Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αλμα πάνω από τις 600 για τον Γενικό Δείκτη

Με κέρδη άνω του 3%, ο Γενικός Δείκτης υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών, με «καύσιμα» από Μπάιντεν, Moody's και... Telekom Romania. Ισχυρότερη η τάση για τον τραπεζικό κλάδο, άνοδος άνω του 5% για τον ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Αλμα πάνω από τις 600 για τον Γενικό Δείκτη

Υψηλότερα τα ευρωπαϊκά, με ανοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 592,97 μονάδες, καθώς από την προσυνεδρίαση οι εντολές που είχαν περαστεί στο σύστημα προϊδέαζαν για συγχρονισμό των traders και επενδυτών στην Αθήνα, με τους ομολόγους τους από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.

Σε ισχυρό ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, ενδεικτικά για τον S&P500 από τις 3.546 (1,37%), την ώρα που ο DAX συνέχιζε υψηλότερα των 12.680 μονάδων.

Ωστόσο πρόκειται για κυρίως αντανακλαστική αντίδραση, που ευνοεί όσους είχαν τοποθετηθεί από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με ξεκάθαρη λογική προεξόφλησης. Πρακτικά αυτό δεν αποκλείει τη διαμόρφωση μίας «ανοδικής παγίδας» στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, από τη στιγμή που θα επιχειρηθεί «κλείδωμα» μέρους των βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Γι' αυτό προσοχή σήμερα-αύριο στο ενδεχόμενο «τραβήγματος» της τιμής των μετοχών, για τους κινδύνους που αυτό θα μπορούσε να κρύβει για τους αγοραστές στα «υψηλά».

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, για σήμερα, οι long των προηγούμενων συνεδριάσεων θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, με το που ο ΓΔ θα δοκιμαστεί στην περιοχή των 605 μονάδων.

Κλάδος με ισχυρότερη τάση ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να «ανοίγει» από τις 254,52 μονάδες, καθώς από την προσυνεδρίαση οι εντολές που είχαν δοθεί σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς ήταν σε επίπεδα από 4% και πάνω.

Από κοντά και blue chips που ευνοούνται από τις εξελίξεις, με τον ΟΤΕ να υπεραντιδρά 5,07% στα 13 ευρώ. Τα νεότερα από Ρουμανία ενισχύουν τους αγοραστές, από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Ακολουθούν ΟΠΑΠ στα 7,45 (2,05%), Mytilineos στα 10,03 (2,66%), ΔΕΗ στα 5,235 (3,25%), Cenergy στο 1,62 (5,19%), Motor Oil στα 8,105 (1,31%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,398 (3,78%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,98 (2,93%) κ.α.

Με αξία συναλλαγών στα 5 εκατ., με πακέτα σε ΟΠΑΠ και Jumbo (αξίας 1 εκατ.) και με συντριπτική υπέρ των ανοδικών (62) έναντι των πτωτικών (μόλις 8), το ενθουσιώδες πρώτο 15'-20' στο χρηματιστήριό μας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v