Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές «λοκάρουν» οι επενδυτές

Πτώση στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Το στενό εύρος διακύμανσης στην αγορά και τα ανησυχητικά σινιάλα από τις διεθνείς αγορές. Οι κινήσεις stock picking των επενδυτών και οι μετοχές που «βλέπουν» αυξημένη κινητικότητα.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές «λοκάρουν» οι επενδυτές

Ελεγχόμενη διόρθωση στη Wall Street, με απώλειες νωρίτερα τα ασιατικά και στο «κόκκινο» από χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημαντικές οι χθεσινές απώλειες στη Φρανκφούρτη, να δούμε εάν και πώς θα αντιδράσει (σήμερα-αύριο) το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της ευρωζώνης. Στις 12.556 μονάδες ο DAX, χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων και με ανησυχητική short κλίση για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το χρηματιστήριό μας δεν έχει διαφοροποιηθεί (όσον αφορά σε δείκτες) από τη διακύμανση στο εύρος των 600-670, που από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει γίνει στενότερο και ορίζεται μεταξύ 605-645 μονάδων.

Σταθερά χαμηλοί τζίροι/συναλλαγές, με τα blue chips να έχουν πάρει τη σκυτάλη από τις τραπεζικές, με τους πωλητές περιορισμένα μεν, σταθερά όμως, να μειώνουν θέσεις τους σε σειρά μετοχών-σηματωρών.

Στις 283,41 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, ελάχιστη σημασία έχει το αν ο κλαδικός δείκτης θα διορθώσει σε νέα ιστορικά χαμηλά (ούτως ή άλλως για τον ΔΤΡ έχουν γίνει δύο προσαρμογές του, προκειμένου να μη... μηδενίσει), με την αγορά να έχει εστιάσει στις όποιες εξελίξεις από Alpha Bank (Galaxy), Εθνική (ΕΕΓΑ).

Από τα λίγα ενθαρρυντικά των ημερών, η νέα -επιτυχής- έξοδος στις αγορές, καθώς πρόσθεσε άλλα 2 δισ. ευρώ στο «μαξιλάρι». Κεφαλαιακή (υπο)στήριξη που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, σε μια συγκυρία που και στα δύο κεντρικά μέτωπα (ελληνο-τουρκικό, υγειονομικό) η κατάσταση επιβαρύνεται σταθερά.

Στα επιμέρους θα παραμείνει (αναγκαστικά) η εστίαση των όποιων ενεργών traders και επενδυτών, με τον ΟΠΑΠ να «τρέχει» τη νέα ομολογιακή έκδοση (για 200 εκατ.), τον κλάδο των κατασκευών-υποδομών να προσελκύει (και) επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ χρώμα στη συνεδρίαση θα δώσουν stock picking κινήσεις.

Κινητικότητα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, αλλά και στα μεσαία Papoutsanis, Πλαστικά Θράκης, με τον κλάδο της πληροφορικής να έχει σταθερούς παίκτες.

Οσον αφορά στην Papoutsanis, η ενίσχυση της θέσης του ομίλου Λεβέντη (21,3% στο μ.κ.) διαμορφώνει νέα δυναμική, με την αγορά να προεξοφλεί περαιτέρω εξελίξεις.

Τα νεότερα από τον διαγωνισμό της Singular Logic προφανώς και συντηρούν τη μόχλευση, που εδώ και καιρό έχει διαμορφώσει long τάση και μεγαλύτερες αποτιμήσεις για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου.

Ειδικότερα η διοίκηση της MIG αποφάσισε την οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων με το fund Nexum Holdings και ορίζει ως νέο προτιμητέο επενδυτή για την εξαγορά της θυγατρικής της, SingularLogic, το σχήμα των εταιρειών Epsilon Net και Space Hellas.

Αρχικά, πρόταση εξαγοράς της SingularLogic είχαν υποβάλει από κοινού οι εταιρείες Epsilon Net, Space Hellas και Entersoft, πλην όμως η τελευταία δεν συμμετέχει πλέον στο σχήμα και έτσι, ρόλο προτιμητέου επενδυτή θα παίξει η κοινοπραξία των δύο εταιρειών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v