Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με «τσούκου - τσούκου ball» στο Χρηματιστήριο

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο να προβληματίζει για τη συνέχεια. Εντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με ΕΤΕ και Eurobank να ξεχωρίζουν. Ποιες μετοχές έδωσαν κέρδη.

Αντίδραση με «τσούκου - τσούκου ball» στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα, έχοντας υποχωρήσει από τα πρωινά υψηλά, κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ακολουθώντας την άνοδο των δεικτών της Wall Street, με τους Επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού.

Κέρδη που ξεπερνούν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες για το Ιταλικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλλα, έδωσε εντολή στον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, να σχηματίσει νέα Κυβέρνηση. Ο Ντράγκι, αναμένεται να κάνει επίσημη ανακοίνωση αργότερα, σήμερα.

Αντλώντας ψυχολογία από τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, οι λίγοι αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο προσπάθησαν να προσθέσουν στον Γενικό του Δείκτη την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και να τον απομακρύνουν από τα πρόσφατα χαμηλά.

Και η σημερινή προσπάθεια συντελέστηκε με περιορισμένες Τραπεζικές βοήθειες και ήταν περισσότερο αποτέλεσμα των όποιων πρωτοβουλιών ανέλαβαν οι αγοραστές στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όμως αυτό που προβληματίζει εντονότατα τους Επαγγελματίες του χώρου, είναι η καθίζηση του τζίρου.

Παραμένει κοινό μυστικό, ότι με αυτούς τους τζίρους, ο πήχης των προσδοκιών για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, ή έστω για επιστροφή υψηλότερα των 800 μονάδων, αν δεν μεσολαβήσει η είδηση – καταλύτης, κονταίνει επικίνδυνα.

Ελάχιστες οι θετικές πρωτοβουλίες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας περισσότερες ενδείξεις, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, κάτι που μείωσε έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά υψηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,31%) παρέμενε με αρνητικό πρόσημο, όμως στη συνέχεια των συναλλαγών, η εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικά και στο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, η οποία υποστηρίζει ότι “η ανοδική προσπάθεια των τελευταίων συνεδριάσεων, δεν είναι τίποτε άλλο από αντίδραση στην πτώση και η ψυχολογία των ενεργών Επενδυτών θα επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω, από την, αναμενόμενη, ανακοίνωση νέων, αυστηρότερων, περιοριστικών μέτρων”.

Σε αντίθεση με την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, επιστροφή αγοραστών σημειώνεται στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη υποχώρηση των αποδόσεων (στο 0,633% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα “Κρατικά χαρτιά”, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,32%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να θεωρείται μικτή, αλλά να μην ενθουσιάζει αν συνυπολογιστούν και οι σημαντικές πιέσεις που έχουν προηγηθεί (Alpha Bank -0,19%, Εθνική +2,65%, Eurobank +1,72%, Πειραιώς -1,04%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 458,18 (+1,79%) και 439,61 μονάδες (-2,34%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 452,99 (+0,63%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 455,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,25%.

Αν συνεχίσουν οι αγοραστές να είναι οριακά καλύτεροι, οι απόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 456 – 458 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), 461, 469 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 489 – 494 και 509 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα καθοδική διαφυγή με κλείσιμο χαμηλότερα των 425 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 420 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 414 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), θα επιδεινώσει δραματικά, την ήδη επιβαρυμένη, τεχνική, εικόνα.

