Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανευρη συνεδρίαση με έμφαση στο stock picking

Οριακά υψηλότερα αλλά κάτω των 900 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με εμφανή την κόπωση στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε ορισμένα δεικτοβαρή blue chips. Κινητικότητα στον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστήριο: Ανευρη συνεδρίαση με έμφαση στο stock picking

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, με θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εκτός, οι επενδυτές ενεργούν προσεκτικά καθώς αναμένουν οικονομικά στοιχεία για ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωζώνης. Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX πολύ κοντά στα «υψηλά» του, με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών, στα επίπεδα των 15.672 μονάδων.

Εντός, από οριακά χαμηλότερα των 900 μονάδων οι εντολές, με τους αγοραστές να επιμένουν σε μετοχές-σηματωρούς, blue chips και mid caps. Ενδεικτικό το ότι συναλλακτικά η Εθνική ήταν εκτός 10άδας και τις Alpha Bank, Eurobank να ακολουθούν Intracom, Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Aegean, Lamda Development, ElvalHalcor, AVE κ.α.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και η στροφή traders, επενδυτών προς blue chips και mid caps είναι εμφανής, επιβεβαιώνοντας -θα έλεγα- την τάση αυτών των ημερών.

Σε συσσώρευση ο τραπεζικός κλάδος, με μεικτές τάσεις, σε αναμονή της ΑΜΚ της Alpha Bank και χωρίς καταλύτη για πειστική υπέρβαση των 600 μονάδων (για τον ΔΤΡ), εύλογα (κυρίως) το trading έχει στραφεί προς άλλες κατηγορίες μετοχών. Ενεργότερη, άλλωστε, όλο το τελευταίο διάστημα, η παρουσία εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, με μέρος αυτών να έχει επικεντρωθεί σε τίτλους πέραν του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 2.175 ο FTSE25, με την Alpha Bank στο 1,0935 (-0,14%), τον ΟΤΕ στα 14,68 (0,75%), τον ΟΠΑΠ στα 13,44 (-0,44%), την Εθνική στα 2,58 (-0,50%), τη Mytilineos στα 15,15 (-0,20%), τη Motor Oil στα 14,68 (0,55%).

Θεαματική παρουσία της Intracom στην πρώτη 5άδα -με βάση τη συναλλακτικότητα-, με τις εντολές αγοράς να φτάνουν μέχρι το 1,67 (υψηλό 52 εβδομάδων). Με αυξημένες συναλλαγές από τις πρώτες κιόλας εντολές, η μετοχή της AVE στο 0,36 (11,80%), ενώ και στην Autohellas καταγράφεται κινητικότητα, με τον τίτλο στα 7,08 (-0,98%).

Μειωμένη η παρουσία των ξένων, ενεργητικότερη των Ελλήνων επενδυτών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Δεδομένου του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα της αγοράς, συνεκτιμώντας τη μικρή συμμετοχή ξένων, δύσκολα θα βλέπαμε την αγορά (ΓΔ) σε μία πειστική υπέρβαση των 920 μονάδων. Σημειωτέον πως στις τρέχουσες τιμές, για τον ΓΔ η εβδομαδιαία τάση είναι θετική (1,05%), με τον ΔΤΡ να έχει επανακτήσει ένα 1,58%, τον FTSE25 κατά 1,14% υψηλότερα και τον FTMidCap να έχει ενισχυθεί 0,98%, πάντα σε διάστημα εβδομάδας.

Στις 49/27 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με κύριο χαρακτηριστικό τη μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα/τζίρο.

Για μετοχές των Τζιρακιάν, AVE, Βιοσώλ, Intracom, Intrakat, Alumil, Qual, Δρομέας, ΕΛΤΟΝ κ.ά. η μεγαλύτερη άνοδος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v