Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Οριακή πτώση για τον Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές να περιορίζονται στα 40,4 εκατ. ευρώ. Aegean, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Μότορ Οιλ βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών. Θετικό κλείσιμο για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.

Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς Επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις από το μέτωπο της πανδημίας και τους περισσότερους από τους Ξένους Διαχειριστές να επισημαίνουν πως “όσο και αν οι κατά τόπους Κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν την, εκ νέου, επιβολή γενικευμένων περιοριστικών μέτρων, επιλέγοντας τα τοπικά lockdowns, η πανδημία προκαλεί εντεινόμενες ανησυχίες στην πραγματική Οικονομία και στις Αγορές και αυτό φάνηκε τόσο από το χθεσινό ‘μίνι ξεπούλημα’, όσο και από την σημερινή αδυναμία, πειστικής, ανοδικής αντίδρασης, ενώ ο ‘δείκτης φόβου’ VIX, άφησε πίσω του το ψυχολογικό όριο των 30 μονάδων, ένδειξη ότι οι Αγορές ανησυχούν για νέες ‘αναταράξεις”.

Εν τω μεταξύ, “πολλές Χώρες είναι πλέον αντιμέτωπες με τον κίνδυνο νέου lockdown. Αυξάνονται διαρκώς τα ημερήσια κρούσματα και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Δεν απέδωσαν τα ηπιότερα μέτρα. Αισθητή η κόπωση στους Ευρωπαίους Πολίτες”, προειδοποίησε ο Π.Ο.Υ.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί ότι μειώθηκαν οι προσδοκίες για μια συμφωνία δημοσιονομικής στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας, πριν τις Προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μετά την δήλωση του Οικονομικού Συμβούλου Λάρι Κάντλοου ότι “οι συνομιλίες προχωρούν με αργό ρυθμό”. Άλλωστε οι δύο Πλευρές, Λευκός Οίκος και Πελόζι, σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, αλληλοκατηγορήθηκαν για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μετά το χθεσινό “sell off”, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως πολύ γρήγορα οι αγοραστές “έμειναν από καύσιμα” και η εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σαφώς χειρότερη, αν έλλειπαν οι σημαντικές βοήθειες που έδωσε ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,43%, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και η σχετική ενεργοποίηση των αγοραστών προς το τέλος της συνεδρίασης και τις τελικές δημοπρασίες.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η οποία δεν έπεισε για τις δυνατότητες περαιτέρω αντίδρασης, ακόμα και όταν οι δείκτες ήταν στα υψηλά ημέρας, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις αγοραστών – πωλητών στον μη Τραπεζικό 25αρη και η σημαντική βύθιση του τζίρου. Και όλοι γνωρίζουν τι έπεται, όταν η προσπάθεια αντίδρασης συνοδεύεται με τον μισό, περίπου, τζίρο, από αυτόν της προηγούμενης έντονα πτωτικής κίνησης.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε την Επενδυτική Κοινότητα ότι, “δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα”, κάτι το οποίο οι ενεργοί traders το εξέλαβαν πως δεν αποκλείεται πιθανή Α.Μ.Κ. σε μεταγενέστερο διάστημα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η επιφυλακτική σχολή σκέψης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “όσο ‘επικρέμεται’ πάνω από το Χ.Α. και πιο συγκεκριμένα πάνω από το Τραπεζικό ταμπλώ, η πιθανότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης με μετρητά, θα πηγαινοέρχονται και τα ανάλογα σενάρια για το πότε θα γίνει η Α.Μ.Κ., με ποιους όρους, τι reverse split θα προηγηθεί και βέβαια ποια Πιστωτικά Ιδρύματα θα ακολουθήσουν. Με τα παραπάνω δεδομένα, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν έχουν να περιμένουν βοήθειες από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και η ‘ευθύνη’ για την όποια ανοδική αντίδραση, αν αυτή υπαγορευθεί από τις Διεθνείς Αγορές, μεταφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα μη Τραπεζικά blue chips”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησε νεότερη ανακοίνωση από την Πειραιώς, μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία “δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (Α.Μ.Κ.). Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1%, έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%”.

Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το ΤΧΣ εκτιμά ότι απαιτείται Α.Μ.Κ. €2 δισ. είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, όμως όλα τα παραπάνω δεν “εξαργυρώθηκαν” στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα μικρή άνοδο των αποδόσεων (στο 0,935% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,12%, από -0,10% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, όπου ήταν επικεντρωμένη και η προσοχή των traders και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως όλες ανεξαιρέτως υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας, εγκλωβίζοντας τα χαρτοφυλάκια που έσπευσαν να πάρουν θέσεις, ευελπιστώντας σε αντίδραση “για την τιμή των όπλων”.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,21%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4798 ευρώ (+2,96%), της Εθνικής (-1,27%) μέχρι τα 0,96 ευρώ (+1,91%), της Eurobank (-0,33%) μέχρι τα 0,31 ευρώ (+2,51%) και της Πειραιώς (+0,14%) μέχρι τα 0,774 ευρώ (+7,80%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 257,75 (+2,37%) και 247,98 μονάδων (-1,51%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 248,9 (-1,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 250,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,48% και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, στήριξη, εντοπίζεται στις 240 μονάδες, με την πρώην στήριξη των 294 μονάδων, να έχει μετατραπεί σε γιγαντιαία και απόλυτα δυσκολοκατάβλητη αντίσταση, αν δεν προκύψει κάποια θετική έκπληξη από τις Διεθνείς Αγορές.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ξεκίνησε η ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά την πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία Asset Management Company, γνωστή και ως bad bank”.

Εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Στα 153,1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (στα χαμηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος της TITC διασώζονταν αμετάβλητος), με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (+3,26%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,38%), ΕΥΔΑΠ (+3,23%), ΕΧΑΕ (+0,19%), ΜΠΕΛΑ (+0,79%), ΜΥΤΙΛ (+2,46%), ΟΛΠ (+0,70%), ΟΤΕ (+2,43%), ΣΑΡ (+1,15%), ΤΕΝΕΡΓ (+2,05%), TITC (+0,19%) και αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “την απόσπαση πελατολογίου της ΔΕΗ από τους Ανταγωνιστές της και τη μεγάλη υποχώρηση του μεριδίου της στην προμήθεια Ηλεκτρικού Ρεύματος, καταδεικνύουν τα μηνιαία δελτία Ενέργειας που εκδίδουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με το ΕΧΕ, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό της Δημόσιας Επιχείρησης, ως προς την κάλυψη των φορτίων κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, έπεσε σε σχέση με τον Αύγουστο πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες, για να διαμορφωθεί στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 64,3%, από 67,61%”.

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση, για την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-0,04%), που έχει ξεκινήσει από τα 5,545 ευρώ (κλείσιμο 8/10), ενώ σήμερα έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 4,92 ευρώ (-1,60%), σημειώνοντας χαμηλά μήνα. Η μετοχή συνεχίζει να δικαιώνει την στήλη, αλλά και όσους υποστήριζαν ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη η αντίσταση στην περιοχή των 5,52 – 5,60 ευρώ, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 4,97 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) θα ανοίξει τον δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα.

Η επόμενη σημαντική στήριξη στα 4,00 – 3,85 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο χαμηλότερα των 5,02 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5,29 ευρώ.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-0,91%). Και εδώ πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,3354 ευρώ (κλείσιμο 9/10). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2,17 ευρώ (εδώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σήμερα), θα δώσει “ψυχολογικά καύσιμα” στους “sellers”, που θα προσπαθήσουν να σπρώξουν τον τίτλο προς τα 2,03 και 1,97 ευρώ. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνα απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 2,285 (ημερήσιο “stop short”), 2,31 και 2,37 ευρώ.

