Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Πρώτος στόχος η διαφύλαξη των στηρίξεων, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί από την έναρξη των συναλλαγών στα όρια των 700 μονάδων. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες έναντι των blue chips αλλά απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά.

Κατηφορικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες στη Wall Street. Συγκρατημένη άνοδος στην Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών λόγω Covid-19, με ορμή πάνω από το φράγμα των 700 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 708,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με 7,79% στην εβδομάδα και 14,56% στον μήνα, με τη λήξη αύριο της σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα να έρχεται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό του μήνα ως σημείου καμπής και απεγκλωβισμού της αγοράς μετά από διάστημα 8-9 μηνών.

Στις 369,96 ο Δείκτης Τραπεζών, με 17,66% και 32,38% στα ίδια χρονικά διαστήματα, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν πως χωρίς τράπεζες, ανοδική διόρθωση -για τους δείκτες- δεν γίνεται. Καλώς ή κακώς αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας τώρα.

Στις 1.678,89 ο FTSE25 με άνοδο 7,53% στην εβδομάδα και 15,19% καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα, κυρίως, συγκεκριμένων δεικτοβαρών εισηγμένων/μετοχών αλλά και blue chips που κάνουν τη θετική διαφορά. Είτε λόγω εξελίξεων σε επιχειρηματικό επίπεδο, είτε λόγω των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, είτε συνδυαστικά.

Πρακτικά ο τραπεζικός κλάδος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες υπεραπόδοσης έναντι των blue chips σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι μετοχές των συστημικών ομίλων είναι αυτές που αποδίδουν περισσότερο από τα χαρτιά-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Είναι, όμως, και αυτές που πρώτες θα διορθώσουν σε ένα, φυσιολογικό, μερικό «κλείδωμα» θέσεων.

Πέμπτη σήμερα, λήξη Νοεμβρίου στα Παράγωγα αύριο, με τα ΣΜΕ του δείκτη σε premium κατά 2,55% για την τρέχουσα σειρά και 2,84% για την επόμενη, που είναι και η τελευταία «τριπλή λήξη» για το 2020.

Προσδοκίες πως το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει στην ανοδική διόρθωσή του υπάρχουν και δικαιολογημένα, με ορίζοντα το 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.

Πλην όμως, θα πρέπει σήμερα-αύριο να διασφαλιστούν πρωτίστως οι στηρίξεις.

Ειδικότερα οι 690 -στη χειρότερη- για τον ΓΔ, οι 350-345 για τον ΔΤΡ, οι 1.650 για τον FTSE25.

Προσοχή, περισσότερο, στον τραπεζικό κλάδο, κατ' αρχάς λόγω ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών από τη Eurobank. Αλλά και αναμονής από την Alpha Bank για το Galaxy, με την αγορά να περιμένει νεότερα στην αρχή της εβδομάδας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v