Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κάτω ο τζίρος, κάτω και ο Γενικός Δείκτης

Με μόλις 30 εκατ. ευρώ αξία συναλλαγών η αγορά υποχώρησε στις 625 μονάδες ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή χρηματιστήρια. Αρνητικός πρωταγωνιστής παραμένουν οι τράπεζες με πτώση 2,4%. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν Viohalco, ΓΕΚ-Τέρνα.

Χρηματιστήριο: Κάτω ο τζίρος, κάτω και ο Γενικός Δείκτης

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε σήμερα ότι τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε ο ίδιος αλλά και η γυναίκα του, έδειξαν ότι έχουν προσβληθεί και οι δύο από τον κορωνοϊό. Την ανακοίνωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

Η είδηση έφερε ανησυχίες στις Αγορές, που πιθανολόγησαν έλλειψη Ηγεσίας, μέχρι να επιστρέψει ο Τραμπ από την καραντίνα σε κανονική δράση και έχοντας σε απόσταση αναπνοής τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές.

Από την άλλη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας $2,2 τρισ. κατά των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, παρά τις αντιρρήσεις του Λευκού Οίκου και των Υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι είναι πιθανό να το καταψηφίσουν στη Γερουσία.

Ο αρνητικός βηματισμός των Διεθνών Αγορών, μεταφέρθηκε με χαρακτηριστική ευκολία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι βασικοί δείκτες του οποίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας, για πολλοστή φορά, την προθυμία του Χ.Α. να ακολουθήσει τα Ξένα Χρηματιστήρια, όταν αυτά ακολουθούν “νότια” κατεύθυνση.

Εννοείται ότι σε αυτό το περιβάλλον, εξαφανίστηκαν, ως διά μαγείας, οι χθεσινοί επιλεκτικοί αγοραστές, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας, όλοι οι τίτλοι του FTSE25 να κινούνται με αρνητικό πρόσημο και οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σχετικά, προς το τέλος.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, το Χ.Α. αποδείχθηκε “κινούμενη άμμος” για τους αγοραστές με αργά αντανακλαστικά, δημιουργώντας νεότερους εγκλωβισμούς, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, ενώ ακόμα εντυπωσιακότερη ήταν η απόσυρση των αγοραστών, στους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, διαψεύδοντας Αναλυτές και Επενδυτές που, μετά την χθεσινή συνεδρίαση, περίμεναν σταδιακή διάχυση της ανοδικής αντίδρασης.

Οι τελευταίοι πίστεψαν ότι “μπορεί στο εσωτερικό να απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση, αλλά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και τη δεύτερη ανάγνωση αυτών, ίσως συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές Εταιρειών από όλο το εύρος του ταμπλώ, που έδειξαν ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση”.

Δεν φάνηκαν να έχουν τέτοιους ενδοιασμούς οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να υποχωρεί στο 0,987%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 8 Ιανουαρίου 2021.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,26% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε απώλειες 0,69%.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 31,75% και ο ΔΤΡ κατά 66,75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αξία συναλλαγών, ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στις 11/9 (29,4 εκατ.).

Ξεκινώντας και σήμερα την περιήγηση από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (-1,09%) και Eurobank (-3,21%) και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-2,68%) και Πειραιώς (-2,62%), ενώ η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο ΔΤΡ που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 292,02 μονάδες (-3,18%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 294,08 (-2,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 294,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,41%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά πέντε μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/5 (290,23 μονάδες).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, οι 286 - 284 μονάδες είναι η ουσιαστική επόμενη στήριξη. Το 310 είναι κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση σε κλείσιμο μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική ημερήσια μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+3,01%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,58%), ΕΛΠΕ (+0,11%), ΟΛΠ (+0,60%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,35%).

Από εκεί και πέρα, κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,52%) βρέθηκε σε χαμηλά επταετίας και σήμερα επιχειρήθηκε ασθενική προσπάθεια αντίδρασης, που “βρήκε τοίχο” στην μέχρι πρότινος στήριξη των 3,00 ευρώ (+1,18%), για να ακολουθήσει νέα υποχώρηση. Αν στην επόμενη προσπάθεια, η μετοχή μπορέσει να υπερκεράσει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 3,20 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2,74 – 2,66 ευρώ.