Σε σταθερά πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 5,84 ευρώ (κλείσιμο 18/9), η μετοχή της Lamda Development (-1,52%). Η μέχρι πρότινος στήριξη των 5,60 – 5,50 ευρώ, έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση, ενώ το κλείσιμο χαμηλότερα των 5,29 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 5,15 ευρώ, ανοίγει δρόμο προς τα 5,02 και 4,90 ευρώ (χαμηλά 7μηνου). Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,09 ευρώ (-3,60%).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (-3,92%). Για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 21,80 ευρώ, δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς την αντίσταση – φόβητρο των 22,95 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 20,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 20,00 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 3.395.556 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΣΙΔΜΑ (0%), οι οποίες προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω εισφοράς στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Μπήτρος. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 13.582.223.

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά και την νέα εξαγορά, έκλεισε η Epsilon Net (+6,38%), ο πρώτος πωλητής κατέβηκε στα 5,15 ευρώ στην Performance (0%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την MIG (-2,86%), στο -27,95% και χαμηλότερα οι πρώτοι αγοραστές στον Παϊρη (+5,24%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο και στην Ιντερτέκ (+7,64%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για τον Σπύρου (-1,26%, πάντα με λίγες συναλλαγές), ενώ σε νέα χαμηλά 7μηνου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ΕΚΤΕΡ (-3,96%).

Επιστροφή αγοραστών σε Πετρόπουλο (+3,47%), Κρι Κρι (+2,26%), Ευρ. Πίστη (+3,42%), Quest (+1,25%), Cenergy (+7,26%), Profile (+3,47%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Δομική Κρήτης (-4,17%), ΚΛΜ (-3,67%) και Mevaco (-2,78%), ενώ μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση ο Άβακας (+0,78%, αλλά υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας).

Τεχνικά, κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 582 – 579, βάζει τον ΓΔ σε “κυλιόμενη σκάλα” με “στόχο” τις 539 μονάδες.

Προσοχή, το κλείσιμο του FTSE25 χαμηλότερα των 1402 μονάδων, “άνοιξε την πόρτα σκοτεινού δωματίου” που οδηγεί προς τις 1358 – 1340 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη συνιστά ήδη μια πραγματικότητα, διακόπτοντας τη διαδικασία της πολύμηνης συσσώρευσης πάνω από τις 600 μονάδες, σε συνέχεια της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και των σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης της μεγαλύτερης συστημικής Τράπεζας στην Ελληνική Οικονομία. Οι 584 μονάδες αποτελούν το εγγύτερο σημείο στήριξης του ΓΔ και οι 605 μονάδες το εγγύτερο σημείο αντίστασης”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας, προκαλεί την κινητοποίηση σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Χώρας μας. Με τα περιοριστικά μέτρα να πλήττουν τις Οικονομίες, διαμορφώνοντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσει το δυσμενές σενάριο, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και το χειρότερο, η εκτίμηση για επανεκκίνηση των Οικονομιών προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσει, με το ΙΟΒE να αναφέρεται για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο για ύφεση και για το 2021, από -2,5% μέχρι -4%, στο βαθμό που δεν υπάρξει το κατάλληλο εμβόλιο στο εγγύς μέλλον.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Αγορά προσπέρασε τις εκθέσεις της S&P και DBRS για τη διατήρηση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας και τις σταθερές προοπτικές. Προσπέρασαν την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ, που συγκέντρωσε υπερτριπλάσια κεφάλαια από τα ζητούμενα. Προσπερνούν και την κινητικότητα στους διαγωνισμούς για τα Λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ με το καταγραφόμενο ενδιαφέρον να είναι αξιοσημείωτο.

Αντιθέτως, επεσήμαναν την επιθετική ρητορική Ερντογάν απέναντι στον Πρόεδρο Μακρόν, αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους Ηγέτες. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι το Σύνορο της Ευρώπης και της Δύσης με την Τουρκία, θορυβήθηκαν και έσπευσαν να διενεργήσουν άλλο ένα κύκλο ρευστοποιήσεων των θέσεών τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με τις Τραπεζικές μετοχές σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή, καθώς η αντιπαράθεση των Μεγαλομετόχων της Πειραιώς Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και του fund Bienville Capital, με το ΤΧΣ, λειτούργησε ως αρνητικός καταλύτης, καθώς αρκεί η αναφορά σε ΑΜΚ Τραπεζών, για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τους Θεσμικούς Επενδυτές, εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την περίοδο 2013 - 2015.

