Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση με… μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Εθνική, Coca Cola, ΟΠΑΠ πιέστηκαν οδηγώντας σε οριακές απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Alpha Bank. Σε ρόλο αντίβαρου Viohalco, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Eurobank. Μόλις 35 εκατ. η αξία συναλλαγών.

Μικρή πτώση με… μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι Κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το ελεγχόμενο “profit taking”, με το οποίο δείχνουν να ξεκινούν οι συναλλαγές στην Wall Street, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές παρακολουθούν το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα προσπαθούν να ψυχανεμιστούν τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, μετά τα αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι η Federal διατήρησε τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική, προειδοποιώντας ότι η πανδημία δημιουργεί σημαντικά ρίσκα για την Οικονομία.

Συνεδρίαση απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά το 5ημερο σερί ήπιων κερδών, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, όμως αυτό που προβλημάτισε σημαντικότατα τους Αναλυτές, ήταν η νέα υποχώρηση του τζίρου.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη η προσπάθεια αντίδρασης από τα πρωινά χαμηλά, η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Δεν είναι λίγοι οι τίτλοι του FTSE25 (Τράπεζες, Διυλιστήρια, Εμπόριο, Μεταφορές), που, για διαφορετικούς λόγους, βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που κατέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο, καθώς υπερισχύουν οι ανησυχίες για το νέο κλείσιμο της Οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή του ΟΤΕ (+1,06%) καθώς Ρουμανικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν πως η Orange έχει συμφωνήσει με τον ΟΤΕ για την εξαγορά της Telekom Fix, του Τηλεπικοινωνιακού Βραχίονα Σταθερής της Telekom Romania, η οποία ελέγχεται κατά 54,01% από τον ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ, ήταν ο μοναδικός από το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Επίσης, η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, που αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 11,04 ευρώ.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “η χρονιά οδεύει προς την τρίτη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 30 ετών, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τρεις παράγοντες, με διαρκή εντεινόμενη αρνητική επίδραση: α) κορωνοϊός β) γεωπολιτικά γ) Τραπεζικός κλάδος. Ο Τραπεζικός κλάδος, εκ νέου, μπαίνει σε πτωτική αναμονή, ενόψει της απόφασης του SSM για την πληρωμή των τόκων που αφορούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς, με την Αγορά να προεξοφλεί με την στάση της την ενεργοποίηση της ρήτρας μη πληρωμής των δύο κουπονιών και την συνακόλουθη έκδοση μετοχών υπέρ του ΤΧΣ. Η ετυμηγορία του SSM αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει καθολικό αντίκτυπο στον κλάδο”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή (6/11), είναι η σειρά της Moody’s να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με “Β1” και σταθερή προοπτική.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός μετά τη νέα καραντίνα. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στην Οικονομία 3 δισ. ευρώ ‘καθαρή’ ρευστότητα, έως το τέλος του έτους. Παραδοχές για ύφεση που θα κινηθεί σε διψήφια ποσοστά και ο εφιάλτης του χρέους. Αναμένεται αργή ανάκαμψη από το 2021”.

Αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,807% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, χαρίζοντας εβδομαδιαία κέρδη 3,27% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,24%. Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 35,84% και ο ΔΤΡ κατά 72,46%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-2,71% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά), δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της ΕΤΕ (-4,17%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΥΡΩΒ (+1,01%) και ΠΕΙΡ (+0,40%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που υποχώρησε μέχρι τις 240,6 μονάδες (-2,69%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αναρριχηθεί στις 243,71 (-1,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 243,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,41%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη παραμένει πρώτος στόχος η υπέρβαση των 263 και 287 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, σημαντική η ζώνη στήριξης στις 220 – 200 μονάδες.

Ερχόμενοι στην, μικτή, τελική εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+2,33%), ΑΡΑΙΓ (+0,38%), ΒΙΟ (+2,31%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,20%), ΕΛΠΕ (+0,24%), ΜΠΕΛΑ (+0,68%), ΜΥΤΙΛ (+1,31%), ΦΡΛΚ (+1,10%), ΟΤΕ (+1,06%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ.