Συμπλήρωσε επτά κλεισίματα χαμηλότερα των 15,00 η μετοχή της Jumbo, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 14,60 – 14,51 ευρώ, που δοκιμάστηκε σήμερα. Να σημειωθεί ότι κλείσιμο χαμηλότερα των 14,51 ευρώ, ενεργοποιεί το ημερήσιο “stop long” και ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 13,53 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 15,40 ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε σε υψηλά επταμήνου, όμως σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της Μυτιληναίος (-0,75%), αποτέλεσμα ήπιων κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,60 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), οι “buyers” διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες για κίνηση προς τα 10,39, με ενδιάμεση αντίσταση στα 9,80 – 9,90 ευρώ.

Με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών και με χαμηλές συναλλαγές, συμπλήρωσε “πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,60%), Αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 17,12 ευρώ (+1,90%), το κλείσιμο τον βρήκε αισθητά χαμηλότερα, ενώ συμπλήρωσε 10 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το όριο των 17,00 ευρώ.

Επόμενη σημαντική αντίσταση στα 17,56 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 16,16 ευρώ. Στα 16,00 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Cairo Mezz PLC ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±10%, το οποίο κάτω από τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι κανόνες λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς, επεκτείνεται σε ±20%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στη Ναυτιλία, καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών που προκύπτουν στην Αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σχεδιάζει να επενδύσει μέρος της ρευστότητας που απέκτησε από την πώληση του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, η Τεχνική Ολυμπιακή. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, το ΔΣ της Εισηγμένης αποφάσισε στις 2 Ιουλίου να ιδρύσει δύο Εταιρείες στην Κύπρο, με δραστηριότητες την Ναυτιλία και την Αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην παραπάνω κατεύθυνση ιδρύθηκε ήδη από την TO International Holding, Θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής στην Κύπρο, η οποία κατείχε τις συμμετοχές στις Εταιρείες του Συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, η πρώτη Θυγατρική με την επωνυμία ‘T.O. Shipping Ltd’. Θα ακολουθήσει η σύσταση της ‘PFC Premier Finance Corporation Ltd’, η οποία θα δραστηριοποιείται στην Αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Η μετοχή της ΟΛΥΜΠ (-1,29%) έδειξε και στη σημερινή συνεδρίαση, ότι έχει σταθερό πωλητή.

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Πετρόπουλο (-0,87%), έξι για την Centric (-0,48%), αντίδραση μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά για την MIG (+11,97%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/9 για την AS Company (+0,50%), “πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Cenergy (+4,70%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Εβροφάρμα (+6,76%) και Ίλυδα (+4,42%), σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Frigoglass (-9,63%), ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα στην Δομική Κρήτης (+0,64%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Byte (+2,34%) και Reds (+1,27%), επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακόμ (+2,54%), προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -15,58% στην Κορδέλλου (+1,19%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Ιντρακάτ (-2,66%), Έλαστρον (-0,68%), Unibios (-4,95%) και Space (-4,20%), ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν σε Performance (-6,09%), Forthnet (-6,42%) και Παϊρη (-5,26%).

Δεν αλλάζουν τα τεχνικά δεδομένα όσο ο ΓΔ κινείται μεταξύ 600 και 632 μονάδων και ο FTSE25 μεταξύ 1465 και 1546 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Περιμένουμε αρνητικό βηματισμό και μεταβλητότητα σε όλες τις Αγορές, μετά την ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι θετικός στον Covid-19”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Ο Αμερικανός Πρόεδρος γνωστοποίησε σήμερα ότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, έδειξε ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Η Εθνική Τράπεζα άντλησε €500 εκατ., μέσω της έκδοσης πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης. Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%. Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του Επενδυτικού Κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου €1,2 δισ. Η χρηματοδότηση έργων στον κλάδο της Ενέργειας και κατά κύριο λόγο σε ΑΠΕ, αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τράπεζας, στοχεύοντας σε χρηματοδοτήσεις €3 δισ., τα επόμενα 3 χρόνια. Ο Όμιλος των Πλ. Θράκης ολοκλήρωσε την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών στην Ξάνθη στην Ελλάδα, στο Forfar της Σκωτίας και στην Clara της Ιρλανδίας. Όλες οι νέες γραμμές παραγωγής βρίσκονται σε λειτουργία, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 1,5 εκατ. μασκών ημερησίως. Σημειώνεται ότι εκτός της Ελληνικής Αγοράς, σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στις Αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση ανήλθε σε €3 εκατ. Εξαιρετικά τα αποτελέσματα εξαμήνου για τα Πλ. Κρήτης, με διψήφια αύξηση τόσο των λειτουργικών κερδών (+29%), όσο και των καθαρών κερδών (+31%), αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών στα €6,3 εκατ. (+335%) και αύξηση του καθαρού ταμείου κατά €7,5 εκατ. από την αρχή του χρόνου, στα €66,8 εκατ., που αντιστοιχεί στο 17% της χρ. αξίας”, σημειώνει η Merit Sec.