Σαφώς περισσότεροι οι “πράσινοι” τίτλοι στην τελική εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υποαπέδωσαν οι ΑΔΜΗΕ (-0,20%), ΒΙΟ (-1,29%), ΕΕΕ (-0,56%), ΕΛΠΕ (-1,46%), ΕΧΑΕ (-0,28%) και ΜΥΤΙΛ (-0,16%, ανακοινώνει αύριο αποτελέσματα).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Jumbo (+1,46%), ενώ το κλείσιμο υψηλότερα των 13,35 ευρώ, θα δώσει και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,57, 13,72, 13,96 και 14,42 – 14,71 ευρώ, όπου και δείχνει να εκτονώνεται το αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η σημερινή μεταβλητότητα για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,64%), καθώς κινήθηκε μεταξύ 4,39 (+2,81%) και 4 ευρώ (-6,32%). Ο τίτλος παραμένει σε πλαγιοκαθοδική διάθεση, με την τελευταία κίνηση διολίσθησης να έχει ξεκινήσει από τα 4,96 ευρώ (κλείσιμο 21/1). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 5,18 (ημερήσιο “stop short) και ακόμα χειρότερα χαμηλότερα των 4,57 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), παραμένει “ανοιχτός ο διάδρομος προσγείωσης” προς τα 3,82 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,76%), όμως στις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις, είχαν καταγραφεί έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στην διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε από τα 6,90 ευρώ (κλείσιμο 21/1). Ο εν λόγω τίτλος δεν πρέπει να χάσει την στήριξη στα 6,38 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 6,00 ευρώ, ή και χαμηλότερα. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 6,91 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η αμέσως ισχυρότερη στα 7,69 ευρώ.

Κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για τον τίτλο του ΟΤΕ (+0,40%). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 13,18 ευρώ, ή χαμηλότερα των 13,88 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ο στόχος για κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μετατίθεται για το απώτερο μέλλον. Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 12,38 ευρώ, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 12,66 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 12,70 και 12,88 ευρώ (gap). Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στα 11,74 και 10,97 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΥΑΘ (+0,73%), διόρθωσε από τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (-1,11%), προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά η Επίλεκτος (+7,07%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Ιντερτέκ (+1,30%), πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+4,17%) και νέα υψηλά 130 μηνών για την Revoil (+1,98%).

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΕΛΧΑ (-0,66%) και Cenergy (-1,05%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+5%), Autohellas (+1,40%) και Medicon (+3,30%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Foodlink (-2,03%) και παρουσία πωλητή σε Mermeren (-12,31%), Τρ. Αττικής (-4,24%), Ελινόιλ (-2,14%) και Pasal (-3,01%).

Σταδιακή συρρίκνωση των συναλλαγών για την Epsilon Net (+0,49%), ανέβασε όγκους η Cairo Mezz (-2,53%), έπιασε τα πρόσφατα υψηλά ο Παϊρης (+5,68%), ενώ “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Κέκροπας (-8,17%, σήμερα με σημαντική αύξηση των συναλλαγών), στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 3,30 ευρώ (κλείσιμο 20/1).

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δείχνουν πιο δραστήριοι, οι επόμενες αντιστάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, εντοπίζονται στις 773, 784, 789 – 795 και 809 μονάδες (ημερήσιο “stop short”) και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1870, 1899, 1911 και 1935 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, οδηγούμενο από τις διεθνείς τάσεις, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να αυξήσει τις ανησυχίες για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Οι Ελληνικές μετοχές συνέχισαν την ανοδική τους κίνηση, λόγω της επανεμφάνισης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στις Διεθνείς Αγορές”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Στη Wall Street συνεχίστηκε, χθες, η άνοδος των δεικτών, μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις της Amazon, ενώ όλα δείχνουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα είναι Πρωθυπουργός της δοκιμαζόμενης Ιταλίας, με στόχο την έξοδό της από την κρίση. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα απαιτηθεί επιβεβαιωμένη υπέρβαση του κρίσιμου ορίου των 765 μονάδων, για τον ΓΔ, προκειμένου να αναπτερωθούν οι προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από τις 774 μονάδες και ο ΔΤΡ κάτω από τις 468 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 740 και 730 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 760 και 775 μονάδες. Η Μυτιληναίος ανακοινώνει αύριο αποτελέσματα 4ου τριμήνου. Η Belterra Investments Ltd με ελέγχοντα τελικό Δικαιούχο τον κ. Νίκο Σαββίδη, συμφώνησε να αποκτήσει, υπό την αίρεση έγκρισης της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την Helanor Holdings Ltd, το εναπομείναν 70% των μετοχών της Εταιρείας Melbery Investments Ltd, η οποία είναι κατά 66,67% Μέτοχος της SEGT, με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει το 67% των μετοχών της Εισηγμένης ΟΛΘ Α.Ε. Στην SEGT συμμετέχει με το εναπομείναν 33,33%, η Terminal Link Grèce SAS. Η πωλήτρια Εταιρεία Helanor, ανήκει στις Deutsche Invest Equity Partners και Transconnect AG. Διευκρινίζεται ότι με την παρούσα συμφωνία δεν πραγματοποιείται καμία μεταβίβαση μετοχών. Εφ’ όσον υπάρξει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η πορεία των κρουσμάτων συνεχίζει να λειτουργεί ανασταλτικά, για τον λόγο αυτό είναι πιθανές οι διακυμάνσεις εντός της περιοχής των 730 και 790 μονάδων, εν αναμονή και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων. Σήμερα ανακοινώθηκαν οι δείκτες Υπηρεσιών PMI Markit σε Ευρώπη και Ευρωζώνη. Σημαντική θετική έκπληξη καταγράφηκε στα έσοδα και κέρδη των Βαρύδεικτων Amazon, Google και Alibaba, συντηρώντας το ευνοϊκό διεθνές επενδυτικό κλίμα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Οι φόβοι έντονης διόρθωσης έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, με τις εξελίξεις να δρουν ευεργετικά στα Διεθνή Χρηματιστήρια, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Η αναζήτηση συμβιβασμού για το πακέτο στήριξης των $1,9 τρισ., για την στήριξη της Αμερικανικής Οικονομίας, φαίνεται να εξομαλύνει την κατάσταση των περασμένων ημερών. Παράλληλα οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε φαίνεται να αποκτούν και πάλι ρυθμό, με τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα των Δεικτοβαρών τίτλων στις ΗΠΑ να ενισχύουν το ανοδικό momentum.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να ισορροπεί στα επίπεδα των 750 - 760 μονάδων, διατηρώντας το μεσοπρόθεσμο σήμα της Αγοράς ανοδικό. Οι ταλαντωτές την περασμένη εβδομάδα πλησίασαν υπερπουλημένες ζώνες τιμών, έχοντας αποφορτιστεί επαρκώς από τις υπεραγορασμένες τιμές του τελευταίου διμήνου του περασμένου έτους.

