Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εύκολη» πτώση για το Χρηματιστήριο

Με τζίρο μόλις 49,1 εκατ. ευρώ οι πωλητές επικράτησαν στη συνεδρίαση. Παράλληλη, διορθωτική κίνηση για τραπεζικές μετοχές και blue chip. Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής τα μόνα μέλη του FTSE-25 με θετικό κλείσιμο.

«Εύκολη» πτώση για το Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μην έχοντας ιδιαίτερες βοήθειες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά και από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, η “ανάδυση” των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, η σχετικά καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά με έκδηλη την επιφυλακτικότητα και η νέα σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Όλα τα παραπάνω, ενώ συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 0,793% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Με τους περισσότερους από τους Βαρύδεικτους τίτλους να επιστρέφουν σε εικόνα κόπωσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας μόνο ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ διασωζόταν αμετάβλητος και το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και στο ερώτημα αυτό σπεύδει να απαντήσει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., στο παρελθόν το ράλι της Περιφέρειας ήταν πάντα συνδεδεμένο με το τέλος του ανοδικού κύκλου της Αγοράς. Με τον όρο Περιφέρεια εννοούμε τις Εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που κινούνται σε μια κεφαλαιοποίηση από… μηδέν έως 100 εκατ. ευρώ.

Οι δυσκολίες στο να εντοπιστούν τα “χαρτιά” που δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις από τις τρέχουσες, ποικίλουν κατά περίπτωση. Πολλές Εταιρείες παρουσιάζουν προβληματική εμπορευσιμότητα, τα θεμελιώδη τους έχουν ελάχιστη προβλεπτική δυνατότητα, οι Διοικήσεις “ξυπνάνε στραβωμένες” και αλλάζουν τη στρατηγική από τη μια μέρα στην άλλη, ή απλά αποφασίζουν να βγάλουν την Εταιρεία εκτός ταμπλώ, έναντι ολίγων λεπτών του ευρώ.

Ωστόσο, με την παραμετροποίηση κάποιων ελάχιστων βασικών κριτηρίων, προκύπτουν περιπτώσεις που σε ανοδικές Αγορές έχουν ισχυρό Beta και άρα καλύτερη απόδοση από την Αγορά.

Διότι στα “χαρτιά” της Περιφέρειας, το ζητούμενο είναι η υπεραπόδοση, να πληρωθεί δηλαδή ο Επενδυτής το κάτι παραπάνω, για το ρίσκο που αναλαμβάνει. Από την άλλη πλευρά, αν το πράγμα στραβώσει, θα πρέπει να υπάρχουν “αντανακλαστικά αιλουροειδούς”, που θα τερματίσουν άμεσα τη θέση, αφού το υψηλό ρίσκο σημαίνει και μεγαλύτερες ζημιές.

Τέλεια Εταιρεία στην Περιφέρεια δεν υπάρχει. Πάντα υπάρχει μια αδυναμία, ένα ντεσού το οποίο περιορίζει την παρουσία των Θεσμικών Κεφαλαίων, που λειτουργούν και σαν “μαξιλαράκι” σε περιόδους αδυναμίας.

Δεν είναι εύκολη και απλή η πλήρωση κάποιων βασικών κριτηρίων, η εμπειρία έχει δείξει ότι χρειάζεται και λίγη γνώση των προθέσεων της Διοίκησης, αφού καλά νούμερα δε σημαίνει και ζωντανή παρουσία στο ταμπλώ.

Που και που, είναι ωραίο να “μπαίνει λίγο νίτρο στα καύσιμα”, που δίνουν ώθηση στις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου. Αρχικά όχι σε μεγάλη ποσότητα, διότι το μίγμα γίνεται εκρηκτικό και επικίνδυνο.

“Από την άλλη πλευρά, μια καλή επιλογή της Περιφέρειας μπορεί να εξελιχθεί σαν ένα ‘success story’ και να φτάσει ως τον FTSE25: Πριν από 24 χρόνια, τον Ιούνιο του 1997 η Μυτιληναίος είχε χρηματιστηριακή αξία 57,5 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ 69,7 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Πίστη 21 εκατ. ευρώ και τα Πλαστικά Θράκης 28,5 εκατ. ευρώ και ήταν όλες μετοχές της, τότε, μικρής κεφαλαιοποίησης”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Από εκεί και πέρα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (-1,59%), δεν “πρασίνισε” αυτός της Πειραιώς (-0,73%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,46%) και Eurobank (-0,34%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 544,87 μονάδες (-1,58%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αναρριχηθεί στις 548,09 (-1%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 550,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 547 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) - 552 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), για να μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 565 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 580, 596 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων) και 604 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Οι στηρίξεις στις 541, 530 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 505 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 494 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και 488 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, η Εταιρεία παροχής συμβουλών προς τους Μετόχους “Glass Lewis”.

