Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το ράλι και το σενάριο του rotation

Η ισχυρή άνοδος του τελευταίου διαστήματος έδωσε σημαντικές αποδόσεις, μετριάζοντας τις πληγές των μηνών που ακολούθησαν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ποια είναι τα όρια κίνησης που δεν ανατρέπουν το ανοδικό σενάριο.

Χρηματιστήριο: Το ράλι και το σενάριο του rotation

Κατοχύρωση κερδών στις αγορές της Ασίας, σε αναμονή η Ευρώπη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μία ανάλογη κίνηση θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο του «κλειδώματος» θέσεων.

Με την αγορά στην ευρύτερη περιοχή των 740-760 μονάδων και με τους traders-επενδυτές είτε να έχουν εγγράψει διψήφιες αποδόσεις (στη διάρκεια του Νοεμβρίου) είτε να έχουν συμμαζέψει κατά πολύ τις ετήσιες απώλειές τους, μία «στάση» μέχρι νεωτέρας είναι εντός παιδιάς.

Στις 758,22 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.807,32 ο FTSE25, στις 440,30 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.043,01 ο FTMid Cap, το ζητούμενο είναι η διασφάλιση στηρίξεων (έως τις 720 μονάδων), η αναδιάταξη χαρτοφυλακίων, η μετακύλιση ρευστότητας/θέσεων και η συνέχιση (ή όχι) της ανοδικής διόρθωσης, όπως αυτή εξελίσσεται από τιμές χαμηλότερες των 600 μονάδων.

Μέχρι τώρα, οι traders που «έτρεξαν» στην αντίδραση του Νοεμβρίου έχουν το περιθώριο κατοχύρωσης αποδόσεων... έτους, ενώ οι επενδυτές που ενδεχομένως εγκλωβίστηκαν από τα προ Covid-19 επίπεδα, τη δυνατότητα να μειώσουν ή σβήσουν τις υποαξίες τους. Σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εντάξουμε και διαχειριστές, θεσμικούς επενδυτές, αμοιβαιάδες που μέσω της θεαματικής αντίδρασης, τον προηγούμενο μήνα, θα «κλείσουν» το 2020 με τις βέλτιστες δυνατές αποδόσεις. Ενδεικτικό το ότι στα 10 μετοχικά αμοιβαία, τα 8 έχουν περάσει από χθες σε έστω και οριακά θετικό πρόσημο (ετησιοποιημένα).

Στην περίπτωση της αναδιάταξης δυνάμεων, στο εύρος των 740-760 μονάδων, ένδειξη για τη συνέχεια θα αποτελέσει η αξία συναλλαγών, που δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα των 80 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο εντός παιδιάς θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις επιλεκτικές στον τραπεζικό κλάδο, στα blue chips, στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Ενα rotation με stock picking προδιαγραφές, ανάλογα με τις εξελίξεις στα διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα.

Με πιθανότατη τη μεταφορά μέρους ρευστότητας από κερδισμένες θέσεις σε άλλες που υποαπέδωσαν τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μετοχές-σηματωροί, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι Jumbo, Mytilineos, OTE, Aegean.
Ενδιαφέρον, ως προς το επιτόκιο, παρουσιάζει και η δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v