Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν πλεονέκτημα οι πωλητές

Στο έλεος της πανδημίας οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς, με το ΧΑ να αναμετράται για μια ακόμη συνεδρίαση με το όριο των 600 μονάδων. Το σενάριο της τεχνικής αντίδρασης, με στόχο το μάζεμα της «ζημιάς» του Οκτωβρίου.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν πλεονέκτημα οι πωλητές

«Βουλιάζουν» οι αγορές, υπό το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Διήμερο sell off στη Φρανκφούρτη, ισχυρή διόρθωση στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών, και για το Χρηματιστήριο Αθηνών θα φανεί, κατά πόσον, η χθεσινή αργία λειτούργησε ανασχετικά.

Ωστόσο, η χθεσινοβραδυνή μεγαλύτερη διόρθωση από τον Ιούνιο, λόγω Covid-19, στη Wall Street δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για το «κλείσιμο» Οκτωβρίου, σήμερα-αύριο, τελευταία συνεδρίαση, που θα βρει τα χρηματιστήρια να «μετρούν» μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Σε κλίση το ΧΑ και πριν την παρόξυνση της κατάστασης με σταθερούς πωλητές, σχεδόν δύο μήνες, στα περισσότερα blue chips, με κυρίαρχα τα short funds στον τραπεζικό κλάδο και τις εξελίξεις στα καίρια «ελληνικά μέτωπα» να μη διευκολύνουν την υπερίσχυση των long.

Στο χρηματιστήριό μας, βασικοί δείκτες, μετοχές υφίστανται πίεση πολύ πριν «γυρίσουν» ανησυχητικά τα διεθνή, οι πωλητές είχαν το πλεονέκτημα εδώ και καιρό -όταν εκτός υπερίσχυαν οι αγοραστές-, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε απώλειες σχεδόν 2πλάσιες του EuroStoxx Banks, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να είναι 35,07% χαμηλότερα (από 2/1), ο FTSE25 κατά 39,20%, με τον Δείκτη Τραπεζών στο συντριπτικό 71,69% (!) στο ίδιο διάστημα.

Τις πταίει; Eίναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση και όχι της παρούσης, πλην όμως θα πρέπει να (ξανα)ειπωθεί το ότι με αφορμή το capping factor, ο τραπεζικός κλάδος (με τρέχουσα αποτίμηση μόλις 3 δισ.) απέκτησε επιπλέον βαρύτητα στάθμισης στη διαμόρφωση των δεικτών. Αυτό, για όσους παρακολουθούν την αγορά μέσω των δεικτών.

Αναπόφευκτο/μονόδρομος το stock picking, καθώς σε όλο αυτό το πτωτικό διάστημα υπήρξαν βασικοί μέτοχοι, «ισχυρά χέρια», επενδυτικές δυνάμεις που ενεργοποιήθηκαν και δεν επέτρεψαν να απαξιωθούν οι εταιρείες/επενδυτικές επιλογές τους.

Οι περιπτώσεις, ευτυχώς, αρκετές και σε αυτές εστιάζουν οι επενδυτές, περιμένοντας την -από την επόμενη εβδομάδα- σταδιακή ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών τρίτου τριμήνου.

Θα τα δούμε σταδιακά, στην ώρα τους, γιατί αυτό που προέχει σήμερα-αύριο είναι το «κλείσιμο» Οκτωβρίου με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για εισηγμένες που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης στο ταμπλό.

Είναι εφικτή μία -τεχνικής μορφής, προφανώς- ανοδική διόρθωση; Ήδη στη Νέα Υόρκη τα futures παραπέμπουν σε προσπάθεια αντίδρασης, ενδεικτικά ο S&P500 είναι από 0,69% υψηλότερα και τις 3.284 μονάδες, ωστόσο η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει το βάρος των εξελίξεων σε Γερμανία, Γαλλία, αναφορικά με την εξάπλωση του δεύτερου κύματος, των συνακόλουθων συνεπειών της. Ως εκ τούτου η συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον, για το αν, πώς, πότε και με πόσο θα δράσει εκ νέου η Φρανκφούρτη.

Στα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισής μας, «τρέχουν» τα νεότερα στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς στο επίκεντρο, με τον Χρήστο Κίτσιο να έχει, από χθες, νέες λεπτομέρειες. Με την Alpha Bank, επίσης, καθώς μέχρι αύριο θα πρέπει να υπάρξουν νέα για το Galaxy.

Αλλά και από κλάδους αιχμής, όπως της «ενέργειας», των «κατασκευών», με τον Φώτη Κόλλια να αναλύει, νωρίτερα, το παρασκήνιο στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v