Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν «ρεύμα»

Με καύσιμο τα αποτελέσματα εξαμήνου τα πονταρίσματα στην εγχώρια αγορά. Γιατί υπεραποδίδουν τα Mid Caps έναντι του FT 25 και των τραπεζών. Η κινητικότητα στο επιχειρηματικό μέτωπο και τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν «ρεύμα»

Στην πρώτη- ουσιαστικά- γεμάτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με μία θετική και μία αρνητική συνεδρίαση, για αρχή, και εξελίξεις με επίκεντρο τις ΗΠΑ, traders και επενδυτές θα επιδιώξουν να απεγκλωβιστούν από το στενό εύρος διακύμανσης της αγοράς.

Στις 631,51 μονάδες, με θετικό πρόσημο 1,08% την Πέμπτη, στις 625,67, με αρνητικό 0,92% την Παρασκευή και τζίρο στα 40 εκατ. η εκκίνηση αύριο γίνεται με τον τραπεζικό κλάδο, από τις 294,35 και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, από τις 1.486,76 μονάδες.

Σε μία δύσκολη συγκυρία (στα περισσότερα μέτωπα) η εβδομάδα, αναμένεται, να ξεκινήσει με την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft, παρουσία του προέδρου του πανίσχυρου ομίλου Brad Smith.

Ενα βήμα, μπροστά στα...χιλιόμετρα, που πρέπει να γίνουν ωστόσο είναι ένα σημαντικό βήμα. Το αν θα μπορούσε, συνδυαστικά με άλλα, να προσδώσει πλεονέκτημα στους long θα εξαρτηθεί. Από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, διορθωτικές ενέργειες ικανές να ενισχύσουν την ρευστότητα στην αγορά, νεότερα από επί μέρους επιχειρηματικές διεργασίες σε εξέλιξη.

Στο τραπεζικό μέτωπο, το Bloomberg αναμένει, στις αρχές Οκτωβρίου, την ανακοίνωση του τελικού αγοραστή για το project Galaxy, με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.

Σε αυτό της ρευστότητας, ο Στέφανος Κοτζαμάνης "χαρτογραφεί" τις εισηγμένες και μετρά 33 με ρευστό 2 δισ. μέσα στην πανδημία. Ρευστότητα στο σύστημα, που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της διανομής έκτακτων μερισμάτων (λόγω της απαλλαγής κερδών προηγούμενων χρήσεων από την εισφορά αλληλεγγύης, για πρώτη φορά μετά το 2010).

Στο επιχειρηματικό η "σφήνα" του EMMA Capital να μπει στην διεκδίκηση της Vivartia, την ώρα που ο όμιλος MIG συνεχίζει τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το CVC Capital.

Είναι προφανές, πως επιχειρηματικά σε διάφορους κλάδους, τομείς εξελίσσονται διεργασίες καλύπτοντας από τις τηλεπικοινωνίες (Forthnet/BC Partners), κατασκευές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ/Reggeborgh αλλά και διαγωνισμός για την Γραμμή 4) μέχρι τρόφιμα/εστίαση κ.λ.π

Υπό την ασφυκτική πίεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ως προοίμιο ευρύτατων μεταβολών στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη.

Σε αυτή την καμπή (και) για το χρηματιστήριο οι επενδυτές έχουν ως γνώμονα (και) τα αποτελέσματα 6μηνου, τις πρώτες εκτιμήσεις για του τρίτου 3μηνου, ενώ διανύουμε-ήδη- τις πρώτες ημέρες του τέταρτου.

Ενα στοιχείο "όπλο" για τις εισηγμένες, μας δίνει ο Νίκος Καυκάς (υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ) αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα- ύψους- 12,3 δισ. των εταιρειών (μέγεθος ρεκόρ) με τα οποία μπορούν να καλύψουν πάνω από το 1/3 του συνολικού δανεισμού. Διαθέσιμα σε ιστορικά υψηλά, που αντιστοιχούν στο- περίπου- 1/4 της συνολικής αποτίμησης των εταιρειών.

Στα υπόψη αυτά, καθώς για ακόμη μία εβδομάδα οι επαγγελματίες της αγοράς περιμένουν συνέχιση της μόχλευσης για την πλειονότητα των blue chips και συντήρηση της κινητικότητας σε αρκετές εταιρείες της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) o Mid Cap παραμένει long με τον κλαδικό δείκτη να επανέρχεται προς την ευρύτερη περιοχή των 900 μονάδων. Να σημειωθεί, πως ο FTMidCap είναι σε premium έναντι της αγοράς (ΓΔ), blue chips (FTSE25) πολύ δε περισσότερο ως προς τις τραπεζικές (ΔΤΡ).

Στον τραπεζικό κλάδο, σε αναμονή (και ) των νεότερων μετά την κατάθεση του σχεδίου για την badbank στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς. Στα 1,055 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με απώλειες 6,14% σε διάστημα εβδομάδος, στα 0,506 η Alpha Bank χαμηλότερα 2,13%, στα 0,362 οριακά χαμηλότερα η Eurobank και στα 1,04 ευρώ η Πειραιώς, με τις μεγαλύτερες-4,06%- πάντα σε διάστημα εβδομάδος. 

Τεχνικά για τον ΔΤΡ στήριξη στις 285 με ενδεχόμενη απώλεια της να επιταχύνει την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών. Ωστόσο, πιθανότερη είναι η τεχνική αντίδραση προς τις 310 αντίσταση που εάν ξεπερασθεί ενισχύει την τάση προς τις 338 μονάδες.

ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Mytilineos, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis από τις μετοχές του δείκτη με long εβδομαδιαία τάση.

Για τον FTSE25, στήριξη στις 1.468 και εγγύτερη αντίσταση στις 1.514, επόμενη στις 1.550 και για τους...αθεράπευτα long στις 1.602 μονάδες.

Κινητικότητα, ωστόσο όπως αναφέραμε και στη "μεσαία" κατηγορία, με πολλές από τις 20 μετοχές του δείκτη να "πληρώνουν" τα καλά αποτελέσματα 6μηνου, τις διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο κ.α εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, Cenergy (στα 1,336 ευρώ, με 33,60% στην εβδομάδα), Avax, ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, IntraKat, Intracom, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο και Profil επίσης με long φορά.

Οπως και μετοχές των Εβροφάρμα, Κτήμα Λαζαρίδη, Byte, Forthnet, Foodlink, Δομική Κρήτης, Reds/Καμπάς και ακόμη αρκετές από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Στοιχείο ενισχυτικό για τους long.

Συνεκτιμώντας, βέβαια, την Wall Street, με τα νεότερα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και την επικείμενη έγκριση, από το Κογκρέσο, ακόμη ενός- επίσης θηριώδους- πακέτου ρευστότητας.

Στις 3,348,42 ο S&P500, με κύρια στήριξη στις 3.242 και τις 3.33.97 εγγύτερη αντίσταση.

Εφικτές και οι 3.428 σε ενδεχόμενη bullish αντίδραση για τον "δείκτη των δεικτών".

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v