Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στην εσωστρέφεια το Χρηματιστήριο

Παράλληλη πτωτική κίνηση για δεικτοβαρή blue chips και τράπεζες πλην της Alpha Bank έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 619 μονάδες. Ανοδική κίνηση για Ελλάκτωρ. Στα 32,3 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο όγκος συναλλαγών.

Επέστρεψε στην εσωστρέφεια το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικά χαμηλότερα κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους ενεργούς Επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις γύρω από τις συνομιλίες για το νέο οικονομικό πακέτο στις ΗΠΑ, στο μέτωπο της πανδημίας και στο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.

Εν τω μεταξύ, “μια μεγάλη μερίδα Ανθρώπων, τρέφουν υπερβολικές ελπίδες για το ενδεχόμενο να βρεθεί γρήγορα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Είναι εντελώς μη ρεαλιστικό να αναμένει κάποιος ότι ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, θα είναι ευρέως διαθέσιμο ως το τέλος του έτους. Οι περισσότεροι Άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο τουλάχιστον ως το δεύτερο μισό του 2021”, προειδοποίησε ο CEO της Roche, Σέβεριν Σβαν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

“Οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν πώς να συνεργαστούν καλύτερα ενάντια στην πανδημία Covid-19 καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις”, δήλωσαν δύο Αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές ευδιάκριτα επιφυλακτικές, επόμενο ήταν η χθεσινή ανοδική αντίδραση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να αποδειχθεί βραχύβια, όπως και όλες οι προηγούμενες, δημιουργώντας νέους εγκλωβισμούς, σε όσους traders πίστεψαν ότι η αναπήδηση από τα πρόσφατα χαμηλά, μπορεί να έχει συνέχεια, έστω και αν η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και ιδιαίτερα του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, ήταν οριακά καλύτερη, από τις πρωινές εκτιμήσεις Παραγόντων της Αγοράς.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “το νέο, εγχώριο, αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα της πανδημίας, κάποιες διαφαινόμενες Κυβερνητικές αρρυθμίες και οι γεωπολιτικές ανησυχίες που δεν λένε να καταλαγιάσουν, δεν επιτρέπουν την αύξηση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, όταν μάλιστα έχουν γυρίσει σε στάση αναμονής και οι περισσότερες από τις Διεθνείς Αγορές”.

Την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των ενεργών Παικτών, αύξησαν και τα νέα από το μέτωπο του Τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, “μόλις 2,68 δισ. ευρώ ήταν τα τουριστικά έσοδα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, έναντι 13,2 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019”, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, σε “σπάνιο είδος” έχουν εξελιχθεί οι νέοι κωδικοί λιανικής, με αποτέλεσμα στο Χ.Α. να δραστηριοποιούνται οι ίδιοι Παίκτες, που ανακυκλώνουν το ίδιο χρήμα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ημερήσιο τζίρο.

Σε ρόλο θεατή, ή εν δυνάμει πωλητή τα Ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς οι Ξένοι μπορεί να δηλώνουν παρόντες στα deals, αλλά συνεχίζουν να είναι συνταγμένοι με την πλευρά των “sellers” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του AXIA Numbers Σεπτεμβρίου 2020 που δημοσίευσε η ΕΧΑΕ, οι Ξένοι Επενδυτές παρέμειναν στην πλευρά των πωλητών για δέκατο συνεχόμενο μήνα).

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο έως 200 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ, ενώ η εισαγωγή του στο Χ.Α. θα γίνει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. Όπως ανακοινώθηκε χθες, το εύρος απόδοσης του ομολόγου θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,1 έως 2,5%, ενώ θα είναι επταετούς διάρκειας.

Εν τω μεταξύ, έκλεισε το βιβλίο για το reopening του 15ετους ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. Το Δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,17%. Οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν κατά τη διαδικασία έφτασαν τα 16,75 δισ. ευρώ.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και μάλιστα, σχετικά, επιθετικότερου χαρακτήρα στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αναρρίχηση των αποδόσεων (στο 0,909% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υποσημείωσης ότι αύριο, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου η Σαράντης.

