Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πέρασε με ορμή το φράγμα των 700 μονάδων

Πρωταγωνιστές Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα στην κίνηση που έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 708 μονάδες. Διόρθωση για τη μετοχή της Aegean, σταθεροποιητικά η Coca Cola. Στα 78,7 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Πέρασε με ορμή το φράγμα των 700 μονάδων

Σε θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη έχουν γυρίσει τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στον απόηχο της νέας ανακοίνωσης της Pfizer.

Πιο συγκεκριμένα, Pfizer και BioNTech δήλωσαν σήμερα ότι η τελική ανάλυση δεδομένων, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 και, επιπλέον, φαίνεται να αποτρέπει τη σοβαρή νόσο. Μάλιστα η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης, στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντός ημερών.

Έτσι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές ξεπέρασαν την αρχική επιφυλακτικότητα, καθώς το επενδυτικό κλίμα βαραίνει η περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας στην Ευρώπη, ενώ χαμηλή παραμένει η ορατότητα και στο μέτωπο του “Brexit”.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στους Υπουργούς του ότι “κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο χρόνος εξαντλείται”.

Θετική έκπληξη και νέο ανοδικό ξέσπασμα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο μετά από καιρό κινήθηκε ανεξάρτητα από τις διαθέσεις των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, έστω και αν οι περισσότεροι των Αναλυτών, θα ήθελαν η νέα ανοδική διαφυγή να συνοδευτεί από ευδιάκριτη ενίσχυση του τζίρου.

Είτε λόγω συνεχιζόμενου “short squeeze”, είτε λόγω αποχής των εν δυνάμει πωλητών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υπερέβη με χαρακτηριστική ευκολία το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 700 μονάδων, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά οκτώ μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/3 (728,17 μονάδες).

“Non stop” οι τοποθετήσεις και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,637% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η νέα εμφάνιση αγοραστών στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, οι σαφώς πιο επιλεκτικές τοποθετήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη και η αισθητά μεγαλύτερη κινητοποίηση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επειδή όλο και περισσότερες “Περιφερειακές Δυνάμεις” αναζητούν τα “χαρτιά που έχουν μείνει πίσω”, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος, οι αγοραστές θα αποσυρθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας νεότερους εγκλωβισμούς.

Χωρίς η στήλη να αμφισβητεί ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην παραμελημένη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καλό θα είναι η προσοχή να είναι επικεντρωμένη σε τίτλους Εταιρειών που είτε περιμένουν ειδήσεις – επιχειρηματικές εξελίξεις (π.χ. Cenergy +3,78%, Frigoglass +13,48%, Pasal +4,69%), ή τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν δικαιολογούν σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις (π.χ. Πλ. Θράκης +13,55%).

Στην περίπτωση των ΠΛΑΘ, αξίζει να σημειωθεί ότι αν η χρήση 2020 ολοκληρωνόταν στις 30/9, η μετοχή θα διαπραγματευόταν με κραυγαλέα μονοψήφιο p/e (ίσως το χαμηλότερο μεταξύ των Εισηγμένων στο Χ.Α.). Υπ΄ όψιν ότι από τα έσοδα της πώλησης του Βιομηχανικού Ακινήτου, της Θυγατρικής, “Thrace Linq Inc”, συνολικά $14,5 εκατ., μπήκαν στο ταμείο τα $11 εκατ. προκαταβολή, που μείωσαν τον δανεισμό. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει στις 21/6/2021, οπότε και θα υπολογιστεί το έκτακτο κέρδος στην τελική γραμμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), σύμφωνα με την οποία, “στον πρώτο χρόνο της ανόδου όλοι δικαιολογούνται να συμμετέχουν. Στο δεύτερο χρόνο όμως απαιτείται μια επαφή με την πραγματικότητα, για να μην υπάρχουν… ατυχίες και στεναχώριες. Τουλάχιστον σε μια καλά διαβασμένη διαχείριση, τα λίγα λάθη είναι αυτά που θα κάνουν την διαφορά στο ταμείο της χρονιάς”.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+8,06%) και Πειραιώς (+11,33%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Eurobank (+4,32%) και Εθνική (+6,87%), με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “buyers”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 368,85 μονάδες (+6,31%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 367,23 (+5,84%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά ημέρας και στις 369,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,63%.

Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 350 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 387 – 395 μονάδες. “Pullback” με κλείσιμο χαμηλότερα του 350, θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 334 – 324 και 317 – 313 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δύο προκλήσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες αναδεικνύει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ελληνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, υψηλό ρίσκο συγκεντρώνουν τα μορατόρια στις πληρωμές δανείων, καθώς μετά την άρση τους, ενδεχομένως ένα σημαντικό τμήμα να μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημαντική πρόκληση και η ποιότητα του κεφαλαίου, καθώς μεγάλο μέρος αυτού αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Μάλιστα, το ποσοστό του αναβαλλόμενου έφθασε τον Ιούνιο στο 60% και αυτό αποτελεί ρίσκο, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κερδοφορία, η οποία επλήγη λόγω της πανδημίας”.

Σαφώς περισσότερες οι “πράσινες” μετοχές στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-2,91%), ΕΕΕ (-0,31%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,33%), ΕΥΔΑΠ (-0,98%), ΜΠΕΛΑ (-1,13%) και ΣΑΡ (-1,10%).

Δείχνει να κοντοστέκεται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Viohalco (+1,14%), περιμένοντας τις εξελίξεις από την υπόθεση της Cenergy. Θετική ένδειξη ότι ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 3,78 – 3,84, διατηρώντας ακέραιες τις ελπίδες για κίνηση προς τα 4,10 ευρώ και βλέπουμε. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, αν χαλάσει το dealοι επόμενες στηρίξεις στα 3,48 – 3,44 και 3,33 – 3,30 ευρώ.

Η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, βοήθησε την ΕΧΑΕ (+2,95%) να συμπληρώσει “πενταρέ” ανόδου. Όσο η μετοχή δεν απειλεί την πρώτη στήριξη στα 3,02 – 3,00 ευρώ, δείχνει εφικτή η κίνηση προς τα 3,41 και 3,59 ευρώ.

Κατηφορίζοντας τα σκαλιά των κεφαλαιοποιήσεων, με απόφαση του Χ.Α. και σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Τρία Άλφα, άρθηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Εταιρείας από σήμερα και ώρα 14.30. Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία Επιτήρησης.

Πιο συγκεκριμένα, σε απάντηση επιστολών του Χ.Α. και της Επ. Κεφαλαιαγοράς η Εισηγμένη ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό για τα ακόλουθα:

Την 21/7/2020 μεταξύ του μετοχικού πυρήνα της Τρία Άλφα (Οικογένεια Εφραίμογλου) και της Diversa ΑΕΒΕ υπεγράφη μη δεσμευτικό νομικώς μνημόνιο συνεργασίας, με ισχύ έως 31/12/2020, με αντικείμενο την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εριουργίας από την Diversa. Το μνημόνιο προέβλεπε ότι εντός 60 ημερών από την υπογραφή του, η Diversa όφειλε να διενεργήσει νομικό και οικονομικό έλεγχο στην Εριουργία, ο οποίος δεν διεξήχθη και η αίρεση δεν πληρώθηκε. Πέραν των αναφερομένων δεν έχει λάβει χώρα ουδεμία άλλη διαπραγμάτευση μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών, έως σήμερα.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και εντυπωσίασε η μεγάλη προσφορά στα Πλ. Θράκης (+13,55%), έδωσε ανοδική διάσπαση η Cenergy (+3,78%), πονταρίσματα από όσους εκτιμούν ότι το αυριανό conference call θα δώσει ειδήσεις στην Frigoglass (+13,48%), απλά “ακούραστη” η Pasal (+4,69%, με ενδιαφέρον αναμένεται η γ.σ. στις 20/11), ενώ κάτι κινήθηκε στην ΕΛΒΕ (+3,73%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+1,32%), τρεις οι ανοδικές με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών για MIG (+19,68%) και Κορδέλλου (+10,27%), επιμένει πλαγιοανοδικά η ΕΛΧΑ (+1,94%), επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακόμ (+3,35%), Πλαίσιο (+3,27%), Άβακα (+1,25%), Ιντρακάτ (+3,49%), ΕΥΑΠΣ (+0,74%), Έλαστρον (+6,67%) και Space (+5,82%), αύξηση των συναλλαγών σε Foodlink (+9,37%) και Μαθιό (+8,92%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 10/11 για Ελλάδος (+1,49%) και ΚΛΜ (+6,74%) και στις 11/11 για τον Σπύρου (+9,15%).