Αποτελέσματα εννεαμήνου ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ (+0,24%), τα οποία μπορεί να ήταν υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών, αλλά χαρακτηρίστηκαν μάλλον αδύναμα. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 4,08 ευρώ (-1,45%), φλερτάροντας με τα χαμηλά 4ετιας), για να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών. Όσο η μετοχή παραμένει χαμηλότερα της ζώνης στήριξης 4,35 – 4,20, είναι υψηλές οι πιθανότητες να δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα και από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 4,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 4,92 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-2,28%), σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στα 7,045 ευρώ (-5,69%) και συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, καθώς από αύριο κλείνουν Πρακτορεία και OPAP Play. Αν ο τίτλος δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 6,85 – 6,80 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά και θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 6,45 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 8,20 ευρώ, αλλά θα κατέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, παράταση της αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με τη CVC, έως τις 30/11, δόθηκε από το ΔΣ της MIG (-3,05%), προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία των επαφών για την ολοκλήρωση του deal απόκτησης της Vivartia.

Από εκεί και πέρα, τρίτωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις τα Πλ. Θράκης (+6,74%, σήμερα με επιθετικότερες διαθέσεις οι αγοραστές) και η Ίλυδα (+1%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 30/10 για την Entersoft (+3,57%, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (+4,79%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασαν Κέκροπας (+1,82%) και Παπουτσάνης (+4,35%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Δομική Κρήτης (+3,45%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Intralot (+0,87%) και Mevaco (+4,65%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Frigoglass (-5%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Cairo Mezz (-0,74%), τέσσερις για Reds (-2,88%) και Πλαίσιο (-4,44%), τρεις οι πτωτικές, με ελάχιστες συναλλαγές, για την ΕΛΒΕ (-1,27%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Cenergy (-0,65%), Βιοκαρπέτ (-2,84%) και Εβροφάρμα (-0,82%), μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε ο Άβακας (+1,02%), ενώ πέριξ των 15,00 ευρώ μαζεύονται τα Πλ. Κρήτης (+1%).

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή από την ζώνη 582 – 593. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα, δείχνει να εξαντλείται στις 618 και σε ακρότητα στις 653 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Οι πρώτες στηρίξεις στις 552 και 539 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μέχρι πρότινος στήριξη των 1414 – 1402 μονάδων, έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Το ημερήσιο “stop short” στις 1552 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1358 – 1340 και 1324 – 1312 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αργά το βράδυ, η Moody’s θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της, για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας. H Federal επανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να ασκεί χαλαρή νομισματική πολιτική, ενόσω η πανδημία πλήττει την Οικονομία, ενώ το θρίλερ των Προεδρικών εκλογών δεν έχει ακόμη λήξει”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 576 μονάδες και δεύτερο οι 550. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 602 μονάδες (ΚΜΟ 20). Τα βλέμματα των Επενδυτών ήταν επικεντρωμένα σήμερα στην ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στην Αμερική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλική Orange θα εξαγοράσει την Θυγατρική Σταθερής Τηλεφωνίας στην Ρουμανία, Telekom Romania, έναντι €500 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ κατέχει το 54,01% της Telekom Romania και το Ρουμανικό Δημόσιο το υπόλοιπο 45,99%. Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Ευρ. Πίστη, με αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων (+5,1%), σε αντίθετη πορεία από την Αγορά. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 39% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €13,8 εκατ., βοηθούμενα και από την μείωση των ασφαλιστικών προβλέψεων. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά €2,5 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Οι δείκτες φερεγγυότητας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα με τον δείκτη SCR στο 176,1%. Η μετοχή είναι η καλύτερη ιδέα μας στον Χρηματοοικονομικό κλάδο. Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου για τα ΕΛΠΕ, με μεγάλη μείωση (-87%) των λειτουργικών κερδών (EBITDA), ζημίες ύψους €45 εκατ., ελεύθερες ταμειακές εκροές ύψους €299 εκατ. και αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €582 εκατ. από την αρχή του χρόνου και κατά €373 εκατ. σε τριμηνιαία βάση”, σημειώνει η Merit Sec.

“Το θρίλερ στις ΗΠΑ συνεχίζεται, όπως και η έξαρση της πανδημίας. Στον αντίποδα, οι αποτιμήσεις στο εσωτερικό αξίζουν προσοχής, καθώς παρατηρείται μεγάλη ψαλίδα μεταξύ εκείνων των τίτλων που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία και των περισσότερο αμυντικών. Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν αποτελέσματα ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων, αλλά η ορατότητα για το επόμενο εξάμηνο παραμένει χαμηλή. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο ΟΤΕ μετά την φημολογία για πώληση της Θυγατρικής Telekom Romania, σενάριο, ωστόσο, που ‘πηγαινοέρχεται’ εδώ και 2 χρόνια”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Στο επενδυτικό στόχαστρο πρέπει να έχουμε περισσότερο τίτλους που τα πήγαν καλύτερα την προηγούμενη περίοδο, μιας και συνήθως έχουν και λόγο να το κάνουν. Πολλές φορές οι περισσότεροι Επενδυτές ψάχνουν να ανακαλύψουν ποιοι τίτλοι έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες για να αγοράσουν, πιστεύοντας ότι αυτοί στο πάνω της Αγοράς θα έχουν και την καλύτερη απόδοση, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, μιας και οι τίτλοι που “κράτησαν χαρακτήρα” τα πηγαίνουν και καλύτερα την επόμενη περίοδο.