Από εκεί και πέρα, για πολλοστή συνεδρίαση, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, επιβεβαιώνοντας την παρατεταμένη χρηματιστηριακή αδυναμία του κλάδου.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 281,98 (-1,30%) και 287,4 μονάδων (+0,60%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 284,3 (-0,48%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 283,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, η μέχρι πρότινος στήριξη των 294 μονάδων, έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 317 (ημερήσιο “stop short”) και 328 μονάδες. Επόμενη στήριξη στη ζώνη 267 – 263, που θα δοκιμαστεί σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κλεισίματος χαμηλότερα των 279 μονάδων.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου έλειψαν οι σημαντικές πρωτοβουλίες από πλευράς αγοραστών, με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,22%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,47%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,97%), ΕΥΔΑΠ (+0,16%), ΜΠΕΛΑ (+0,60%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,67%), TITC (+0,72%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΡΑΙΓ και ΛΑΜΔΑ.

Σε στρατηγική συνεργασία με την ΕDP Renewables, προχώρησε η Ελλάκτωρ. Η συμφωνία αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων Αιολικών Πάρκων της Ελλάκτωρ, ισχύος 900 ΜW, σε διάφορες Περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το €1 δισ.

Ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+4,97%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας. Αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,529 ευρώ (gap), θα βάλει σαν επόμενο στόχο την δύσκολη αντίσταση των 1,60 ευρώ. Στα 1,351 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Η Τέρνα Ενεργειακή, μειοδότησε στον διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) για το έργο “Υβριδικό Σύστημα παραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας από ΑΠΕ, στο Νησί του Αγ. Ευστρατίου”. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (εργασίες κατασκευής του Υβριδικού Συστήματος και Υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για 12 έτη) ανέρχεται στο ποσό των 7.712.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 25 μήνες.

Μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο, ολοκλήρωσε σήμερα τις συναλλαγές, ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+0,67%), ενώ κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Τελευταία, θεωρητική, αντίσταση στα 12,18 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 11,12 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΕΕ (-0,74%), που εδώ και πολλές συνεδριάσεις επιβεβαιώνει όσους θεωρούσαν την αντίσταση των 22,95 ευρώ, σημείο – κλειδί για την πορεία της μετοχής. Αν ο τίτλος χάσει την ασθενή στήριξη στα 20,80 ευρώ, δεν αποκλείεται να δοκιμάσει την αμέσως επόμενη και ισχυρότερη στα 20,00 ευρώ, όπου και αναμένονται σημαντικές τοποθετήσεις από traders, οι οποίοι θα σπεύσουν να πάρουν θέσεις.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, σε συνέχεια της από 19/10/2020 ενημέρωσης που έλαβε από τους Μετόχους της Σταύρος Νένδος Αρτοποιία και Νένδος Σταύρος (Φυσικό Πρόσωπο), με ημερομηνία συναλλαγής 15/10/2020, ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό, με σχετική χρονοκαθυστέρηση, ότι “οι δύο Οντότητες προέβησαν στην πώληση του συνόλου των ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου που κατείχαν στην Αρτοβιομηχανία, το οποίο αντιπροσωπεύει ποσοστό 7,875% και 1,630% αντίστοιχα και συνολικά 9,505% του συνόλου των μετοχών της Εισηγμένης”.

“Σιγή ασυρμάτου” από την Εταιρεία, για τον αγοραστή των “πακέτων” (!)

Ο τίτλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 2,20 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 4,76%.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται η αργή διολίσθηση στον Κέκροπα (-2,22%), επέστρεψαν οι αγοραστές λόγω αποτελεσμάτων εννεαμήνου στον Παπουτσάνη (+3,24%), απομακρύνεται από τα πρόσφατα υψηλά η Flexopack (-1,30%), αξιοπρόσεκτη εντολή πώλησης στα 5,50 ευρώ για την Performance (-0,92%), συνεχίζει την αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά ο Πετρόπουλος (+0,48%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 14/10 για την ΚΛΜ (0%, αλλά χωρίς πειστικό “bid”), ενώ αποφάσισε να κάνει στοιχειώδης συναλλαγές η Doppler (-5,11%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Έλαστρον (+3,83%), ΕΚΤΕΡ (+4,16%) και Reds (+3,21%), επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+4,72%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 6/10 για τον Δρομέα (+1,75%, αλλά ο πρώτος αγοραστής χαμηλότερα από το -17%), παρόντες και σήμερα οι πωλητές σε Intralot (-2,17%) και Μινέρβα (-6,67%), αύξηση συναλλαγών σε Ελγέκα (-5,98%), Revoil (-5,36%), Profile (-4,55%) και Ιατρικό (-4,44%), ενώ ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε η Cairo Mezz (-6,48%).

