Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο οι «κλάδοι επικαιρότητας»

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, που αρχίζει την εβδομάδα από τις 625 μονάδες, με το διεθνές κλίμα να καθορίζει τη στάση και των εγχώριων παικτών. Τα σινιάλα από τον τζίρο. Πού μπαίνει το stop για FT 25 και τραπεζικό δείκτη.

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο οι «κλάδοι επικαιρότητας»

Σε ΗΠΑ και κορωνοϊό, η προσοχή των αγορών αυτή την εβδομάδα. Και σε εσωτερικού ενδιαφέροντος, η εστίαση traders και επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εξέλιξη της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ, η προεξοφλούμενη έγκριση και του νέου «πακέτου» ρευστότητας από το Κογκρέσο μονοπωλούν τον οικονομικό Τύπο και τη Wall Street. Με τα futures του S&P500 από 0,54% υψηλότερα, από τις 3.357 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αυτό της Ισπανίας να προστίθεται σε αυτό της Ιταλίας, καθώς μετοχές μεγάλων ομίλων «βουλιάζουν» προς ιστορικά χαμηλά.

Στα καθ' ημάς, η εβδομάδα ξεκινά με τον ΓΔ από τις 625,67 μονάδες, τον FTSE25 από τις 1.486,76 και τον ΔΤΡ από τις 294,35 μονάδες.

Με χαμηλή/μέτρια αξία συναλλαγών (στα περίπου 40 εκατ. ο μέσος όρος), είναι εμφανές πως η πλειονότητα funds και επενδυτών παραμένει εκτός παιδιάς. Μέχρις ότου διαφανούν ενδείξεις αλλαγής κλίματος, κάτι που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί από νεότερα, λ.χ. όπως αυτό της Microsoft. Και την όποια πρόοδο στο πρόβλημα των NPLs, με σημαντική την εκτίμηση του ΔΝΤ πως ο «Ηρακλής» είναι... καλός αλλά λίγος.

Ενθαρρυντική για τη στάση των long η εικόνα που διαμορφώνεται σε επιμέρους κλάδους, τομείς δραστηριότητας, συνακόλουθα εισηγμένων. Τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, τρόφιμα/είδη διατροφής είναι κλάδοι επικαιρότητας, όπως επίσης ισχυροί όμιλοι με εμφανή ενίσχυση οικονομικών μεγεθών και θέσης τους στις διεθνείς αγορές.

Η περίπτωση του ομίλου Viohalco, των θυγατρικών του, είναι ενδεικτική, αποτυπώθηκε δε θεαματικά την τελευταία εβδομάδα.

Από την τεχνική πλευρά, τα νέα σημαντικά δεδομένα είναι ότι τα νέα ημερήσια στοπ σε FTSE και τράπεζες έχουν κατέβει στα 1.514 και 310 αντίστοιχα. Ο τραπεζικός έχει το 285 ως στήριξη, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 263. Κατοχύρωση του 310 θα φέρει εκτόνωση στο 338, σε πρώτη φάση. Αντίστοιχα διάσπαση του 1.514 μπορεί να στοχεύσει το 1.602, με ενδιάμεσο τις 1.550 μονάδες.

Οι 637 και 642 τα δύο κοντινά επίπεδα αντίστασής μας. Κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 667. Το 620 βασικό επίπεδο στήριξης, που διάσπασή του θα μας φέρει και πάλι αντιμέτωπους με το 612.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v