Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θεαματική κίνηση από τις τράπεζες

Με διψήφια κέρδη τρεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ο κλαδικός δείκτης, οδηγώντας τον ΓΔ στις 760 μονάδες. Ανοδος άνω του 5% για Motor Oil. Τι σινιάλα στέλνει ο αυξημένος τζίρος. Ποιες μετοχές υπεραποδίδουν στο υπόλοιπο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Θεαματική κίνηση από τις τράπεζες

Με οδηγό τις τράπεζες, η εκτόξευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ενα ανέλπιστο, για τους συντηρητικούς, ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, σε συνέχεια της θεαματικής ανοδικής διόρθωσης του Νοεμβρίου.

Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά, στο «πράσινο» τα futures στη Wall Street, «καυτό» ωστόσο στην Αθήνα, με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την αγορά εντός της περιοχής των 750-760 μονάδων.

Με αγορές το ξεκίνημα της συνεδρίασης και με «αέρα» από τα αποτελέσματα της Εθνικής, το deal της MIG με το CVC Capital, την ενεργότερη συμμετοχή hedge funds αλλά και εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Συνθέτοντας ένα αγοραστικό μείγμα, που σε λιγότερο από 45' εκτάθηκε από τον τραπεζικό κλάδο σε ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της μεσαίας-χαμηλότερης.

Αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα προεξοφλείται πως θα ξεπεράσει τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων (70-75 εκατ.), με το μεγαλύτερο μέρος του intraday-trading να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνεται πως αυξημένα «γρήγορα κεφάλαια» τοποθετούνταν στη διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης του κλάδου-κλειδί (έως 70% ο ΔΤΡ, τον Νοέμβριο), με ένα μέρος των διψήφιων υπεραξιών να «κλειδώνεται» μέχρι και χθες. Ενα μέρος αυτών των θέσεων είτε παραμένει εντός παιδιάς είτε επανακάμπτει τώρα, μετά από αδράνεια μηνών.

Με διψήφιο ποσοστό (11,65%) ο ΔΤΡ στην περιοχή των 445-450 μονάδων, «προλαβαίνοντας» την εκτίμησή μας (σχόλιο Κυριακής) για αντίδραση/δοκιμασία σε αυτή την κομβική ζώνη τιμών.

Υπεραντίδραση που συμπίπτει με την ανακοίνωση, χθες, των αποτελεσμάτων της Εθνικής, συνακόλουθα την ολοκλήρωση της περιόδου δημοσίευσής τους από τους 4 συστημικούς ομίλους.

Τα ξένα σπίτια έχουν φροντίσει και διακριτικά εδώ και μία εβδομάδα-δέκα μέρες να αρχίσουν να «βλέπουν» θετικότερα τον κλάδο. Προφανώς τοποθετημένα από χαμηλότερες τιμές θα έχουν τη δυνατότητα κατοχύρωσης επιπλέον υπεραξιών στο εν εξελίξει Santa Claus rally. Με το Εuro2day.gr να έχει προϊδεάσει έγκαιρα για την όλη κατάσταση, όπως εξελίσσεται στο χρηματιστήριό μας.

Πρακτικά το «δίπλωμα» της τιμής των τραπεζικών μετοχών (από τα χαμηλά Μαρτίου) διευκολύνει και τον απεγκλωβισμό μεσομακροπρόθεσμων στις μετοχές των Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς. Να σημειωθεί πως η πρώτη μετοχή του κλάδου που «διπλώνει» είναι της μη συστημικής Attica Bank.

Στο 1,719 με 13,15% η μετοχή της Εθνικής, στο 0,8002 με 10,12% της Αlpha Bank, στο 1,2035 με 7,46% της Πειραιώς και στο 0,5452 με 11,25% της Eurobank. Στις πρώτες 4 θέσεις της σχετικής κατάταξης, ενδεικτικό της επικέντρωσης των traders.

Ακολουθεί η Motor Oil, που όχι μόνο ξεπερνά την όποια πίεση -λόγω εξόδου από τον MSCI Standard- αλλά υπεραποδίδει λόγω των εισροών από χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε μετοχές του MSCI Small Caps. Στα 11,27 ευρώ η μετοχή, επιβεβαιώνοντας -όπως και στην περίπτωση του ΤΙΤΑΝα- πως οι διαχρονικές αξίες των επενδυτών επανέρχονται.

Στις 83 έναντι 28 οι μετοχές με άνοδο/πτώση.

Πέραν των τραπεζικών, υπεραπόδοση καταγράφεται για τίτλους των Fieratex, Attica Bank, Medittera, Forthnet, MIG, CairoMezz, Intralot, Ικτίνος, Βιοσώλ κ.α., με ποσοστό μεγαλύτερο του 4%.

Στις 1.040 μονάδες ο FTMidCap, θυμίζοντας την προσυνεδριακή εκτίμησή μας πως ο δείκτης αποκτά bullish τάση στην περίπτωση που υπερβεί τις 1.070 μονάδες.

Στα 62,8 εκατ. ο τζίρος στις 13:50, χωρίς πακέτα και προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ει μη μόνον της αρχικής των 187.000 της Profile στα 3,99 ευρώ (στις 10:32).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v