Σαν αποτέλεσμα, διακόπηκε η εξάμηνη περίοδος συσσώρευσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο στη ζώνη 600 - 680 μονάδων. Και καθώς απέτυχαν οι πολλαπλές προσπάθειες να υπερπηδηθεί η περιοχή των 650 μονάδων του ΓΔ, ελέω της συναλλακτικής καθίζησης και της επιβάρυνσης του οικονομικού περιβάλλοντος, συντελέστηκε η καθοδική διαφυγή με τη διάσπαση των 600 μονάδων, που είχε προαναγγελθεί από την τεχνική ανάλυση.

Με την περιοχή των 585 μονάδων να συνιστά το εγγύτερο όριο στήριξης, ενόσω το υφεσιακό σκηνικό και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συντηρούν το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ, ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα.

Στο διεθνές περιβάλλον, απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των Αμερικανικών εκλογών, με το Τζο Μπάιντεν να συνεχίζει να έχει μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Με τις Διεθνείς Αγορές να υποχωρούν, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας πλήττουν την Παγκόσμια Οικονομία, μεταθέτοντας την ανάκαμψη για αργότερα. Με την εξαίρεση της Κίνας που “πατάει ήδη γκάζι” με το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 1,9% για φέτος.

“Την ίδια ώρα, η Ant Group, βραχίονας στο χώρο του fintech Κινεζικού Κολοσσού Alibaba άντλησε €35,4 δισ. και εισάγεται ταυτόχρονα στο Χονγκ - Κονγκ και τη Σαγκάη με κεφαλαιοποίηση $ 313 δισ., όταν η Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα διαμορφώνεται μόλις στα €312 εκατ., περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη δηλαδή”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους πωλητές, δείχνει και σήμερα η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

“Βαθαίνει το κόκκινο” στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα για τους δείκτες της Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα $1900 ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $13500 το Bitcoin.

Τα κέρδη των μεγαλύτερων Βιομηχανιών στην Κίνα καταγράφηκαν στα 646,43 δισ. γουάν (περίπου $96,5 δισ.) το Σεπτέμβριο, με ετήσια αύξηση 10,1% σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας (NBS). Τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο.

Με υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η αύξηση των χορηγήσεων δανείων από τις Τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς και η αύξηση των καταθέσεων σε αυτές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τα δάνεια προς τις (μη Χρηματοπιστωτικές) Επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,1%, όσο και τον Αύγουστο, ενώ τα δάνεια προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκαν 3,1%, έναντι 3% αντίστοιχα. Οι συνολικές καταθέσεις στις Τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 132 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να φθάνει το 10,5%, έναντι 9,6% τον Αύγουστο.

“Οι προοπτικές της Οικονομίας παραμένουν αβέβαιες και το σενάριο μιας αδύναμης ανάκαμψης με σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ πιθανό”, προειδοποιεί σε άρθρο του στους Financial Times ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία, σημειώνοντας ότι “η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για να καθαρίσουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η εμπειρία αποδεικνύει ότι όποτε χρησιμοποιήθηκαν bad banks μετά τις κρίσεις, οι ισολογισμοί των Τραπεζών καθάρισαν γρηγορότερα”.

Όπως αναφέρει, “η ΕΚΤ υπολογίζει ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο τα NPLs στις Τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να αγγίξουν το €1,4 τρισ., πολύ πάνω από τα επίπεδα στην κρίση χρέους του 2008”.

Παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Προϋπολογισμού και Διοίκησης, κ. Γιοχάνες Χαν, και του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, κ. Ξάβιε Μπέτελ, εισήχθη σήμερα στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου (LuxSE) το πρώτο κοινωνικό ομόλογο που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος EU SURE.

