Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έκριναν το πρόσημο του ΓΔ

Αντιστάθηκε η εγχώρια αγορά στις ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών. Συνέχισε ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, αντέδρασε και η Coca Cola. Οι πωλητές επικράτησαν σε Motor Oil, ΔΕΗ και Viohalco. Στα 109 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έκριναν το πρόσημο του ΓΔ

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και ικανοποιητικού τζίρου, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε διστακτικά με τους αγοραστές και όσους προχωρούσαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, να εναλλάσσονται στην θέση του οδηγού, ακολούθησε αξιοσημείωτη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 770 μονάδων, με “ταγούς” τις Τραπεζικές μετοχές και την ΕΕΕ, αλλά και νέα υποχώρηση προς τα ημερήσια χαμηλά, καθώς δεν ήταν λίγοι οι traders, που επέλεξαν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης παίχτηκε μέχρι τέλους, όμως η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ ήταν διορθωτική, με τις “κόκκινες” μετοχές να είναι σχετικά περισσότερες των “πράσινων”, αναλογία που ισορρόπησε στο φίνις.

Δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που επισημαίνουν ότι η Εγχώρια Αγορά έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με κύριο εκφραστή τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο και μία ελεγχόμενη διόρθωση, παραμένει “εντός προγράμματος”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “o πολύπαθος Τραπεζικός κλάδος ξαναμπήκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου. Tο timing δεν είναι τυχαίο. Οι θετικές αναγνώσεις ήταν περισσότερες από τις αρνητικές, στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ενώ πολλές ανησυχίες απαντήθηκαν με πειστικό τρόπο. Εν μέσω του δεύτερου lockdown και με την Οικονομία να ‘πατάει’, πλέον, σε διψήφιο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ, το ανεξήγητο, κατά πολλούς, ράλι των Τραπεζικών μετοχών, εδράζεται στην προσδοκία ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι καλύτερες για τον κλάδο και τους Μετόχους του”.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Επαγγελματίες του χώρου που θεωρούν θέμα χρόνου και σαν ιδανικότερο σενάριο, να ξεκινήσει μια μεταφορά ρευστότητας σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση μέρους από τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη στην πρώτη ομάδα ανόδου (υψηλή κεφαλαιοποίηση) και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μικρότερες Εταιρείες, των οποίων τα θεμελιώδη και η πορεία των τελευταίων ετών, απαιτεί καλύτερη “χρηματιστηριακή μεταχείριση”.

Αυτό το τελευταίο, όμως, μένει να επιβεβαιωθεί και στο ταμπλώ και να μην παραμείνει στο πλαίσιο των εκτιμήσεων.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αναρρίχηση των αποδόσεων (στο 0,678% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα “Κρατικά χαρτιά”, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο -0,28%, από -0,12% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να χαρακτηρίζεται μικτή και να δείχνει αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,63%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,8266 ευρώ (+4,11%), της Εθνικής (+2,86%) μέχρι τα 1,848 ευρώ (+5,60%), της Eurobank (+2,10%) μέχρι τα 0,547 ευρώ (+4,39%) και της Πειραιώς (-1,42%) μέχρι τα 1,255 ευρώ (+4,58%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 437,58 (-0,62%) και 459,09 μονάδων (+4,27%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 445,35 (+1,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 445,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,14%.

Παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις στις 456 – 461 και 490 – 494 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν επιπλέον ειδήσεις για τον κλάδο.

Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 445 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 395 – 387 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση), από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μένοντας στο κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την ενίσχυση του πλαισίου μηνιαίων αναφορών και ενημέρωσης για το τι πράττουν με τα δάνεια που διαχειρίζονται, τι λύσεις - ρυθμίσεις προτείνουν στους Πελάτες και με ποιους όρους, εξετάζεται να ζητήσει από τις Εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (μη εξυπηρετούμενων δανείων) η Τράπεζα της Ελλάδος, ως η καθ’ ύλην Αρμόδια για την εποπτεία τους”.

Σχετική επικράτηση των “κόκκινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΕΕ (+1,74%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,94%), ΕΧΑΕ (+2,43%), ΛΑΜΔΑ (+0,78%), ΜΠΕΛΑ (+1%), ΜΥΤΙΛ (+0,91%), ΟΤΕ (+0,36%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,77% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και TITC (+0,29%).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo (+1%), “η επιβολή των αυστηρών περιορισμών οδήγησε τις πωλήσεις για το μήνα Νοέμβριο 2020, να καταγράψουν μείωση κατά 35% περίπου, διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το 11μηνο στο -10,7%, περίπου”. Αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή των 0,38 ευρώ (μικτά) ανά μετοχή.