Αν σκεφτούμε ότι ο Νοέμβριος, στο κλείσιμό του Παγκοσμίως, είναι ο μήνας που κλείνουν βιβλία οι Ξένοι Θεσμικοί και ο Δεκέμβριος οι Έλληνες, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία προσπάθεια ωραιοποίησης αποτιμήσεων σε τίτλους που κάτοχοι είναι μεγάλοι Ξένοι Θεσμικοί, κάτι που μπορεί να κάνει την Αγορά να κινηθεί τουλάχιστον αμυντικά.

“Από την άλλη καλό θα ήταν να πάρουμε κάποια αγοραστικά σήματα, μιας και θυμίζουμε ότι το κλείσιμο της περσινής χρονιάς, ήταν από τα χειρότερα των πολλών τελευταίων ετών”, υπενθυμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά την εβδομάδα, μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες και στην ίδια κατεύθυνση με τις Διεθνείς Αγορές, επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία, λόγω του lockdown, αλλά και της πιθανής αναζωπύρωσης της κρίσης με την Τουρκία, μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Αμερική.

Εκτιμούμε ότι το νέο lockdown θα μεγαλώσει την ύφεση, η οποία θα ξεπεράσει το 10% φέτος, υψηλότερα από το βασικό μας σενάριο (-9%) και κοντά προς το χειρότερο (-13%). Η επίδραση του lockdown θα είναι αρνητική και για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Επομένως, θεωρούμε παρακινδυνευμένες τις προβλέψεις για μεγάλη ανάκαμψη το 2021. Ο καταλύτης που θα αλλάξει το περιβάλλον, θα είναι η ανακοίνωση φαρμάκου, ή εμβολίου.

Πολύ καλή η εικόνα των αποτελέσματα 3ου τριμήνου της Ευρωπαϊκής Πίστης, μικτή η εικόνα της Μυτιληναίος και αδύναμη των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σε αυτό το περιβάλλον, είμαστε θετικοί για Εταιρείες που η λειτουργία τους επηρεάζεται λίγο από την πανδημία και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ αλλά και για κυκλικές Εταιρείες σε περιπτώσεις υπερβολών όπως ο ΟΛΘ και ο ΟΠΑΠ.

Η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της στις 10 Νοεμβρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 30 του μήνα, ενώ η Coca Cola Hellenic και ο ΟΤΕ θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των Διεθνών Αγορών την επόμενη εβδομάδα, είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού και των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στην Αμερική την Πέμπτη.

“Σημεία στήριξης οι 3408, οι 3360 και οι 3270 μονάδες. Σημεία αντίστασης οι 3540, 3590 και οι 3608 μονάδες”, κατά την εκτίμηση του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Η εκθετική δυναμική των κρουσμάτων κορωνοϊού, η αύξηση των εισαγωγών στις εντατικές και οι θάνατοι από την πανδημία δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στην Κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τον περιορισμό των μετακινήσεων και την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων Λιανικής από αύριο και έως το τέλος Νοεμβρίου, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επίπτωση στην Οικονομία εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το λογαριασμό της επιβράδυνσης του ΑΕΠ στο 10%, ωστόσο αν τα νούμερα από το μέτωπο των κρουσμάτων δείξουν βελτίωση στο τέλος Νοεμβρίου, θα έχει “σωθεί” ο Δεκέμβριος ο οποίος για πολλούς κλάδους της Λιανικής, αποτελεί περίπου το 1/3 των ετήσιων πωλήσεων.

Η χρονική περίοδος του lockdown που ξεκινάει από αύριο, βρίσκει αρκετές Εισηγμένες Εταιρείες καλά προετοιμασμένες στο να διατηρήσουν το μεγαλύτερο, ή έστω ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεών τους, μέσω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων και της βελτίωσης των Υπηρεσιών διανομής, που έλαβε χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάιο, καθώς και της ενίσχυσης της ρευστότητας των ισολογισμών τους. Μεγάλος χαμένος παραμένει ο Τουρισμός και οι συν αυτώ κλάδοι (Μεταφορές, Καύσιμα, Εστίαση κλπ) οι οποίοι θα έχουν πρακτικά τέσσερις εβδομάδες με σημαντική, έως ολική απώλεια των εσόδων τους.