Αν οι αγοραστές συνεχίζουν να δείχνουν κινητικότεροι, για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 709 – 716 και 740 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1750 – 1770 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Αγώνα δρόμου βιώνουν οι Επενδυτές, μεταξύ έγκρισης και διανομής του εμβολίου στο κοντινό μέλλον και της τρέχουσας έξαρσης της πανδημίας. Καμία διαφοροποίηση δεν έχουμε στην εικόνα των Αγορών, ενώ η μοναδική σταθερά είναι η μεταβλητότητα. Το νέο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ είναι μεταξύ των 670 και 730 μονάδων στην παρούσα φάση”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ με νέα εντυπωσιακή ανοδική συνεδρίαση, διέσπασε ανοδικά τις 665 μονάδες, αλλά και τις 700 μονάδες. Κινείται πάνω από τον ΚΜΟ-220 για πρώτη φορά μετά την πτώση του Μαρτίου και πραγματοποιεί νέο υψηλό 8μηνου. Μετά από αυτές τις εξελίξεις και εφόσον ο ΓΔ κινείται πάνω από τον ΚΜΟ-220, θα θεωρήσουμε ότι και η κύρια τάση έχει μετατραπεί σε ανοδική, μετά από οκτώ μήνες. Και ο ΔΤΡ πραγματοποιεί έντονη ανοδική αντίδραση και διέσπασε ανοδικά τις 300 μονάδες αλλά και τον ΚΜΟ-60. Από την άλλη πλευρά, δεν έχει προσεγγίσει τον ΚΜΟ-220 και δεν έχει πραγματοποιήσει νέο υψηλό εξαμήνου. Το υψηλό εξαμήνου είναι στις 405 μονάδες και ο ΚΜΟ-220 στις 420 μονάδες. Αυτή η περιοχή αναμένεται να αποτελέσει ισχυρή αντίσταση, αν συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Αιφνιδιαστική θα χαρακτηρίζαμε την επέλαση των αγοραστών στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η οποία ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά μετά την ανακοίνωση της Moderna σχετικά με την αποτελεσματικότητα του πειραματικού της εμβολίου. Η δυναμική της αγοράς συνεχίζει να εκπλήσσει και τους πιο αισιόδοξους, καταγράφοντας νέα υψηλά οκταμήνου, ξεπερνώντας και τα ψηλά της μετά Covid περιόδου, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Τεχνικά, η βίαια διάσπαση του ΚΜΟ των 200 ημερών του Γενικού Δείκτη, σήμανε και την επαναφορά της κύριας τάσης σε ανοδική, κάτι που είχε να συμβεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Επίσης, η υπέρβαση των υψηλών του Ιουνίου και των 686 μονάδων, ενισχύει το σενάριο ανοδικής διάσπασης, αποτελώντας την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη της Αγοράς, με τις 670 μονάδες το ισχυρότερο τασικό “ανάχωμα” των αγοραστών.

Το ανοδικό σερί έφερε τον ΓΔ στην ισχυρή ζώνη αντιστάσεων των 710 - 725 μονάδων, όπου και εντοπίζεται το επίπεδο Fibonacci 50% του πτωτικού κυματισμού (710 μονάδες), το “πάτημα” της 3ης Μαρτίου (720 μονάδες) και τέλος το πτωτικό “χάσμα” της 5ης Μαρτίου (725 μονάδες). Λόγω της ραγδαίας τότε πτώσης, η επόμενη αντίσταση του ΓΔ, εντοπίζεται στο 61,8% της πτώσης και τα τότε τοπικά υψηλά στις 766 - 780 μονάδες.

Αιχμή του δόρατος στην ανοδική προσπάθεια παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος και πρωτοστατεί μετά από την πολύμηνη απαξίωσή του. Παρά την εμφανή δυναμική του εικόνα, ο ΔΤΡ έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα κομβικά επίπεδα τιμών σε ημερήσια, αλλά και πιο “βαριά” γραφήματα. Η ζώνη των 365 - 380 μονάδων είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς εντοπίζεται ο ΚΜΟ 200 ημερών ,σε συμβολή με τον άνω Bollinger, ενώ παράλληλα στα εβδομαδιαία - μηνιαία γραφήματα είναι εμφανής ο διπλός πάτος του παρελθόντος στις 365 μονάδες (2/16 και 1/19).

Υπέρβαση των 380 μονάδων θα δώσει άλλη “πνοή” στον κλαδικό δείκτη, με τελευταίο φίλτρο τις 400 μονάδες, όπου και αποτελούν το “ταβάνι” των τελευταίων οκτώ μηνών. Σε περίπτωση οπισθοχώρησης, οι 350 και 320 μονάδες αποτελούν τις σημαντικότερες στηρίξεις για τον δείκτη Τραπεζών.

Παρά την σταθεροποιητική πορεία των Διεθνών Αγορών τις τελευταίες συνεδριάσεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο εμφανίζει μια εικόνα αυτονόμησης. Κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, καθώς είναι κάτι που είχε να φανεί αρκετούς μήνες, ανατρέχοντας στις εθνικές εκλογές του 2019.

“Η Ελληνική Αγορά φαίνεται πως βρίσκεται σε μια διαδικασία προεξόφλησης των επικείμενων θετικών εξελίξεων, κινούμενη επιθετικότερα, έχοντας φυσικά υποστεί τις μεγαλύτερες αναλογικά πιέσεις”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, πλάγια κίνηση από το Ευρώ.