Κατά 1,9% ενισχύθηκαν οι νέες παραγγελίες για Διαρκή Αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες των Αναλυτών, που προέβλεπαν θετική κίνηση κατά 0,5%.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τoν Αύγουστο σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller που καλύπτει 20 Πόλεις. Ο δείκτης κινήθηκε 5,2% υψηλότερα σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2018. Τον Ιούλιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 4,1%. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,2%.

Στις 100,9 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι Αναλυτές και πιο κάτω από τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου (101,8 μονάδες).

Την ίδια ώρα, ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες έφτασε στις 98,4 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση από τις 104,0 μονάδες του Σεπτεμβρίου.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 70% στον Κόσμο, τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, συνεπεία της πανδημίας Covid-19”, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO). Η πτώση αυτή αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις Τουριστών και απώλεια $730 δισ. για τον Παγκόσμιο Τουριστικό τομέα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 11,6, από 14 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή. Σημειώνει ότι η μείωση στην τιμή - στόχο σχετίζεται με τις χαμηλότερες προβλέψεις για τα κέρδη της Εισηγμένης, αλλά και τις εκτιμήσεις για υψηλότερο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίων. Σε όρους κερδοφορίας, η Χρηματιστηριακή μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του 2020 κατά 53%.

Η Citigroup, συνολικά, παραμένει ουδέτερη για τις Ελληνικές Τράπεζες και χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου τις μετοχές τους, αν και βάσει των εκτιμήσεών της, οι Εγχώριες Τράπεζες εμφανίζονται “φθηνές”.

Για την Alpha Bank, η Citi διατηρεί την τιμή - στόχο στα 0,80 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk), η τιμή - στόχος για τη Eurobank διατηρείται στα 0,50 ευρώ (Neutral/High Risk), για την Εθνική η τιμή - στόχος είναι στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk) και για την Πειραιώς η τιμή - στόχος είναι στα 1,40 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk).

“H αλλαγή των καταναλωτικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία και η στροφή σε Προϊόντα Υγιεινής και Καθαρισμού έχει ευνοήσει τη Σαράντης βραχυπρόθεσμα”, εκτιμά η Eurobak Equities. Εκτιμά ότι τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 64,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να αυξηθούν στα 40,2 εκατ. ευρώ, από 38 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

Η ΑΧΕ αυξάνει την τιμή - στόχο στα 8,8 ευρώ, από 8,5 προηγουμένως, ενώ διατηρεί σύσταση “hold”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 599,16 (+0,54%) και 592,09 μονάδες (-0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 593,64 (-0,39%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 595,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος στα 39,6 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και μία προσυμφωνημένη συναλλαγή 2 τεμ. στην Cairo Mezz και στην τιμή των 3,00 ευρώ !).

ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η TITC και με το θετικό η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου και ΕΕΕ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών και 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%, οι περισσότεροι χωρίς πειστικές συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Με μικρές απώλειες, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.462 συμβόλαια).

Στα 3.065 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.115 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 530, 459 για τον Νοέμβριο και 71 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.396,75) κινήθηκε μεταξύ 1.383,5 και 1.402,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 Ελλάκτωρ, 11.000 ΟΠΑΠ, 25.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.556), Alpha Bank (8.990), Πειραιώς (9.992), ΔΕΗ (734), Εθνική (4.569), Ελλάκτωρα (2.289), ΟΤΕ (328), ΟΠΑΠ (731), ΑΔΜΗΕ (193), Cenergy (413), Μυτιληναίος (615), ΓΕΚ (152), Motor Oil (328), Viohalco (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.516, MIG 44.616, Alpha Bank 78.100, Εθνική 38.085, Πειραιώς 11.313.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.336.205 τεμ. (15.336.205), ΔΕΗ 5.109.478 τεμ. (5.109.478), Eurobank 72.739.040 τεμ. (74.739.040), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.329.261 (11.324.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v