Δεν θα μπορούσε η σημερινή συνεδρίαση να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο την υπέρβαση με κλείσιμο υψηλότερα των 653 (ημερήσιο “stop short”) - 658 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), ενώ όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 653, 637 και 628 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αργής διολίσθησης προς τις 600, 593, 582 και 539 μονάδες.

Αν, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χαθεί η στήριξη στις 1456 μονάδες, είναι μονόδρομος η κίνηση προς τις 1426, 1414, 1402, 1349 και 1315 μονάδες. Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 1547 – 1552 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1571, 1590 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 1607 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η χθεσινή ανακοίνωση για το νέο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, θα επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης, η συντήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και συντηρούμενη χαμηλή ορατότητα στις Τράπεζες, ενόσω κρίσιμες λεπτομέρειες για το σχέδιο της bad bank παραμένουν αδιευκρίνιστες, συντηρούν την αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο. Έτσι, η επανάληψη μιας ακόμη ανοδικής συνεδρίασης υπό συνθήκες χαμηλών συναλλαγών, ήταν το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο για τη σημερινή συνεδρίαση. Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο του ΟΠΑΠ, με επιτόκιο που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 2,1%”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 μονάδες και αντίστασης οι 631 (ΚΜΟ 20 ημερών). Η Διοίκηση της Ευρ. Πίστης διέψευσε δημοσίευμα του Τύπου και ανακοίνωσε ότι ουδέποτε έλαβε οδηγία για κεφαλαιακή ενίσχυση από την ΤτΕ, καθώς ο δείκτης φερεγγυότητας SCR ανήλθε στο 172,7% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, η Εταιρεία έχει ισχυρές συμβάσεις με Αντασφαλιστικές Εταιρείες, με πιστοληπτική διαβάθμιση S&P ‘AA+’ έως ‘Α’, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντική κερδοφορία. Ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης διαμορφώθηκε στα €30,8 εκατ. (+38% σε ετήσια βάση) στο 9μηνο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €6,3 εκατ. (+135%) και τα κέρδη μετά από φόρους στα €3,5 εκατ. (+236%). Η γ.σ. της ΤΕΝΕΡΓ ενέκρινε την ακύρωση όλων των ιδίων μετοχών που κατέχει η Εταιρεία, καθώς και την αγορά ιδίων μετοχών μέχρι τη συμπλήρωση του ποσοστού 10% του συνόλου των μετοχών της Εισηγμένης, με κατώτατη τιμή αγοράς €0,30 και ανώτατη τιμή €30,00, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός χρονικού διαστήματος είκοσι τεσσάρων μηνών, ήτοι το αργότερο μέχρι και την 19η Οκτωβρίου 2022”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Τόσο η χθεσινή άνοδος, όσο και η σημερινή συνεδρίαση, ουσιαστικά, επιβεβαίωσαν τον εγκλωβισμό του ΓΔΧΑ στο εύρος τιμών των τελευταίων μηνών, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Παιχνίδι με τον χρόνο αντιμετωπίζει η Αγορά, αναμένοντας θετικές ειδήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στην Γερμανία. Επιμένουμε στις αμυντικές επιλογές τίτλων, αλλά εξετάζουμε πλέον και τίτλους σε κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία, καθώς ενδεχομένως να έχουν προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στα μεγέθη τους. Βέβαια, σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ συνάντησε για άλλη μια φορά στήριξη στις 615 μονάδες και κινείται ήδη προς τον ΚΜΟ-60 στις 635 μονάδες. Το trading range είναι δεδομένο μεταξύ 615 - 665 μονάδων, όπως και η κύρια πτωτική τάση. Βραχυχρόνια ο ΓΔ παραμένει ατασικός και δεν φαίνεται ακόμα κάποια αλλαγή. Πιθανότατα, θα δοκιμάσει και πάλι το άνω όριο του trading range. Ο ΔΤΡ έχει διαμορφώσει ήδη πτωτικό σχηματισμό και φαίνεται ότι βρίσκεται σε πορεία προς τις 270 μονάδες Πιθανή κίνηση πάνω από τις 300 μονάδες θα ενεργοποιήσει πωλητές στην περιοχή των 300 - 315 μονάδων, που κινείται ο ΚΜΟ-60. Ο ΔΤΡ προσεγγίζει το χαμηλό ιστορίας σε αντίθεση με τον ΓΔ που κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένουμε εύκολη διάσπαση των 270 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Ανθεκτικότητα στο κακό κλίμα των τελευταίων ημερών, εμφανίζει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Παρά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την αύξηση των κρουσμάτων σε νέο ρεκόρ για την Χώρα μας και όχι μόνο, άλλα και τις πιέσεις στις Διεθνείς Αγορές, ο ΓΔ συνεχίζει να συντηρείται στα γνώριμα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.

