Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη σε τράπεζες και blue chips

Υποχωρεί προς τις 755 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους που «γράφουν» διψήφια άνοδο τις τελευταίες συνεδριάσεις. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι πωλητές. «Κλειδί» για τη συνέχεια οι αντοχές των στηρίξεων.

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη σε τράπεζες και blue chips

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, οριακά θετικά τα futures στη Wall Street.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγο ως πολύ αναμενόμενο το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Μικρή «ουρά» αγορών, κίνηση του Γενικού Δείκτη έως λίγο υψηλότερα των 760 μονάδων, προσεκτικές ρευστοποιήσεις με συνακόλουθη τη διόρθωση προς τις 755 μονάδες.

Αυτή είναι η εικόνα/διακύμανση για τον ΓΔ, στα πρώτα 30', με την αξία των συναλλαγών στα 6,2 εκατ. ευρώ καθώς συνεχίζονται οι κινήσεις από πωλητές-αγοραστές. Για ακόμη μία ημέρα σε ένα εύλογο εύρος, που ορίζεται από τις 740 έως τις 770 μονάδες, με σταθερές τις εισροές/εκροές ρευστότητας, τις ενέργειες των εμπλεκόμενων στα «τοπικά υψηλά». Διαδικασία που, όπως σημειώναμε και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, βολεύει όλους όσοι ενεργούν στην αγορά αυτή την περίοδο.

Σε τραπεζικές μετοχές εμφανέστερη η προσπάθεια μερικής κατοχύρωσης θέσεων, καθώς ο ΔΤΡ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη απόδοση (σε διάστημα μηνός), είναι αυτός που -κυρίως- προσφέρεται για «κλείδωμα» ακόμη και για όσους κινούνται σε ορίζοντα εβδομάδας.

Πρακτικά ο ΔΤΡ διορθώνει 1,15% στις 440, αλλά έχει απόδοση 78,51% (σε μηνιαίο) και 12,68% (εβδομαδιαίο), περιθώρια που επιτρέπουν σε όποιον θέλει να εγγράψει διψήφιες υπεραξίες (και στην εβδομάδα).

Για τον ΔΤΡ, που εκ των πραγμάτων είναι ο δείκτης-οδηγός μας (στο intraday και το Τ+2), δεν θα πρέπει να ακυρωθεί η στήριξη των 420 μονάδων σε «κλείσιμο» μέχρι και αύριο.

Στο θετικό σενάριο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μία τελική τιμή προς τις 460 μονάδες (Παρασκευή).

Σε Εθνική και Eurobank οι περισσότερες συναλλαγές, με την Alpha Bank και Πειραιώς σε σχετική απόσταση. Και στις 4 υπερισχύουν οι πωλητές, καθώς οι εντολές αφορούν συνολικά τον κλάδο.

Μερικό «κλείδωμα» και σε αρκετά blue chips, που το τελευταίο διάστημα αποφέρουν υπεραξίες.

Σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Jumbo, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. οι πωλητές έχουν το προβάδισμα, που, όπως φαίνεται, θα διευρύνουν στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Οπότε ζητούμενη θα είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων (όπως έχουν οριστεί) και η εν γένει στάση των traders στα χαμηλά της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v