Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα σε δείκτες και τζίρο

Μόλις τέσσερα μέλη του δείκτη FTSE 25 καταγράφουν μεταβολή υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας, στοιχείο ενδεικτικό της υποτονικής συνεδρίασης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το χρηματιστηριακό ρητό και οι προσδοκίες για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα σε δείκτες και τζίρο

Συνεχίζεται η συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κυριότερα χαρακτηριστικά την, σχεδόν, απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, αλλά και τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης μπορεί να βρήκε τον Γενικό Δείκτη με θετικό πρόσημο, όμως ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 13 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα» (ΜΟΗ) και αυτό από μόνο του κατεβάζει σημαντικότατα τον πήχη των προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι «οι τιμές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα λείπουν οι βοήθειες από τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και οι αγοραστές από τα ελληνικά blue chips, τα περισσότερα των οποίων, μέχρι στιγμής, αναλώνονται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Αξίζει αναφοράς πως από όλο το εύρος του FTSE25, μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφεται μόνο για τους τίτλους των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,04%), ΔΕΗ (+1,64%), Lamda Development (+1,04%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,21%).

Με τις περισσότερες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές να επιμένουν σε «επιτόπιο βηματισμό», επόμενο είναι να μειωθούν και οι πρωτοβουλίες των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Δυσφορία στα περισσότερα Χρηματιστηριακά Γραφεία και κάποιες πρώτες απορίες, μήπως το Χ.Α. εισήλθε σε πρόωρη θερινή ραστώνη και μήπως αρκετοί από τους ενεργούς επενδυτές «τράβηξαν μάρκες από το τραπέζι» και ξεκίνησαν να προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σενάρια τα οποία θα κληθούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε λίγο την «ψαλίδα» και έχει κινηθεί μεταξύ 901,17 (-0,05%) και 907,05 μονάδων (+0,60%), ενώ οι μετοχές με θετικό πρόσημο (57) είναι λίγο περισσότερες από αυτές με αρνητική μεταβολή (47).

Με την πιθανότητα έκπληξης να δείχνει εξαιρετικά περιορισμένη, αν συνεχιστεί η ίδια συναλλακτική δραστηριότητα, σαν πλέον θετικό σενάριο, δείχνει αυτό που θέλει το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 908 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι πτώση 11% καταγράφει η μετοχή της Frigοglass, μετά την πυρκαγιά του Σαββάτου στο εργοστάσιο της Ρουμανίας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v