“Χθες παρατηρήθηκε διάχυση της ανόδου και σε τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης, γεγονός που συσχετίζεται και με τα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, όμως αυτό δεν είχε συνέχεια κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Παρόλα αυτά, μεσοπρόθεσμα οι ημερήσιες συναλλαγές υποχωρούν, όπως δείχνει η πορεία των μέσου ημερήσιου τζίρου 90ημερών. Η μεταποιητική δραστηριότητα δείχνει να σταθεροποιείται καθώς ο δείκτης της Markit ανέβηκε στο 50, μέτρηση που αποτελεί την υψηλότερη από τον Φεβρουάριο. Το γεωπολιτικό ρίσκο ενδέχεται να υποχωρήσει, μετά και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, αλλά η Αγορά παραμένει ‘ευερέθιστη’ στις κινήσεις των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Ανοδική η εβδομάδα που πέρασε, αλλά η τεχνική εικόνα του ΓΔ έχει επιδεινωθεί καθώς βρίσκεται κάτω από τον ΚΜΟ 20 ημερών. Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 - 600 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 633 μονάδες (ΚΜΟ 20). Παραμένουμε επιφυλακτικοί κυρίως λόγω των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ (3/11) και καθώς τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται Παγκόσμια, με τελευταίο θύμα τον Αμερικανό Πρόεδρο, αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου των Εταιρειών ήταν σε γενικές γραμμές αδύναμα, όπως αναμενόταν, αλλά υπήρξαν πολλές θετικές εκπλήξεις, κυρίως από μεσαίες Εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη, ο ΟΛΘ, τα Πλαστικά Κρήτης και τα Πλαστικά Θράκης. Από τα blue chips ξεχώρισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και Σαράντης, ενώ η ΔΕΗ ήταν η θετική έκπληξη.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Merit Sec., “το σημαντικότερο νέο που αναμένεται να επηρεάσει την επόμενη εβδομάδα τις Διεθνείς Αγορές είναι η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη. Τα σημεία στήριξης του S&P 500 είναι στις 3359, 3297 και στις 3040 μονάδες. Τα σημεία αντίστασης είναι στις 3.425, 3520 και 3620 μονάδες”

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην Χώρα μας, δεν βοήθησε στο να πάρει διάρκεια η προσπάθεια ανάκαμψης που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το αναιμικό σκηνικό συναλλαγών και ενδιαφέροντος έχει πλέον εδραιωθεί στην Αγορά, καθώς οι εκκρεμότητες σε διάφορα μέτωπα (Τράπεζες, Ενέργεια), αλλά και η απειλή ενός τοπικού lockdown, λειτουργούν ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση.

Τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του εξαμήνου έδειξαν αντοχές και λαμπρές εξαιρέσεις Εταιρειών, με το ισοζύγιο να είναι κερδοφόρο. Ωστόσο η γενική εικόνα δεν δείχνει ότι το Χ.Α. είναι μια Αγορά ευκαιρίας, αφού οι επιδόσεις έρχονται από πολύ συγκεκριμένους κλάδους, ή Εταιρείες.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επί του παρόντος, παραμένει μια Αγορά μετοχών, αυστηρά επιλεκτική και με σχετικά μικρό βάθος ενδιαφέροντος, ως προς τις μετοχές που θεωρούνται “παντός καιρού”.

Σε αυτές τις μετοχές επικεντρώθηκε η Αγορά βγάζοντας μερικές αξιόλογες κινήσεις, οι οποίες είχαν επί το πλείστον θεμελιώδη “καύσιμα”.

