Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βλέπει τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με την προίκα της θεαματικής κίνησης του Νοεμβρίου εισέρχεται στον τελευταίο μήνα του έτους η αγορά. Οι προσδοκίες για... Santa Claus rally, τα επόμενα ορόσημα και πώς μπαίνουν στο «παιχνίδι» τα mid-small caps.

Χρηματιστήριο: Βλέπει τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Kαλό μήνα, με υγεία και όλα τ' άλλα...

Με «προίκα» τα 9,5 δισ. επιπλέον χρηματιστηριακής αξίας και την ολοκλήρωση ενός πολυαναμενόμενου deal, κάνει αρχή ο Δεκέμβριος (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 736,92 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.753,54 ο FTSE25, στις 400,49 ο ΔΤΡ και στις 1.022,39 μονάδες ο FTMidCap, και με 9,5 δισ. να επανακτώνται για τις εισηγμένες (όπως τα «μέτρησε» ο Θανάσης Σταυρόπουλος).

Με θεαματική αύξηση των συναλλαγών στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI (με τη Motor Oil στο επίκεντρο) και την ανακοίνωση, αργά το βράδυ, της συμφωνίας MIG-CVC Capital για τη Vivartia.

Προφανές πως ο Δεκέμβριος ξεκινά εν μέσω ανησυχιών αλλά και προσδοκιών, τόσο εκτός όσο εντός συνόρων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα.

Η ευρείας έκτασης αναδιάταξη χαρτοφυλακίων, επενδυτικών θέσεων όπως εξελίχθηκε στη διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης του Νοεμβρίου πληροί αρκετές από τις προϋποθέσεις, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν συνέχιση της κίνησης.

Εχοντας ως πρώτο, κύριο μέλημα την πειστική υπέρβαση των 750 μονάδων, το πιθανότερο με την απαραίτητη λήψη επιπλέον θέσεων από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Πόσο χαμηλότερα; Τεχνικά οι 720 μονάδες μπορεί να αποδειχθούν ένα ικανό σημείο αναφοράς, χωρίς να σημαίνει πως θα άλλαζε το momentum σε ενδεχόμενη διολίσθηση προς την περιοχή των 700 μονάδων.

Ωστόσο ο στόχος των long είναι να θέσουν/δοκιμάσουν την αγορά εντός της ευρύτερης ζώνης τιμών, όπως αυτή εκτείνεται από τις 740 έως τις 770 μονάδες.

Εγχείρημα που μπορεί να επιτευχθεί, έχοντας υπόψη μας δύο φάσεις της αγοράς.

Η πρώτη μέχρι την Παρασκευή, οπότε και η ανακοίνωση για το ΑΕΠ, αλλά και η αξιολόγηση (μετά τη συνεδρίαση) από τον γερμανικό οίκο Scope. Η δεύτερη με ορίζοντα τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη και καταληκτική την Παρασκευή όσον αφορά στην επιδίωξη ορισμένων funds, εγχώριων διαχειριστών, θεσμικών αλλά και επενδυτικών σχημάτων να «τρέξουν» ένα μέρος της αγοράς.

Με αυτή την προσέγγιση θα περιμέναμε πως εκτός από τις εισηγμένες/μετοχές «πρώτης γραμμής», θέση στο επενδυτικό πεδίο θα έχουν και εταιρείες της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Στις 1.022,39 μονάδες ο FTMidCap και σύμφωνα με το διάγραμμα (του Δημήτρη Τσάντου),
ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.070 μονάδων θα ενεργοποιούσε ακόμη πιο επιθετικά αντανακλαστικά traders, επενδυτικών δυνάμεων σε αυτό το μέρος του ταμπλό, που, για αρκετές εισηγμένες, δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις.

Θα ήταν το ιδανικό σενάριο, να ολοκληρωθεί το... Santa Claus rally με έναν ευρύτερης έκτασης εορτασμό στα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v