Την ίδια στιγμή η μεγέθυνση της ύφεσης θα υποχρεώσει τις Ελληνικές Τράπεζες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, χαμηλώνοντας αισθητά το αποτέλεσμα για το σύνολο της χρονιάς, εξέλιξη η οποία είναι πλήρως τιμολογημένη στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Η Αγορά υποδέχθηκε μάλλον ψύχραιμα τα νέα δεδομένα, δεν είχε άλλωστε κερδίσει και κάτι που να θεωρηθεί υπερβολικό, στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο lockdowns. Οι συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί αισθητά, δίνεται η εντύπωση ότι οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλώ κάνουν “συντήρηση δυνάμεων” και έχουν μπει σε ένα εύρος διακύμανσης. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα γίνεται ακόμα πιο έντονη, όταν συνεκτιμηθεί η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγους τίτλους. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις το φαινόμενο δύο έως πέντε Εταιρείες να συγκεντρώνουν το 20%, έως το 50% του τζίρου. Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου, εκτός από τα πολλά μέτωπα που είναι ενεργά και αποτελούν πηγές εν δυνάμει μεταβλητότητας, έχει να κάνει και με την κόπωση του Επενδυτικού Κοινού, που ασχολείται με την Ελληνική Αγορά.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από αύριο και για 24 ημέρες, θα διατηρήσουν αυτό το σκηνικό κόπωσης, το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξει ορατή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στις 592 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί την περιοχή αντίστασης με ένα αξιόλογο σερί πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων. Οι αγοραστές κινήθηκαν πιο μεθοδικά, αναλαμβάνοντας δράση προς το τέλος των συνεδριάσεων, κλείνοντας το Γενικό Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας και δίνοντας την εντύπωση ότι “έχουν πάρει το πάνω χέρι”.

Διαγραμματικά, ωστόσο, αυτό που έχουν καταφέρει είναι να αποκλιμακώσουν την εικόνα υποτιμητικής υπερβολής στους ταλαντωτές, απέχοντας αισθητά από τα κομβικά σημεία που θα άλλαζαν την τάση.

Βραχυπρόθεσμα η τάση αλλάζει στις 616 μονάδες, ενώ η κατάκτηση του καθοδικού “κενού” στις 592 μονάδες, παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Συμπερασματικά έχουμε μια συμπαθητική προσπάθεια αντίδρασης, που έχει ακόμα πιθανότητες ανόδου προς την περιοχή των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών (616 – 626 μονάδες), μετά την διόρθωση της Παρασκευής η οποία έγινε με σχετικά χαμηλό όγκο.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς και οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI, μονοπωλούν το ενδιαφέρον την εβδομάδα που έρχεται.

Την προσεχή Τετάρτη 11, ή Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του SSM ως προς την πληρωμή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη θα έχουμε την ανακοίνωση του MSCI, για τις αλλαγές στους σχετικούς δείκτες, με την διαγραφή της Motor Oil να φαίνεται ως πολύ πιθανή, με βάση την πρόγνωση της VTB και της Societe General.

“Σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων, το πρωί της Τετάρτης η Coca Cola θα ανακοινώσει συνοπτικά στοιχεία τζίρου τρίτου τριμήνου, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν TITC και ΟΤΕ, με τον τελευταίο να συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον, λόγω των δημοσιογραφικών πληροφοριών για ολοκλήρωση της πώλησης του Σταθερού Δικτύου της Romtelecom στην Orange”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Oι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη ήταν η επικράτηση των αγοραστών, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, απόλυτα ελεγχόμενες δείχνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street.

Υπό σημαντική πίεση το Πετρέλαιο, νέα, μικρά, κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθεί να κινηθεί πάνω από τα $1950 ο Χρυσός και πάνω από τα $25,5 το Ασήμι, ξεπέρασε και τα $15500 το Bitcoin.

Λιγότερο από ότι αναμενόταν, ανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο. Αυξήθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 2,7%. Σε ετήσια βάση, βούτηξε 7,3% τον Σεπτέμβριο, μετά το -9,6% του Αυγούστου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε σήμερα ότι “η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι, πιθανόν, αρνητική το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι Χώρες επέβαλαν νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού”.