Η “Glass Lewis” είναι ένας από τους πλέον ανεξάρτητους και αξιόπιστους proxy advisors, συμβουλεύοντας τους μεγαλύτερους Θεσμικούς Επενδυτές Παγκοσμίως.

Σε ανάλυσή της υπογραμμίζει ότι το Δ.Σ. της Alpha Βank έχει παρουσιάσει μια ισχυρή επιχειρηματική λογική και ικανοποιητική τεκμηρίωση της πρότασής του προς τους Μετόχους, ειδικά ενόψει των τρεχουσών πολύ θετικών συνθηκών Αγοράς.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντικά καλύτερη, καθώς με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΟΠΑΠ (+0,45%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,85%) και ΦΡΛΚ (+0,45%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αεροπορίας Αιγαίου και ΕΥΔΑΠ.

O Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη VLPG Plant Ltd. για τη διακίνηση των Προϊόντων Υγραερίου LPG, στην Κυπριακή Αγορά. Παράλληλα, οι δύο Πλευρές προχώρησαν σε υπογραφή σύμβασης, για την προσχώρηση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στο μετοχικό κεφάλαιο της VLPG Plant Ltd. σε ποσοστό 32%. H συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Στην Κοινοπραξία VLPG Ltd. συμμετέχουν ήδη οι Εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Synergas Ltd και Intergaz Ltd.

Μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-1,69%) προχώρησε σε ελεγχόμενη διόρθωση. Θετική ένδειξη ότι έχει μετατρέψει σε στήριξη, την μέχρι πρότινος αντίσταση στα 6,05 – 5,95 ευρώ. Επόμενος στόχος των αγοραστών, τα 6,70 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 6,00 (ημερήσιο “stop long”) – 5,95, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις προς τα 5,22 ευρώ.

Ένα χρόνο πίσω, ο τίτλος της TITC έβγαινε από τον MSCI Standard Greece και κάπου στα 12 ευρώ, προχωρούσαν σε κινήσεις “stop loss” αρκετοί, που είχαν εγκλωβιστεί από την ζώνη των 18 ευρώ.

Ένα χρόνο μετά, η μετοχή γράφει απόδοση, περίπου, 50%. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 17,24 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ο στόχος των αγοραστών για κίνηση προς τα 18,30 ευρώ παραμένει. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις στα 16,94, 16,44 και 15,30 ευρώ.

Από τα 12,30 ευρώ (κλείσιμο 13/5), έχει ξεκινήσει η πλαγιοκαθοδική κίνηση για την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+0,85%). Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short”, με “stop” στα 12,46 ευρώ. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 11,60 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Δελτίο Τύπου με τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2021 της Εισηγμένης, θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Μύλοι Λούλη (-2,10%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, διακριτική επιστροφή των αγοραστών σε Νάκα (+9,90%), Μπήτρο (+2,48%) και Entersoft (+1,73%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελινόιλ (+2,91%), Κέκροπα (+2,37%) και AS Company (+1,74%), τρεις οι ανοδικές για Q&R (+4,89%, με αυξημένες συναλλαγές) και Ελγέκα (+8,85% και νέα υψηλά 15 μηνών), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για Λανακάμ (+2,33% και υψηλά 17 μηνών) και Premia (+2,86%) πέντε συνεχόμενες ανοδικές για την Δομική Κρήτης (+1,29% και υψηλά 119 μηνών), σκαμπανεβάζει συναλλαγές η ΓΕΚΕ (0%), ενώ στις 21/5 σημειώθηκε το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον Νίκα (+12,50%), πάντα με ελάχιστες έως και μηδενικές συναλλαγές.

Προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά η Space (+1,86%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Intralot (+6,33%), αύξησαν συναλλαγές οι Fieratex (+7,63%), Centric (+2,86%), Γενική Εμπορίου (+3%), Κτήμα Λαζαρίδη (+5,63%) και Ιντρακόμ (+7,59%), παρουσία πωλητή στην Doppler (-8,46%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Καραμολέγκο (-2,20%) και Frigoglass (-2,22%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Τρ. Αττικής (-1,83%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ευρωσύμβουλοι (-4,84%), καθώς φόβισαν τα δημοσιεύματα για πιθανή Α.Μ.Κ.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, για όσο καιρό παραμένει αλώβητη η ισχυροποιημένη στήριξη στις 850 μονάδες, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε τετραψήφια νούμερα, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 908, 915 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 887 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να δώσει πίεση προς τις 873, 850 και 846 – 836 μονάδες.