Ο τίτλος, αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 15,01 – 15,23 (ημερήσιο “stop short”) και από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, με κλείσιμο, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 15,50, 15,83 και 16,30 ευρώ. Αντίθετα, γλίστρημα χαμηλότερα των 14,42 ευρώ, μπορεί να “σημάνει” υποχώρηση προς τα 13,57 ευρώ.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (-1,24%), κρίθηκαν σαν ικανοποιητικά από τους Αναλυτές, αλλά λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Αυτό σε συνδυασμό με τα υψηλά 69 μηνών στα οποία διαπραγματευόταν ο τίτλος, έφερε ελεγχόμενο “profit taking”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE25, που κινήθηκε, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, με αρνητικό πρόσημο. Αν οι “profit takers” συνεχίσουν να δείχνουν αυξημένη κινητικότητα, η πρώτη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στα 6,10 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις στα 6,86 – 6,92, 7,18 και 7,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, θα ήταν παράλειψη η αναφορά να μην ξεκινήσει από το νέο ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο, για την μετοχή της Performance (+7,09%).

Έναν μακρύ κατάλογο συγκεκριμένων έργων και άλλων πρωτοβουλιών για την τεχνολογική αναβάθμιση του Δημοσίου και την ενσωμάτωση των νέων Τεχνολογιών στον Ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Το συνολικό ύψος του σχεδίου ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την άλλη, “το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι σημαντικό. Οι μεγάλες Αμερικανικές Εταιρείες στοιχηματίζουν στην εξ αποστάσεως εργασία στην Ελλάδα”. Αυτά ειπώθηκαν στο “Greek Economic Summit”, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, από τον Geoffrey Pyatt, τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο Συνέδριο που οργάνωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας για τις Εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, η Διοίκηση της Performance Technologies δήλωσε ότι “η Εταιρεία είναι καλά πλασαρισμένη, εν όψει των επικείμενων εξελίξεων – νέων έργων, στον κλάδο”.

Σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και η Epsilon Net (+0,54%). Στα 26,581 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της πρώτης, στα 49,58 εκατ. η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της δεύτερης.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών, λόγω επικείμενης διανομής μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων στην Μύλοι Κεπενού (+3,55%), συνεχίζουν να έχουν πωλητή τα Πλ. Θράκης (-1,23%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,1120 ευρώ για να δει υψηλότερες αποτιμήσεις η Cairo Mezz (+4,48%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Ικτίνος (+2,08%), Τεχν. Ολυμπιακή (+3,97%) και Αλουμύλ (+0,84%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Κορδέλλου (+3,83%), ενώ παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2,50 ευρώ για τον Κέκροπα (+1,89%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Mermeren (-4,24%), ΟΛΘ (-2,80%), Ιντρακόμ (-0,24%) και Ιντρακάτ (-2,74%), με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις η Δομική Κρήτης (-1,83%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την ΕΛΒΕ (+2,83%, παρά την πρόσφατη αποκοπή 0,25 ευρώ ανά μετοχή), ξαφνικές συναλλαγές στον Δούρο (+4,17%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/11 για την Fieratex (+1,97%, η αναρρίχηση, κυρίως, με “ανοιχτές” εντολές αγορών), ενώ τρίτη μέρα αυξημένης κινητικότητας σημειώθηκε στην Doppler (+10,27%, αλλά με επιφυλακτική στάση οι αγοραστές).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει μπροστά του την ζώνη των 765 – 770 μονάδων, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μεγάλος στόχος είναι οι 1903 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Σε περίπτωση διόρθωσης, για τον ΓΔ οι πρώτες στηρίξεις στις 750 και 744 μονάδες (όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και για τον FTSE25 στις 1783, 1771 και 1753 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Αγορά πλήρωσε το 61% όλης της πτωτικής κίνησης από τον Φλεβάρη, στον Οκτώβριο. Το 753 κοντινή στήριξη, που διάσπαση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση. Το 764 και 770 αντιστάσεις”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη θα μπορούσαν να δελεάσουν τους Επενδυτές να ‘κλειδώσουν’ μέρος των κερδών. Ταυτόχρονα, το momentum στον Τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να υποστηρίξει το ενδιαφέρον και να διατηρήσει τον υψηλό όγκο. Οι Παίκτες εστίασαν και στη ΔΕΗ, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χθες και της σημερινής ενημέρωσης των Επενδυτών για το νέο επιχειρηματικό πλάνο της Επιχείρησης. Ο ΑΔΜΗΕ δημοσιεύει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η συναλλακτική αναβάθμιση επιτρέπει την εύκολη υπέρβαση τεχνικών ορίων, εγχειρήματα που με τα προηγούμενα δεδομένα θα απαιτούσαν αρκετό χρόνο. Στις 765 – 771 μονάδες, εντοπίζεται το εγγύτερο όριο αντίστασης του ΓΔ”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, στις 672 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης οι 750 και δεύτερο οι 740 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 770 και 780 μονάδες. Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου της ΔΕΗ, με αύξηση του επαναλαμβανόμενου EBITDA κατά 172%, μείωση των ζημιών και μείωση του καθαρού δανεισμού κατά €40 εκατ., σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου, η Διοίκηση θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο επαναλαμβανόμενου EBITDA €850 εκατ. - €900 εκατ. για το έτος”, σημειώνει η Merit Sec.

