Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χαμηλή πτήση με το καλημέρα

Τις εντολές πωλήσεων «κορωνο-πλανητάρχη» στις διεθνείς αγορές ακολουθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο. Βlue chips και τράπεζες πιέζονται χαμηλότερα, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη να τεστάρει τις στηρίξεις πέριξ των 620 μονάδων. Περιορισμένες συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Χαμηλή πτήση με το καλημέρα

Με το «καλημέρα» σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά, χαμηλότερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το θετικό τεστ, στον κορωνοϊό, του πλανητάρχη και της συζύγου του είναι η αφορμή για να «γυρίσουν» οι αγορές διεθνώς.

Με τα futures στη Νέα Υόρκη να παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από 1,05% και τις 3.330 μονάδες, για τον DAX δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική διακύμανση. Και μάλιστα, από τη στιγμή που το πρόβλημα για την Bayer (λόγω της Monsanto) κυριαρχεί και σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Με εντολές πωλήσεων και στο χρηματιστήριό μας, με συγκεκριμένα blue chips να πιέζονται χαμηλότερα, με συνέπεια για τον Γενικό Δείκτη να ζητείται η επιβεβαίωση στηρίξεων πέριξ των 620 μονάδων.

Περιορισμένες, ωστόσο, οι συναλλαγές, ένδειξη πως -κατ' αρχάς πωλητές- αγοραστές ισορροπούν σε τιμές λίγο χαμηλότερα των χθεσινών, πιθανότατα μετρώντας η μία πλευρά τις διαθέσεις της άλλης.

Βραχυπρόθεσμα η τάση θα μπορούσε να διαμορφωθεί -εκ νέου- σε long, όπως από νωρίς ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, μένει όμως να αποτιμηθεί η τελευταία εξέλιξη -στις ΗΠΑ-, προκειμένου να «κλείσει» εβδομάδα και ανάλογα με τα τεχνικά επίπεδα, στο τέλος της, να έχουμε εικόνα για την ερχόμενη εβδομάδα.

Για τον ΓΔ οι 620-615 μονάδες είναι μία αρκετά ανθεκτική στήριξη (σε εβδομαδιαίο), χωρίς να αποκλείεται από τις 620-625 να επιχειρηθεί -στη συνέχεια- αντίδραση από τους αγοραστές.

Ρευστοποιήσεις τόσο σε τραπεζικά όσο σε blue chips, με τον ΔΤΡ -και πάλι- χαμηλότερα του ορίου των 300 και τον FTSE25 προς τις 1.490 μονάδες.

Ωστόσο η σύνθεση πωλήσεων-αγορών, ο ρυθμός εκτέλεσης εντολών, είναι μάλλον ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν μεγαλύτερη συναλλακτικότητα απ' ό,τι τα blue chips.

Πρακτικά, το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκε συσσώρευση και ανοδική αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, αλλά σήμερα -και προσώρας- μεγαλύτερη προσφορά καταγράφεται για τις τραπεζικές. «Δείχνουν να κρατούν...» μετοχές ισχυρών ομίλων, που τις τελευταίες συνεδριάσεις αποτέλεσαν επιλογές των αγοραστών, εκτιμά χρηματιστηριακός παράγων. Μένει να το δούμε, στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Motor Oil, ακολουθούν όμως 3 τραπεζικές Alpha Bank, ETE, Eurobank και έπονται ΟΤΕ, Cenergy, Mytilineos, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. Αρκετά χαμηλότερα στη σχετική κατάταξη ο ΟΠΑΠ.

Μεγαλύτερες απώλειες για τη Eurobank (στο 0,3687 ευρώ) από τις τραπεζικές, με αγοραστές στον ΟΤΕ (12,43) και βοήθειες από Viohalco (2,915), Cenergy (1,334) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,499), ΕΛΠΕ (4,67), Fourlis (3,92). Επίσης με αγοραστές, μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με ElvalHalcor (1,456), Intracom (0,738) κ.α.

Σταδιακά η όποια προσφορά απορροφάται από τα επίπεδα των 625 μονάδων και πάνω, προς την περιοχή των 630 μονάδων.

Με περισσότερες μετοχές σε θετικό έδαφος -απ' ό,τι στην αρχή- και τις εντολές να εντείνονται από την πλευρά των αγοραστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v