Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμάζεται η τάση στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενη η υποχώρηση στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ως τις πρώτες στηρίξεις στις 625-620 μονάδες. Διπλάσιες οι απώλειες για τις τράπεζες. Κινητικότητα για τις μετοχές Viohalco, άνοδος για Aegean, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα.

Δοκιμάζεται η τάση στο Χρηματιστήριο

Σε διόρθωση οι αγορές διεθνώς, λόγω Τραμπ. Σε δοκιμασία οι (εβδομαδιαίες) στηρίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα νέα για το θετικό τεστ του προέδρου των ΗΠΑ και της συζύγου του οδηγούν σε πτώση τις αγορές μετοχών αλλά και σε «βουτιά» τις αποδόσεις των ομολόγων.

Στις 3.322 μονάδες, χαμηλότερα 1,37%, τα συμβόλαια του S&P500 στη Νέα Υόρκη, με αμερικανικά οικονομικά Μέσα να εστιάζουν τόσο στην ηλικία του Αμερικανού προέδρου (74 ετών) όσο και στο υπέρβαρό του.

Σαν ντόμινο η κυκλοφορία της είδησης είχε ως συνέπεια τη «βουτιά» όλων των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Δεδομένου του προβλήματος με την Bayer -από τη χθεσινή συνεδρίαση-, η «αφορμή Τραμπ» έρχεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τους short. Στις 12.605 (-0,95%) μονάδες ο δείκτης, στα 44,30 ευρώ η μετοχή της Bayer, καταγράφει με 5,09% τη μεγαλύτερη διόρθωση από τις μετοχές του δείκτη.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, θα ήταν υπερβολή να είχαμε ιδιαίτερες απαιτήσεις για εντός.

Σταθερές από την αρχή οι εντολές πώλησης αλλά ελεγχόμενες, μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη να επιβεβαιώνεται -μέχρι πριν λίγο (*)- η ευρύτερη περιοχή στήριξης των 625-620 μονάδων. Σύμφωνα με ό,τι είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σχόλιό μας.

Πωλητές έως 1,28% χαμηλότερα για τον ΓΔ, με τον ΔΤΡ να μετρά απώλειες -σχεδόν- διπλάσιες του FTSE25. Συγκεκριμένα βαριά χαρτιά διορθώνουν λελογισμένα, λιγότερο απ' ό,τι η αγορά και αυτό αποτυπώνεται στο discount μεταξύ blue chips vs banks. Στο 2,92% οι απώλειες για τον ΔΤΡ (στις 293 μονάδες) έναντι 1,52% του 25άρη (στις 1.482 μονάδες).

Υψηλότερη συναλλακτικότητα για μετοχές των: Mytilineos, OTE, ETE, Motor Oil, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Cenergy. Αυξημένη για ακόμη μία συνεδρίαση η δραστηριότητα για μετοχές του ομίλου Viohalco, με τη Cenergy μάλιστα να είναι σταθερά με αγοραστές στη μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, για τη μετοχή της Viohalco (στα 2,775 ευρώ) ο Ηλίας Ζαχαράκης τοποθετεί την κοντινότερη στήριξη στα 2,70 ευρώ. Σε ενδεχόμενο ανοδικό «γύρισμα», τα 2,99 είναι κοντινή αντίσταση, που θεωρείται και σημείο καμπής.

Μόλις 3 από τις μετοχές του δείκτη με αγοραστές, σε Aegean (2,975 ), ΕΛΠΕ (4,665) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,30 ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό 1,60% και πιο κοντινή αντίσταση στα 6,45 ευρώ.

Cenergy, ΙΑΣΩ, MIG με αγοραστές από τις μετοχές του FTMidCap, ενώ για ΟΛΘ και ΚΡΙ-ΚΡΙ η τιμή παραμένει χωρίς μεταβολή.

Στις 25/69 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τη MIG στο 11,11%, με την Εβροφάρμα να ακολουθεί και Optron, Byte, Κορδέλου, Space, Μουζάκης από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 14:25 η αξία συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 15,4 εκατ., με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (γι' αυτή την εβδομάδα) στα 40 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v