Για την επαναφορά σε ανοδική τροχεία και την πλήρη αποφυγή του κινδύνου, αναγκαία προϋπόθεση είναι η κατοχύρωση των 770 μονάδων. Παρά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με την πρόσφατη κίνηση να αποτελεί προς το παρόν τεχνική αντίδραση. Η υπέρβαση των 770 μονάδων θα επιτρέψει στον ΓΔ, να επιστρέψει στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ενώ η απώλεια των 750 μονάδων θα βάλει ξανά στο στόχαστρο των πωλητών την στήριξη των 725 - 720 μονάδων.

Ολική επαναφορά για τον δείκτη Τραπεζών, με την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης να “σώζει την παρτίδα”, τουλάχιστον προσωρινά. Ο κλαδικός δείκτης επίσης ισορροπεί στο κομβικό τεχνικά σημείο των 450 - 440 μονάδων, διατηρώντας και εδώ την μεσοπρόθεσμη τάση ανοδική. Η επαναφορά του βραχυπρόθεσμου σήματος αγοράς, απαιτεί την κατοχύρωση των 470 μονάδων, κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί προς το παρόν. Στον αντίποδα, η απώλεια των 440 μονάδων ευνοεί τους πωλητές, με την στήριξη των 420 μονάδων να ξαναμπαίνει στο στόχαστρό αυτών. Άξια αναφοράς η εμφανής αδυναμία των Τραπεζών, τις τελευταίες συνεδριάσεις.

“Οι καταλύτες της ανοδικής αντίδρασης, σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται να έχουν αποτιμηθεί, με τα πρώτα σημάδια κόπωσης να γίνονται εμφανή στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων σε εγχώριο επίπεδο, φαίνεται πως θα είναι στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες, με μια αυστηροποίηση των μέτρων να είναι προ των πυλών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Με μικτά πρόσημα η Ευρώπη, όπως και οι δείκτες στο NYSE, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τον Χρυσό, προσπάθεια αντίδρασης από το Ασήμι, πέρασε τα $37000 το Bitcoin και τα $1600 το Ethereum.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο τομέας των Υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα της Ιδιωτικής Εταιρείας IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που περιλαμβάνει τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,3 μονάδες από τον Δεκέμβριο. Και οι δύο δείκτες ήταν υψηλότερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Η Eurostat εκτιμά ότι οι τιμές καταναλωτών στις 19 Χώρες του Ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ετήσια άνοδος θα φτάσει στο 0,5%.

