Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς επηρεάζει το τρίπτυχο Moody's, καραντίνα και Μπάιντεν

Την ψήφο εμπιστοσύνης του οίκου αξιολόγησης στην οικονομία και τις συνέπειες του lockdown καλούνται να σταθμίσουν οι επενδυτές. Κρίσιμη παράμετρος και η επισημοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Η προσοχή και στον MSCI.

Χρηματιστήριο: Πώς επηρεάζει το τρίπτυχο Moodys, καραντίνα και Μπάιντεν

Σε εποχή Μπάϊντεν (και) οι αγορές, ενώ στήθηκε και σκηνικό «lockdown vs Moody's» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από αύριο κιόλας, Δευτέρα, η πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων στην «αγορά των αγορών» με τον S&P500 στις 3.509,23 μονάδες.

Τι προσδοκά η Αθήνα από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, σημείωνε νωρίτερα ο Φίλιππος Πανταζής, κάτι που μένει να φανεί στην συνέχεια. Δύσκολη και «πονηρή», κατ' αρχήν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όπως εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές.

Στα της αγοράς, στο χρηματιστήριο μας «βγήκε» αντίδραση την τελευταία εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη στις 588,10 μονάδες (απόδοση 3,27% σε εβδομαδιαίο), τον FTSE25 στις 1.381,22 (3,90%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 243,75 (3,24%) και τον FTMidCap με 2,49% στις 882,21 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών, στα 39,9 εκατ. (κατά μέσο όρο) μειωμένη (36,5%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της μέσης ημερήσιας συναλλακτικότητας σε blue chips και δευτερευόντως στις τραπεζικές (παρότι ενισχυμένη κατά 25%, με την Alpha Bank περισσότερο, σε σχέση με τις άλλες συστημικές).

Σύμφωνα με το κλείσιμο της Παρασκευής, η ανοδική διόρθωση θα μπορούσε να έχει συνέχεια έως τις 605 μονάδες (ως μέρος του κύματος 4 για τον ΓΔ) με την τάση να παραμένει short και το πλεονέκτημα στις «αρκούδες». Ωστόσο, και αυτό χρήζει προσοχής υπέρβαση των 605 και ακόμη περισσότερο των 615 θα μετέφερε το πλεονέκτημα στους «ταύρους», καθώς η τάση θα ξανά «γυρνούσε» σε long. Η προσέγγιση μας είναι, πάντα, σε μέτρηση εβδομάδος με ορίζοντα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

Συνεπώς traders και επενδυτές ξεκινούν από αύριο με τον «αέρα» της τελευταίας εβδομάδος, γνωρίζοντας το περιθώριο που έχουν έως τις 605 μονάδες. Απόσταση 17 μονάδων, που μένει να φανεί εάν μπορεί να καλυφθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Η ετυμηγορία της Moody's -ευχάριστη έκπληξη, όπως και εάν το δει κάποιος- θα μπορούσε να αποτελέσει «καύσιμο» για τους long, που χρειάζονται «ανάσες», σε τραπεζικές και σηματωρούς.

Η ψήφος εμπιστοσύνης του οίκου δεν είναι ο μόνος, που δίνεται από τις πανίσχυρες «αγορές» και έτσι θα πρέπει να ειδωθεί. Είχαν προηγηθεί η εκτίμηση της BofA για ύφεση 7% (έναντι 9,5% του μέσου όρου, και της Κομισιόν), η επιτυχής επανέκδοση του κρατικού ομολόγου (με επιτόκιο 70 μ.β χαμηλότερο) αλλά και η εκτίμηση του DBRS επίσης για ύφεση 7% (στις αρχές Σεπτεμβρίου).

Εκτιμώ, πως εάν αυτά ειδωθούν προοπτικά σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας, προφανώς και της πορείας των διεθνών αγορών θα μπορούσε να λειτουργήσουν υπέρ των long μεσοπρόθεσμα. Θα δείξει, καθώς οι «άγνωστοι» και οι «μεταβλητές» στην εξίσωση μας είναι αρκετοί.