Στις 614 μονάδες βρήκε στήριξη για ακόμη μια φορά ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας εγκλωβισμένος για 16η εβδομάδα εντός του εύρους συσσώρευσης 614 - 670. Η τάση παραμένει πτωτική όσο η Αγορά διατηρείται χαμηλότερα των 635 μονάδων, με την απώλεια των 614 μονάδων να οδηγεί τον ΓΔ στην περιοχή των 595 μονάδων, όπου και εμφανίζεται η επόμενη ισχυρή βάση στήριξης της Αγοράς.

Πιθανή υπέρβαση των 635 μονάδων, θα οδηγήσει τον ΓΔ στην αντίσταση των 650 μονάδων, ή και το άνω όριο του εύρους των 670 μονάδων.

Χειρότερη παραμένει η τεχνική εικόνα του δείκτη Τραπεζών, με την απώλεια των 295 μονάδων να ενισχύει το πτωτικό σενάριο προς τον “πυθμένα” των 265 μονάδων του δείκτη. Η αναιμική προσπάθεια των τελευταίων συνεδριάσεων είναι τεχνικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να αποδοθεί σε τίποτα άλλο παρά μια τεχνική διόρθωση προς το breakdown point των 295 μονάδων. Το σενάριο των νέων χαμηλών αν και το επικρατέστερο, δύναται να ακυρωθεί, μόνο όμως με την επαναφορά του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 300 μονάδες.

Τα επενδυτικά βλέμματα είναι στραμμένα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας να πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα.

“Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένης της κρισιμότητας των αποφάσεων που δύναται να ληφθούν, ενώ παράλληλα απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες, μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, οριακά θετικά πρόσημα στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Ανοδικά κινείται η Στερλίνα έναντι του Δολαρίου, καθώς ο επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: “Παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, εάν και οι δύο Πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν εποικοδομητικά”.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $12700 το Bitcoin.

Παγκόσμια ρεκόρ έσπασε η Ευρωπαϊκή Ένωση και μόλις άρχισε να εκδίδει ομόλογα. Το βιβλίο παραγγελιών μάζεψε 233 δισ. ευρώ ($275 δισ.) σε ζήτηση, για τα πρώτα κοινωνικά ομόλογά της. Σύμφωνα με το Bloomberg, “το ερώτημα τώρα είναι αν η ζήτηση θα επεκταθεί πέρα από αυτή την Αγορά, δεδομένου ότι σχεδιάζει να εκδώσει χρέος έως 1 τρισ. ευρώ για να ανακάμψει από τον κορωνοϊό. Στα 30 δισ. ευρώ προβλέπεται κατ' αρχήν ότι θα ανέλθουν συνολικά εντός του 2020 οι εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 624,56 (+0,21%) και 619,29 μονάδων (-0,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 621,58 (-0,27%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 619,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,53%.

Ο τζίρος στα άθλια επίπεδα των 31,4 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΤΕΝΕΡΓ και TITC και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΕΕΕ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Εθνική, ΟΠΑΠ και Fourlis.

Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Επέστρεψαν οι πωλητές και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν έτι περαιτέρω στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.200 συμβόλαια).

Στα 3.435 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.387 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 323, 279 για τον Νοέμβριο και 44 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.458,5) κινήθηκε μεταξύ 1.456 και 1.470 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Ελλάκτωρ, 100.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.040), Alpha Bank (4.140), Πειραιώς (4.232), ΔΕΗ (233), Εθνική (991), MIG (1.865), Ελλάκτωρα (2.452), ΟΤΕ (168), ΟΠΑΠ (319), Τέρνα Ενεργειακή (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.852, MIG 46.380, Alpha Bank 89.136, Εθνική 39.040, Πειραιώς 14.165.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer                NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.299.030 τεμ. (15.157.844), ΔΕΗ 5.109.478 τεμ. (5.109.479), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.380.319), Εθνική 11.924.261 (11.924.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v