“Υπέρβαση της περιοχής των 730 - 750 μονάδων καταγράφει ο ΓΔΧΑ, εν μέσω θετικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές και αυξημένης μεταβλητότητας. Καθώς διατηρείται η δυναμική στο Χ.Α., με τον Τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί στις αποδόσεις, το επόμενο ‘στοίχημα’ είναι τα προαναφερθέντα επίπεδα να αποτελέσουν την νέα περιοχή στήριξης του ΓΔ, βραχυπρόθεσμα. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε το εννεάμηνο της ΔΕΗ, με επαναλαμβανόμενα EBITDA 696 εκατ. ευρώ και 239 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, πλησιάζοντας των ετήσιο στόχο της Διοίκησης, για ετήσια EBITDA 850 εκατ. - 900εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το Δ΄ τρίμηνο αναμένεται να είναι δυσκολότερο από πλευράς λειτουργικής κερδοφορίας. Εγκρίθηκε η διανομή του εμβολίου της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα είναι διαθέσιμο από την επόμενη εβδομάδα”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Εντός του 2020 αναμένονται οι εγκρίσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με αυτό της Pfizer να παίρνει σήμερα το πρώτο “ΟΚ” στην Μεγάλη Βρετανία, σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι Αγορές, ποντάρουν σταθερά στην άμεση έγκρισή τους Παγκοσμίως, με συνέπεια τον εμβολιασμό ενός κρίσιμου τμήματος του Πληθυσμού, προεξοφλώντας μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Ενδείξεις υπερβολής παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα στον Γενικό Δείκτη, με την ραγδαία άνοδο να έχει φέρει τους ταλαντωτές σε ιδιαίτερα υπεραγορασμένα επίπεδα. Αν και δεν είναι εμφανή, προς το παρόν, τα σημάδια κόπωσης, τα τρέχοντα επίπεδα συνηγορούν σε μία διορθωτική κίνηση.

Αναμενόμενα, η ανοδική διάσπαση της ζώνης 710 - 725 μονάδων έφερε τον Γενικό Δείκτη στην ισχυρή αντίσταση των 766 μονάδων και το επίπεδο Fibonacci 61,8% της πτώσης. Συνδυαστικά, η κίνηση Μαρτίου – Ιουνίου (219,12 μονάδες) Wave A, δίνει τιμή - στόχο στο πρόσφατο Wave C τις 769,23 μονάδες, κάνοντας την θεώρηση ότι τα κύματα A και C είναι ίσα (Typical Wave C WPT) ενισχύοντας το σενάριο διόρθωσης.

Αρκετά ισχυρός εμφανίζεται διαγραμματικά ο δείκτης Τραπεζών, μετά την ανοδική διάσπαση της μεσοπρόθεσμης αντίστασης των 400 μονάδων, με την αναμενόμενη ορμή δεδομένης της σημαντικότητάς της. Η τεχνική εικόνα παρουσιάζει και εδώ σημάδια υπερβολής, με τις 400 μονάδες να αποτελούν την σημαντικότερη στήριξη του κλαδικού δείκτη, ενώ η κοντινότερη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη 490 - 500 μονάδων.