Συντήρηση της μεταβλητότητας, σημαντικό μέρος των συναλλαγών σε stock picking επιλογές, με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, τις επιχειρηματικές διεργασίες, τις επί μέρους ενέργειες στήριξης από βασικούς μετόχους, «ισχυρά χέρια» κ.λπ.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, την Πειραιώς, την Εθνική Ασφαλιστική, την Vivartia, οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, η ετυμηγορία του Moody's θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, από αύριο και για το αμέσως επόμενο διάστημα. Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) την Τετάρτη ή Πέμπτη θα γίνει γνωστή η απόφαση του SSM ως προς την πληρωμή των CoCos της Πειραιώς.

Το βράδυ της Τρίτης θα γίνουν γνωστά τα νεότερα από τον MSCI, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αύριο-Τρίτη στο πλαίσιο μίας πολύ πιθανής προεξόφλησης συνακόλουθα την Τετάρτη, όταν θα είναι γνωστή η ετυμηγορία του οίκου.  Το πρωί της ίδιας ημέρας (11/11) θα ανακοινωθεί το τρίμηνο της Coca Cola/HBC με το δεύτερο «βαρύτερο» όμιλο της αγοράς, να διορθώνει 2,19% στα 19,92 την Παρασκευή αλλά να κρατά long τάση σε εβδομαδιαία μέτρηση, με 0,84% έστω οριακά.

Την Πέμπτη ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ με το ενδιαφέρον για τον Οργανισμό να αφορά και στα νεότερα από την ρουμανική αγορά, καθώς πληροφορίες θέλουν να ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης του σταθερού δικτύου της Romtelecom στην Orange. Παράταση, και λόγω του «lockdown» έχουν πάρει οι εξελίξεις στα «μέτωπα» που αφορούν στην Εθνική Ασφαλιστική και την Vivartia. Ως το τέλος Νοεμβρίου «κληρώνει» για την ΕΕΓΑ, αποκαλύπτει ο Χρήστος Κίτσιος. Την Παρασκευή η MIG επιβεβαίωσε την παράταση στις διαπραγματεύσεις για την Vivartia. Και στις 2 περιπτώσεις, «κοινός παρανομαστής» το CVC Capital, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει δεδομένης της ισχύος του fund και της ασθενέστερης θέσης στην οποία περιέρχεται η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον κριτήριο για τους επενδυτές τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, τα κεφάλαια τους, τα έσοδα από κέρδη προς διανομή στους μετόχους. Στις εισηγμένες, που διανέμουν μερίσματα εν μέσω πανδημίας, αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, κάτι που «μετράει» για την αγορά.

Στα τεχνικά της αγοράς μας, ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance) εκτιμά, πως η τεχνική προσέγγιση των 585-590 μονάδων στον ΓΔ, συνεχίζει να λειτουργεί ως έγκυρη αντίσταση και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση της μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο στόχο των 615-620 μονάδων. Όσο παραμένουμε χαμηλότερα των ανωτέρων επιπέδων, υφίσταται η προοπτική επαναπροσέγγισης των 550 μονάδων, με 2η γραμμή αμύνης την ζώνη των 510-520 μονάδων.

Αντίστοιχα στον FTSE25 η κρίσιμη αντίσταση των 1400 μονάδων πρέπει να υπερκεραστεί επειγόντως, για να διατηρήσουμε ελπίδες επαναστόχευσης της σημαντικότατης ζώνης των 1475 μονάδων. Μέχρι τότε οι 1300 & 1270 μονάδες αποτελούν τις τεχνικές στηρίξεις σε μελλοντικές πιέσεις των τιμών.

Στα υπόψη, η συντήρηση των κρατικών ομολόγων κοντά στα ιστορικά χαμηλά, γεγονός που βοηθούσης της ΕΚΤ και των αναγκών της χώρας για κεφάλαια, θα μπορούσε να βάλει σε... σκέψεις, την Αθήνα, για ακόμη μία έξοδο στις αγορές. Στις 2-3 Δεκεμβρίου η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v