Κοιτώντας μακρύτερα, το 2021 υπάρχουν θετικότερες προσδοκίες και τα χρήματα της Ε.Ε. Ωστόσο το πρώτο αποτέλεσμα μεγεθών του 2021 απέχει ακόμα έξι μήνες και η δυναμική των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέρα με την ημέρα ενισχύεται.

Ο Οκτώβριος αν και έχει καταγράψει ιστορικές απώλειες στο παρελθόν (-9,12% 2000, -27,9% 2008, -13,7% 2014, -7,5% 2018) έχει στατιστικά θετικό αποτύπωμα, κλείνοντας 14 φορές θετικός στα τελευταία 20 χρόνια. Πέρα από την στατιστική υπάρχουν γεγονότα τα οποία μέσα στο μήνα θα δώσουν ένα πιο απτό δείγμα γραφής, έχοντας αντίκρισμα και στην Αγορά.

Τον Οκτώβριο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές της τιτλοποίησης “Galaxy” που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10,5 δισ. ευρώ της Alpha Bank, εξέλιξη η οποία θα έχει ισχυρή ανάγνωση από το σύνολο του Τραπεζικού κλάδου, ενώ μέσα στον μήνα οι Τράπεζες αναμένουν ακόμα την διατύπωση των όρων της συμμετοχής τους στην Bad Bank.

Το νομοσχέδιο που θα καθορίσει το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον στην Ενέργεια (Target model) αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα, βάζοντας ένα πιο καθαρό ορίζοντα στις Εταιρείες του κλάδου.

Τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση της S&P στις 23 Οκτωβρίου, η οποία θα δώσει ένα στίγμα στο που βρίσκονται οι απόψεις των Ξένων Επενδυτών για το αξιόχρεο της Χώρας, εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Η τεχνική εικόνα βελτιώθηκε χωρίς όμως να βγάζει κάποια αισιοδοξία. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 634,7 μονάδες, συναντώντας τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, για να υποχωρήσει εντός του γνώριμου πλέον εύρους διακύμανσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι ταλαντωτές πήραν μια ανάσα από την γρήγορη υποχώρηση των προηγούμενων εβδομάδων, χωρίς όμως να υποδεικνύουν και κάτι εξαιρετικό, στοιχείο το οποίο αποτυπώθηκε και στο τζίρο ο οποίος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Το διάγραμμα μπορεί να ανέστειλε κάποιους φόβους άμεσης δοκιμασίας των 600 μονάδων, ωστόσο δεν έβγαλε πάθος, ένταση δηλαδή στην άνοδο που θα εξέθετε τους πωλητές στην γενική εικόνα.

Το σύρσιμο του Δείκτη συνεχίστηκε και από ότι φαίνεται μάλλον θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που ακολουθεί, αφού το ενδιαφέρον παραμένει αυστηρά εστιασμένο με λιγοστούς πρωταγωνιστές.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων για την οικονομική προσφορά της άδειας του Καζίνο του Ελληνικού.

Την Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021.

Την Δευτέρα ξεκινάει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Pasal με τιμή 0,71 ευρώ ανά μετοχή.

“Από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΠΑΠ, η οποία προέβλεπε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή μικτών κερδών για την δεκαετία 2020 – 2030, χωρίς να αποκλείεται αναθεώρησή της, με αντάλλαγμα σε επιπλέον χρόνο στο μονοπώλιο των επίγειων παιγνίων”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης στη Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πτωτικές διαθέσεις επικράτησαν στα Ασιατικά Χρηματιστήρια. Οι Αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Νότια Κορέα και Ινδία παρέμειναν κλειστές σήμερα, λόγω αργιών.

Ήπιες πιέσεις στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Νέα σημαντική υποχώρηση για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Οριακά κέρδη για τον Χρυσό, σημαντικά μεγαλύτερα για το Ασήμι, προς τα $10550 υποχωρεί το Bitcoin.

Το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 3% τον Αύγουστο στην Ιαπωνία, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 2,06 εκατ. Άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους, 490000 περισσότεροι από ότι στον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και σηματοδοτώντας τον έβδομο συνεχόμενο μήνα ανόδου.

Οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες του Ευρώ υποχώρησαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο και ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ετήσια πτώση 0,2%. Η αρνητική κίνηση του δείκτη ήταν η πιο μεγάλη από τον Απρίλιο του 2016, όταν επίσης ο πληθωρισμός ήταν στο -0,3%.

