Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά, βλέπει και τις 770 μονάδες

Σε υψηλότερα επίπεδα για μια ακόμη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πιέσεις στις αγορές και τις κινήσεις κλειδώματος βραχυπρόθεσμων κερδών. Επιμένουν οι αγοραστές στις τράπεζες, ξεχωρίζουν ανοδικά Coca Cola, Aegean, πιέσεις για ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά, βλέπει και τις 770 μονάδες

Μικρής έκτασης ελεγχόμενες απώλειες στα ευρωπαϊκά, αναδιάταξη δυνάμεων πάνω από τις 760 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σχεδόν 30' κράτησε η διαδικασία επιβεβαίωσης στηρίξεων στο χρηματιστήριό μας, με τους long να αναλαμβάνουν από τις 11:00 και μετά και με προσεκτικές κινήσεις να ξεπερνούν τις 760 προς τις 770 μονάδες.

Αναμενόμενη και εντός παιδιάς η μερική κατοχύρωση θέσεων (με διψήφια απόδοση Νοεμβρίου) μέχρι την περιοχή των 755 μονάδων (σε σημαντική απόσταση από το χαμηλό του εύρους 740-760), σημείο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές από την πλευρά των αγοραστών.

Ικανοποιητική η ροή συναλλαγών παραπέμπει σε τζίρο μεγαλύτερο του ζητούμενου (κατ' ελάχιστον) των 70 εκατ., κάτι που ενισχύει την εκτίμηση όσων θεωρούν πως εξελίσσεται σε ανοδική αγορά, παράλληλα και μερικό «κλείδωμα» θέσεων και αναδιάταξη δυνάμεων. Αυτά, πλέον, μέσα στο εύρος των 740-770 μονάδων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τη συνδρομή δυνάμεων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το ενδιαφέρον των ημερών, του ανοδικού σερί της αγοράς, το διπλό γεγονός, δηλαδή του «κλεισίματος βιβλίων» σε καλές τιμές με παράλληλο προσεκτικό «χτίσιμο» θέσεων από τιμές που θεωρείται ότι θα είναι χαμηλότερες από αυτές στις αρχές του έτους.

Στις 450-460 μονάδες ο ΔΤΡ, απόλυτα συγχρονισμένος με την τεχνική προσέγγισή του, στις 1.830-1.840 ο FTSE25 και στις 1.045 ο FTMidCap.

Νωρίτερα έκλεισε η δημοπρασία για τα έντοκα (6μηνης διάρκειας) με χαμηλό επιτόκιο, την ώρα που τα διαθέσιμα του «μαξιλαριού» διαμορφώνονται στα 36,5 δισ. Υπολογίζεται πως με τις πληρωμές, μέχρι τέλος του χρόνου, θα κυμανθούν στα 32 με 33 δισ., ενώ πριν τις εορτές ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει το πρόγραμμα εκδόσεων για το 2021. Πιθανότατα στο διάστημα 20-24 Δεκεμβρίου. Περισσότερα, όταν θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο το θέμα αυτό, αφορά και τις αγορές και από την πλευρά που το προσεγγίζει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, καθότι αφορά στο ενδεχόμενο/προοπτική προσφυγής και στον Μηχανισμό. Κοινό μυστικό πως οι αγορές προτρέπουν διακριτικά την Αθήνα να αξιοποιήσει και τον χαμηλότατου (επιτοκιακού) κόστους δανεισμό του ESM. Οπως επίσης, κοινό μυστικό είναι το ότι η ελληνική πλευρά θα εξέταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προοπτικά, όχι από τις πρώτες χώρες και με προϋποθέσεις που δεν θα παρέπεμπαν (άμεσα/απευθείας) σε «μνημονιακού» χαρακτήρα δέσμευση. Στην ώρα του όμως και αυτό, ωστόσο είναι μία από τις παραμέτρους που συνεκτιμούν οι πανίσχυρες αγορές. Που την Παρασκευή θα επιχειρήσουν να περάσουν ένα πρώτο μήνυμα, μέσω της Scope.

Με αυτά πορεύονται traders και επενδυτές, οι πρώτοι ενεργώντας σε χρονικά διαστήματα Τ+2 και εβδομαδιαία, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips. Ενισχύοντας την εκτίμησή μας (από το προσυνεδριακό σχόλιο, για μετακύλιση ρευστότητας/rotation) σε μετοχές που «έμειναν πίσω» τις τελευταίες ημέρες.

Σε Εθνική, Alpha Bank σταθερά οι περισσότερες συναλλαγές/τζίροι, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να ακολουθούν και Eurobank, Mytilineos, ΔΕΗ, Πειραιώς, Motor Oil και Lamda Development να συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Επονται ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, EXAE, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ κ.α., με τους αγοραστές να υπερισχύουν στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Στο 1,83 (4,57%) η μετοχή της Εθνικής, στο 0,8164 (2,82%) της Alpha Bank, στα 13,95 (-0,25%) στον ΟΤΕ, στα 9,735 (0,57%) στον ΟΠΑΠ, στο 0,5386 (3,02%) στη Eurobank.

Επίσης στα 6,75 (-1,45%) στη ΔΕΗ και στα 11,10 (1,25%) στη Mytilineos, με μερική μετακύλιση ρευστότητας.

Στις 58/45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετά χαρτιά από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να ενισχύονται περισσότερο από 3%. Ενδεικτικά: Doppler, Performance, Quality, Alumil, Δούρος, Ικτίνος, Paperpack κ.α.

Στα 54,8 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 14:25, με μόλις 1,39 εκατ. σε πακέτα. Για 156.000 της Lamda στα 6,55 και 200.000 της ΕΤΕ στο 1,83 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v