Το καθοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, παραμένει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2185, 2200 και 2216 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2143 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να ενεργοποιήσει πωλητικές δυνάμεις προς τις 2106, 2077 – 2070 και 1974 – 1956 μονάδες, όπου συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 200 και 30 εβδομάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η επένδυση σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο είναι μια άριστη επιλογή, για όσους θέλουν να ακολουθούν την Αγορά με επαγγελματική διαχείριση και χαμηλό κόστος. Η συμμετοχή στο Αμοιβαίο, άρα και η αγορά μεριδίων, γίνεται συνήθως με δύο τρόπους: καταβολή μετρητών, ή/και εισφορά σε είδος (μετοχές). Η δεύτερη επιλογή, δηλαδή η ‘ανταλλαγή μετοχών από το χαρτοφυλάκιο του Πελάτη, με μερίδια Α/Κ, αμφότερα στην τρέχουσα αποτίμηση, δεν ήταν διαθέσιμη στην Ελληνική Αγορά, μέχρι σήμερα.

Το Fast Finance Growth and Income Strategy (Μικτό Εσωτερικού) είναι επίσημα το πρώτο Α/Κ στην Ελλάδα, που δέχεται πλέον την εισφορά και δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να ‘μετατρέψει’ το παλιό του χαρτοφυλάκιο, με μερίδια διαφοροποιημένου και επαγγελματικά διαχειρίσιμου χαρτοφυλακίου του Α/Κ, κερδίζοντας χωρίς άλλο κόστος την εκτενέστατη διασπορά του, μειώνοντας τον κίνδυνο Αγοράς και έχοντας πλέον μία ενεργή διαχείριση που μπορεί να μεγαλώσει τις αποδόσεις του”, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 887 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 887 και 860 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε χθες οκτώ άδειες παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις Περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW. Τα 8 Έργα, θα παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης Ενέργειας 3 GWh. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε χθες, την δημιουργία δυο νέων δεικτών στους κλάδους της Ενέργειας και του Real Estate, καθώς και την νέα στρατηγική του Ομίλου. Βασικοί στόχοι της νέας στρατηγικής είναι: α) η αύξηση του αριθμού των διαπραγματεύσιμων αξιών β) η επέκταση στην προσφορά συναφών Προϊόντων και Υπηρεσιών και γ) η επέκταση στο διεθνές περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕXΑΕ προτίθεται να συμμετάσχει στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, για την αναβάθμιση των Υποδομών των Χρηματιστηρίων της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας”, αναφέρει η Merit Sec.

“Στο εσωτερικό, αναμένουμε σταδιακή αύξηση της μεταβλητότητας το επόμενο διάστημα, για το σύνολο της Αγοράς, λόγω και της επερχόμενης εκπνοής των Παραγώγων συμβολαίων τριμηνιαίου κύκλου, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό επίπεδο τιμών”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Η Ελληνική Αγορά δεν μπόρεσε να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων, όποτε η σημερινή αδυναμία της κρίνεται απολύτως λογική, αν και οι μειωμένοι όγκοι των τελευταίων ημερών προϊδέαζαν για την σημερινή εικόνα, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Το γεγονός ότι για τέταρτη φορά ο ΓΔ βρίσκει την καθοδική γραμμή αντίστασης που έχει σχηματιστεί από 29/4/21, δημιουργώντας διαδοχικά χαμηλότερα υψηλά, πρέπει να προβληματίζει, έστω και βραχυπρόθεσμα, τους Συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι πιθανές αιτίες για την σημερινή διολίσθηση τιμών & όγκων μπορούν να διαχωριστούν σε 2 βασικές κατηγορίες, εξωτερικές & εσωτερικές.

Οι πιθανές εξωτερικές αιτίες είναι κυρίως και όχι μόνο, η διαφαινόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της FED, αλλά πρωτίστως της ΕΚΤ, που αρχίζουν να ανησυχούν για πληθωριστικές πιέσεις στην πραγματική Οικονομία, αλλά και η κόπωση που εμφανίζουν οι Ξένες Αγορές, παρά την παραμονή τους κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Οι εσωτερικές αιτίες εντοπίζονται κυρίως στις επερχόμενες ανακοινωμένες αλλά & σχεδιαζόμενες Α.Μ.Κ. (ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και βλέπουμε..), αλλά και στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες θα απορροφήσουν ρευστότητα από το Σύστημα.

Επιπλέον οι ανησυχίες για την εξέλιξη της φετινής, ευμετάβλητης, τουριστικής περιόδου, ως προς τον βαθμό αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων, συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή αρνητική ανακοίνωση του Η.Β. ότι δεν προσθέτει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια.