Κατά 0,8% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές υποχώρησαν 1,1%.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η ετήσια μεταβολή στις τιμές παραγωγού ανήλθε σε 1,0%.

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι “οι νέες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο (CBO), έδειξαν ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ‘απεγνωσμένα’ την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο, για την προώθηση του πακέτου βοήθειας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά των οικονομικών συνεπειών της Covid-19”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στη λίστα με τις “top” επιλογές της BofA, συνεχίζει να τοποθετείται ο τίτλος του ΟΠΑΠ, για τον οποίο, ωστόσο, δεν έχει τιμή – στόχο, ή σύσταση και θεωρεί ότι τα δυνατά του σημεία είναι η χαμηλή αποτίμησή του σε σχέση με το παρελθόν, η αύξηση των κερδών του, η σχέση τιμής και το momentum της κερδοφορίας του, η μερισματική απόδοσή του αλλά και οι τοποθετήσεις των Διαχειριστών. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank (σ.σ. υποβάθμισε τη σύστασή της σε ουδέτερη, από υπεραπόδοση) και ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνονται στη λίστα με τις λιγότερο ελκυστικές επιλογές της, βάσει των έξι δεικτών - παραγόντων που παρακολουθεί η BofA.

Παράλληλα, η μετοχή της Jumbo είναι στη λίστα με τις “low growth - Bottom 20” στις τελευταίες θέσεις, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο προαναφερθείσες Τράπεζες. H Bofa έχει επίσης υποβαθμίσει τη μετοχή του ΟΤΕ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον δείκτη ΜSCI Greece, με ουδέτερη σύσταση, από αγορά προγενέστερα, με νέα τιμή - στόχο στα 14,1 ευρώ, από 16,6 ευρώ, πριν.

Για την Εθνική Τράπεζα, την οποία αναβάθμισε πρόσφατα σε θετική σύσταση, από αρνητική, υπολογίζει ότι είναι μέσα στις 10 μετοχές με τους περισσότερους Διαχειριστές να την έχουν στην κατοχή τους (9,1% των Διαχειριστών). Το αντίστοιχο ποσοστό για την Τράπεζα Πειραιώς είναι επίσης υψηλό, στο 6,1%.

Η Euroxx διατηρεί τη σύσταση “overweight” για όλες τις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές. Για την Alpha Bank, η νέα τιμή - στόχος διαμορφώνεται στα 1,25 ευρώ, από 0,90 ευρώ, για τη Eurobank στα 0,88 ευρώ, από 0,75 ευρώ και για την Εθνική στα 3,40 ευρώ, από 2,50 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η Euroxx μειώνει την τιμή - στόχο στα 1,45 ευρώ, από 1,55 ευρώ προηγουμένως.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 767,75 (+0,94%) και 759,05 μονάδων (-0,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 763,22 (+0,35%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 764,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 47,6 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank και ΔΕΗ και στο χαμηλό οι Viohalco και ΕΕΕ.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.094 συμβόλαια).

Στα 4.135 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.141 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 692, 610 για τον Φεβρουάριο και 82 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.815) κινήθηκε μεταξύ 1.804,75 και 1.827 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Alpha Bank, 50.000 Εθνική, 34.700 ΔΕΗ, 14.295 Πειραιώς, 5.500 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.333), Alpha Bank (12.760), Πειραιώς (8.700), ΔΕΗ (598), Εθνική (12.056), ΟΤΕ (528), Ελλάκτωρα (659), Μυτιληναίο (135), ΑΔΜΗΕ (207), ΓΕΚ (345), Jumbo (320), ΟΠΑΠ (131).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.784, MIG 53.861, Alpha Bank 71.296, Πειραιώς 56.634, Εθνική 30.905, ΔΕΗ 12.325.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                 Name of Issuer              NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.101.921 τεμ., (από 41.942.431 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.180.221 τεμ. (22.897.606), ΔΕΗ 4.927.375 τεμ. (4.927.375), Eurobank 51.798.206 τεμ. (51.798.206), ΟΠΑΠ 1.354.672 τεμ. (1.354.672), Εθνική 10.846.441 (10.578.981), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v