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, η αυτονόμηση της Ελληνικής Αγοράς είναι γεγονός, με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές να μην επιδεικνύουν τον ανάλογο “ενθουσιασμό”.

“Τα περιθώρια της ανόδου έχουν στενέψει αισθητά, με τους Εμπλεκόμενους να πρέπει να επιδείξουν έγκαιρα αντανακλαστικά”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ελεγχόμενη διόρθωση, κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών, στο NYSE.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Αντίδρασης συνέχεια για τον Χρυσό, δεν ακολουθεί το Ασήμι, κάτω από τα $19000 το Bitcoin.

Αυξήθηκε ο τζίρος στο Γερμανικό Λιανεμπόριο τον Οκτώβριο. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8,2%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, έναντι προσδοκίας για άνοδο κατά 5,8%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, κινήθηκαν θετικά κατά 2,6%, ξεπερνώντας την εκτίμηση έρευνας του Reuters για αύξηση 1,2%.

Στο 8,4% υποχώρησε η ανεργία στις 19 Χώρες του Ευρώ τον Οκτώβριο, από 8,5% τον Σεπτέμβριο και από 7,4% τον Οκτώβριο του 2019. Στην ΕΕ η ανεργία ήταν 7,6%, σταθερή σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και ανοδικά σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Τον Οκτώβριο του 2020, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 2% και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αποφάσισε να παρατείνει μέχρι 31 Μαρτίου το δικαίωμα των Τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου, να θέτουν σε αναστολή την καταβολή δόσεων δανείων. Από την απόφαση, μπορούν να επωφεληθούν μόνο δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής δόσης για λιγότερο από εννέα μήνες, στο σύνολο, περιλαμβανομένων προηγούμενων ανάλογων ρυθμίσεων.

Η Τζάνετ Γέλεν, η υποψήφια Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στην Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι “η Χώρα είναι αντιμέτωπη με μια ‘ιστορική κρίση’ από την πανδημία και την επακόλουθη οικονομική κατάρρευση. Είναι μια Αμερικανική τραγωδία και είναι αναγκαίο να ενεργήσουμε κατεπειγόντως. Η αδράνεια θα δημιουργήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή”.

Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου ADP, οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 307000 τον Νοέμβριο, από 404000 τον Οκτώβριο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση κατά 410000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Wood & Company βλέπει την τιμή - στόχο της μετοχής της ΕΤΕ στα 2,40 ευρώ.

Για τις Goldman Sachs και Citigroup είναι 1,53 ευρώ και 1,50 ευρώ, αντίστοιχα, με σύσταση “Neutral/High Risk”, ενώ για την JP Morgan και τη Morgan Stanley, που η σύσταση είναι θετική η τιμή – στόχος είναι στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή και στα 1,70 ευρώ.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, η Keefe Bruyette & Woods (KBW) δίνει αρνητική σύσταση και τιμή - στόχο στα 1,19 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 756,25 (-0,26%) και 768,66 μονάδων (+1,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 760,9 (+0,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 759,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος στα 109,4 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ4, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό οι Viohalco, Motor Oil, ΟΠΑΠ.

Απόλυτα μοιρασμένη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.130 συμβόλαια).

Στα 5.739 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.117 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.503, 1.394 για τον Δεκέμβριο και 109 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.815) κινήθηκε μεταξύ 1.799,5 και 1.836,25 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική, 50.000 Ελλάκτωρ, 134.492 Alpha Bank, 230.648 Motor Oil, 617.126 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.906), Alpha Bank (28.939), Πειραιώς (9.675), ΔΕΗ (1.970), Εθνική (17.129), Ελλάκτωρα (1.361), Μυτιληναίος (395), Cenergy (202), MIG (2.640), Motor Oil (494), ΑΔΜΗΕ (557), ΓΕΚ (597), Lamda Development (210), Ελ. Πετρέλαια (119), ΟΠΑΠ (378), ΟΤΕ (127), TITC (117).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.021, MIG 51.986, Alpha Bank 74.018, Εθνική 30.310, Πειραιώς 37.651.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                            Name of Issuer                       NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.769.659 τεμ., (από 43.802.496 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.663.685 τεμ. (16.663.685), ΔΕΗ 5.061.244 τεμ. (5.061.244), Eurobank 59.891.314 τεμ. (59.891.314), ΟΠΑΠ 1.377.753 τεμ. (1.377.753), Εθνική 11.240.931 (12.354.355), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.536.420 τεμ. (1.472.120).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v