Δείχνουν να δυσκολεύονται να αντιδράσουν Χρυσός και Ασήμι, προς τα $17900 κινείται το Bitcoin (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα $18440).

Στη Βρετανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο κατά 0,2 μονάδες, από το αναμενόμενο.

Στο -0,3% διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σταθερός σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμησή της. Σε όλη την ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 0,3%, αμετάβλητος από τον Σεπτέμβριο.

H κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν άνοδο 4,9%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,53 εκατ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο στο 1,46 εκατ.

“Το Παγκόσμιο χρέος αναμένεται να εκτιναχτεί στο επίπεδο ρεκόρ των $277 τρισ. ως το τέλος του έτους”, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).

Το IIF υπολογίζει ότι το Παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί ήδη κατά $15 τρισ. φέτος, αγγίζοντας τα $272 τρισ. τον Σεπτέμβριο. Η μισή από την άνοδο αυτή αφορά τον δανεισμό Κυβερνήσεων.

Το συνολικό χρέος των Ανεπτυγμένων Κρατών σκαρφάλωσε στο 432% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, έναντι 380% στο τέλος του 2019. Στις Αναδυόμενες Οικονομίες ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έφτασε στο 250% το τρίτο τρίμηνο. Στην Κίνα άγγιξε το 335%.

Στο τέλος του έτους ο λόγος του χρέους προς το Παγκόσμιο ΑΕΠ, αναμένεται να φτάσει στο 356%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “τo δρόμο για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ανοίγει η έκθεση των Θεσμών, στο πλαίσιο της όγδοης αξιολόγησης, με την επισήμανση πως παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις μεγάλες προκλήσεις λόγω πανδημίας, η Ελλάδα έχει επιταχύνει τους τελευταίους μήνες την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη αξία έχει η νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους στην οποία προχωρούν οι Θεσμοί, με θετικά αποτελέσματα στο βασικό σενάριο. Εκτιμούν πως παρά την επιδείνωση των προοπτικών σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, το βασικό σενάριο δείχνει επαναφορά του χρέους σε καθοδική τροχιά ως προς το ΑΕΠ από το 2021.

Βραχυπρόθεσμα το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 180,5% του ΑΕΠ το 2019, σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020”.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 14911 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 101 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 34604 εκατ. ευρώ, από 40495 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 47646 εκατ. ευρώ, από 41543 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο 2019. Το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα φτάνει τα 9,04 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 5,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

H Ελλάδα είναι ανάμεσα στις “overweight” Αγορές της Morgan Stanley, αναφορικά με την ανάκαμψη της Οικονομίας και του Τουρισμού, μετά το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού. O Οίκος συστήνει “overweight” για τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και “equalweight” για τις μετοχές της Eurobank και Πειραιώς. Για τις μετοχές των Motor Oil, OTE, ΔΕΗ δεν παραθέτει συστάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 690,53 (-0,07%) και 708,31 μονάδων (+2,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 706,53 (+2,25%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 708,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,48%.

Ο τζίρος στα 78,5 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές, έναντι 21 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, σε μία συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σχετική υποχώρηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη. Αισθητή η αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (81.619 συμβόλαια).

Στα 2.486 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.420 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.359, 1.656 για τον Νοέμβριο, 1.702 για τον Δεκέμβριο και 1 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.678) κινήθηκε μεταξύ 1.635,25 και 1.681 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.645), Alpha Bank (27.127), Πειραιώς (15.554), ΔΕΗ (995), Εθνική (14.992), Ελλάκτωρα (1.164), ΟΤΕ (577), Cenergy (1.056), Μυτιληναίος (1.053), Ελ. Πετρέλαια (207), MIG (3.265), Motor Oil (183), Viohalco (285), ΑΔΜΗΕ (864), ΓΕΚ (569), Ιντρακόμ (174), ΟΠΑΠ (281), Lamda Development (185), Τρ. Αττικής (100), ΕΧΑΕ (117).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 32.287, MIG 50.180, Alpha Bank 66.642, Εθνική 34.168, Πειραιώς 29.951.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                               Name of Issuer                      NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Millennium International Management

MOTOR OIL (HELLAS) CORINTH REFINERIES SA

0,51%

2020-11-12

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.526.641 τεμ., (από 46.870.560 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.751.603 τεμ. (16.751.603), ΔΕΗ 5.033.491 τεμ. (5.033.491), Eurobank 67.890.306 τεμ. (67.890.306), ΟΠΑΠ 1.327.950 τεμ. (1.327.950), Εθνική 12.359.937 (12.359.937), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.534.220 τεμ. (1.528.220).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v