάζει σε μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 618,5 (-0,78%) και 627,3 μονάδων (+0,63%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 624,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,22%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 44,8 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθα σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ και TITC και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Fourlis.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών απωλειών στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.361 συμβόλαια).

Στα 3.879 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.878 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 836, 802 για τον Οκτώβριο και 34 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.490,75) κινήθηκε μεταξύ 1.472 και 1.499,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.610 Alpha Bank, 8.178 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.235), Alpha Bank (3.665), Πειραιώς (1.039), ΔΕΗ (429), Εθνική (4.590), MIG (1.163), Μυτιληναίο (267), Ελλάκτωρα (940), ΑΔΜΗΕ (1.032), Ιντρακόμ (152), Τέρνα Ενεργειακή (343), Cenergy (240), ΟΤΕ (455), Viohalco (213), ΟΠΑΠ (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.369, MIG 47.745, Alpha Bank 91.341, Εθνική 38.027, Πειραιώς 12.884.

Ας σημειωθούν τα 145 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                              Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.235.533 τεμ., (από 41.235.533 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.380.770 τεμ. (15.380.770), ΔΕΗ 5.120.755 τεμ. (5.142.755), Eurobank 74.275.467 τεμ. (54.253.388), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v