Στον Τραπεζικό κλάδο, όσο ο ΔΤΡ παραμένει χαμηλότερα των 570 μονάδων, η ΑΛΦΑ χαμηλότερα των 1,17, η ΕΥΡΩΒ χαμηλότερα των 0,82, η ΕΤΕ χαμηλότερα των 2,70 και η ΠΕΙΡ χαμηλότερα των 1,60 ευρώ, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Ευτυχώς τα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου άλλων κλάδων, οι πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες για το 2μηνο Απριλίου Μαΐου, αλλά και τα πολυαναμενόμενα πακέτα ανάκαμψης, συντηρούν την αισιοδοξία μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τους υποβόσκοντες κινδύνους που αναφέρθηκαν ανωτέρω, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μας, το πρόσφατο rally των Α’ Υλών (πετρέλαιο ψηλό 3ετιας), των Βιομηχανικών Μετάλλων, των Ναύλων & την συνεχή ενίσχυση του Κινεζικού Νομίσματος (renminbi), κυρίως έναντι του USD.

Η υποστήριξη της Κεφαλαιαγοράς από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων & των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις προσδοκίες. Παρά το αυξημένο volatility που εκτιμούμε ότι θα παραμείνει, είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι για την συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.

Επειδή όμως οι αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους βασικούς δείκτες και σε αρκετές μετοχές, με ταυτόχρονη εμφάνιση χαμηλότερων υψηλών, και rally σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων.

Επικεντρωνόμαστε επιλεκτικά σε μετοχές με κρυμμένη υπεραξία & καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., προστατεύοντας κέρδη & ρευστότητα.

“Γιατί όπως λέει και ο Warren Buffett, ‘είναι οδυνηρό να κάθεσαι σε τόσα πολλά χρήματα. Ακόμη ποιο οδυνηρό όμως είναι να κάνεις κάτι χαζό με αυτά”, όπως επισημαίνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, απώλειες για το Ευρώ.

Επέστρεψαν δριμύτεροι οι πωλητές σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $38700 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $2810 το Ethereum.

Στις 55,1 μονάδες διαμορφώθηκε ο Caixin China PMI τον Μάιο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, αν και ήταν χαμηλότερα από τις 56,3 του Απριλίου, σύμφωνα με την Ιδιωτική Εταιρεία IHS Markit.

Συνέχισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του τον Μάιο ο τομέας των Υπηρεσιών της Ευρωζώνης, με τον τελικό δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας να διαμορφώνεται στις 55,2 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερος από τις προβλέψεις των Αναλυτών, σύμφωνα με την έρευνα της Εταιρείας IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που περιλαμβάνει και τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες ανήλθε στις 57,1 μονάδες, από 53,8 τον Απρίλιο.

Ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας ανάπτυξης και ο καλύτερος από τον Φεβρουάριο του 2018.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 400.000 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις διολίσθησαν στο επίπεδο των 385.00 την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαΐου, από 405.000 προηγουμένως. Οι Αναλυτές του Dow Jones προέβλεπαν πτώση στις 393.000.

Ο δείκτης υπηρεσιών του ISM στις ΗΠΑ, εκτινάχτηκε στις 64 μονάδες τον περασμένο μήνα, από τις 62,7 τον Απρίλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 63 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 892,51 μονάδες (-0,89%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 893,61 (-0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 894,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 48,7 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο χαμηλό οι Lamda Development και Ελ. Πετρέλαια.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.683 συμβόλαια).

Στα 5.769 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.729 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 427, 354 για τον Ιούνιο, 73 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.164) κινήθηκε μεταξύ 2.151 και 2.178 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.766), Alpha Bank (7.296), ΔΕΗ (304), Εθνική (1.849), ΓΕΚ (118), Πειραιώς (5.952), ΟΠΑΠ (128), Ιντρακόμ (611), Ελ. Πετρέλαια (148), ΑΔΜΗΕ (328), Jumbo (131), Cenergy (164), Motor Oil (308), Lamda Development (196), ΟΤΕ (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.196, MIG 42.701, Alpha Bank 44.787, Πειραιώς 507.172, ΔΕΗ 15.900, Εθνική 40.537.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                             Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 95.688.562 τεμ., (από 95.774.606 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.760.456 τεμ. (1.762.576), Eurobank 68.608.590 τεμ. (88.023.871), ΟΠΑΠ 1.382.830 τεμ. (1.382.830), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 15.590.432 τεμ. (15.775.432), ΟΤΕ 1.407.063 τεμ. (1.407.063)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v