Σε επίπεδο - ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι αποταμιεύσεις των Νοικοκυριών της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της αποταμίευσης των Νοικοκυριών αυξήθηκε στο 24,6% του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματός τους, από 16,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Τόσο το ποσοστό της αποταμίευσης όσο και η αύξησή του κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, είναι τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 1999, όταν άρχισε η κατάρτιση των σχετικών χρονολογικών σειρών.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την πιθανή έκδοση Ψηφιακού Ευρώ, την οποία εκπόνησε η Ομάδα δράσης υψηλού επιπέδου του Ευρωσυστήματος, για το Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας και ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο.

“Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να προετοιμαστούν για ταχύτατη επιδείνωση των ισολογισμών τους και να λάβουν αποφασιστικά βήματα για να ανακτήσουν την κερδοφορία τους. Ως πρώτο βήμα, οι Τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, τόνισε ο επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.

Πάνω από τα 6 τρισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα Κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης με αρνητικό επιτόκιο τον Σεπτέμβριο, από περίπου 5,4 τρισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.

Πρόκειται για το 68,9% της ύψους 8,9 τρισ. ευρώ Αγοράς, από 62% που ήταν στο τέλος Αυγούστου και είναι το υψηλότερο ποσοστό ομολόγων με αρνητική απόδοση από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα Εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας με αρνητική απόδοση και διαμορφώθηκαν στα 997 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, από 872 δισ. στο τέλος Αυγούστου, αντιπροσωπεύοντας, σχεδόν, το 29% μιας συνολικής Αγοράς ύψους περίπου 3,4 τρισ. ευρώ.

O ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας ήταν 661000 τον Σεπτέμβριο, έναντι 1,37 εκατ. τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν 800000 νέες θέσεις εργασίας.

Υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε 8,5%, στις 80,4 μονάδες ,σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αναθεωρηθεί στις 79 μονάδες.

Άνοδο κατέγραψαν, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν 0,7% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 6,5% τον Ιούλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, ανέμεναν άνοδο 0,9% τον Αύγουστο.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,5%, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση για άνοδο 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ερχόμενοι στα δικά μας, ύφεση 7,7% προβλέπει για το β’ εξάμηνο το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών). Σημαντικές αβεβαιότητες δημιουργούν, όμως, η αδυναμία πρόβλεψης της διάρκειας της πανδημίας και η δυσκολία ποσοτικοποίησης της επίδρασης από τα εκτεταμένα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης της Οικονομίας.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “υψηλή αποδοχή είχε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Eurobank, που ολοκληρώθηκε σήμερα. Στόχος της Τράπεζας ήταν να αποχωρήσουν 500 Εργαζόμενοι, ωστόσο η συμμετοχή κινείται στην περιοχή των 800 Εργαζομένων και τις επόμενες ώρες η Διοίκηση της Τράπεζας αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση, για το πόσοι θα μπουν στο πρόγραμμα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι αριθμός των Συμμετεχόντων θα κινηθεί στους 600 και ίσως λίγο παραπάνω”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 622,9 μονάδες (-1,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 625,59 (-0,94%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 625,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,92%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 30,2 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΚΑΙΡΟΜΕΖ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών, σημειώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.072 συμβόλαια).

Στα 3.907 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.895 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 824, 744 για τον Οκτώβριο και 80 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.490) κινήθηκε μεταξύ 1.476 και 1.494 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.171), Alpha Bank (3.638), Πειραιώς (1.051), ΔΕΗ (188), Εθνική (2.500), MIG (1.096), Μυτιληναίο (168), Ελλάκτωρα (405), ΑΔΜΗΕ (429), Τέρνα Ενεργειακή (107), Cenergy (656), ΟΤΕ (166), Viohalco (714), ΓΕΚ (214).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.247, MIG 47.310, Alpha Bank 91.506, Εθνική 38.711, Πειραιώς 12.676.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                            Name of Issuer                 NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,82%

2020-09-29

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 47.080.810 τεμ., (από 47.123.234 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.380.770 τεμ. (15.380.770), ΔΕΗ 5.109.232 τεμ. (5.120.755), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.275.467), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v