Περιουσιακά στοιχεία ακόμη και $60 δισ. μεταφέρει η Goldman Sachs από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Φρανκφούρτη, σε μία τελευταία ένδειξη ότι οι Τράπεζες ενισχύουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από το “Brexit”.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκαν 638000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, έναντι 672000 τον Σεπτέμβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη υποχώρηση, στις 600000.

“Πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν ανέκαμψε το Παγκόσμιο ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς”, σημειώνει η Fitch, προσθέτοντας ωστόσο ότι “τα νέα lockdown θα οδηγήσουν σε νέα πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, το τέταρτο τρίμηνο”.

Αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 3,7% φέτος, ενώ τον Σεπτέμβριο εκτιμούσε ότι η πτώση θα φτάσει το 4,6%. Διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για άνοδο κατά 4% το 2021.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει κατά 4% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αλλά να ανακάμψει ισχυρά την επόμενη Άνοιξη. Η Fitch μειώνει ελαφρώς την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του 2021 στο 4,5%, με την πίεση να έρχεται από τα απαραίτητα lockdown.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, αύξηση της αβεβαιότητας των Επενδυτών για την Ελληνική Αγορά, καταγράφει ο “Δείκτης Φόβου” που καταρτίζει κάθε μήνα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV σημείωσε αύξηση τον Οκτώβριο του 2020 φτάνοντας το 34,33% στις 30/10/2020, από 27,42% στις 30/9/2020.

Αρκετά πιο αισιόδοξη στις προβλέψεις της είναι η Bank of America Global Research για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος. H BofA υπολογίζει την ύφεση -7%, έναντι -9,5% του consensus της Αγοράς, αλλά και χαμηλότερα από την εκτίμηση της Κομισιόν, που υπολογίζεται σε -9%. Για το 2021, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη επίσης κινείται στο πάνω εύρος των εκτιμήσεων και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3%.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Παπουτσάνης, στα 4,05 ευρώ δίνει η Beta Sec. σε έκθεσή της με σύσταση "overweight" και σημειώνει ότι αποτελεί κορυφαία επιλογή της από τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης βλέποντας, πλέον, κέρδη 4,88 εκατ. ευρώ, αναμένοντας ότι θα αυξηθούν στα 5,95 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 6,97 εκατ. ευρώ το 2022. Τα έσοδα της Εταιρείας αναμένεται να ενισχυθούν φέτος στα 41,16 εκατ. ευρώ, στα 48,66 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 54,74 εκατ. ευρώ το 2022.

Τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο των 15,4 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ διατηρεί η Optima Bank, κάνοντας λόγο για ανθεκτικές επιδόσεις της Εταιρείας, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.

Στο τρίτο τρίμηνο, προβλέπει ότι τα έσοδα της Εισηγμένης αναμένεται να κινηθούν στα 980 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται στα 146 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα γ΄ τριμήνου στις 12/11, πριν το κλείσιμο της Αγοράς, ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους Αναλυτές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 583,55 μονάδες (-1,12%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 588,6 (-0,26%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στις 588,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,35%.

Ο τζίρος στα 35,3 εκατ., από τα οποία τα 0,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΟΤΕ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, Lamda Development, Jumbo, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ και στο χαμηλό η Εθνική.

Δεν δημιουργεί ενθουσιασμό και εφησυχασμό η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.412 συμβόλαια).

Στα 3.831 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.754 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 976, 901 για τον Νοέμβριο και 75 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.368,25) κινήθηκε μεταξύ 1.358,75 και 1.380 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Jumbo, 5.000 Viohalco, 8.000 Μυτιληναίος, 11.155 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.687), Alpha Bank (8.309), Πειραιώς (2.672), ΔΕΗ (544), Εθνική (3.396), Ελλάκτωρα (187), ΟΤΕ (564), ΟΠΑΠ (819), Cenergy (103), Μυτιληναίος (434), Ελ. Πετρέλαια (155), Jumbo (137).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.399, MIG 47.716, Alpha Bank 68.708, Εθνική 33.798, Πειραιώς 16.907.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                      Name of Issuer              NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

ENA Investment Capital LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2020-11-02

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.560 τεμ., (από 46.870.560 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.751.603 τεμ. (16.751.603), ΔΕΗ 5.061.808 τεμ. (5.065.247), Eurobank 67.837.323 τεμ. (67.837.323), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.638.970 (11.569.419), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.198.135 τεμ. (1.142.335).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v