Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόπιος βηματισμός στο Χρηματιστήριο

Σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης κινούνται οι βασικοί δείκτες, με τις συναλλαγές να είναι υποτονικές. Πιέσεις για τη μετοχή της Eurobank, μικρά κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development. Η εικόνα στα «μεσαία».

Επιτόπιος βηματισμός στο Χρηματιστήριο

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένοντας την Πέμπτη, όπου αναμένεται η συνεδρίαση Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ, θα ανακοινωθεί η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου στις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Εν τω μεταξύ δεν είναι λίγοι οι ενεργοί επενδυτές που προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες δηλώσεις Γέλεν στο Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες, «η πρόταση δαπανών ύψους $4 τρισ. του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα είναι θετική για τη χώρα, ακόμη και αν οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Τα σχέδια του προέδρου θα φτάσουν περίπου τα $400 δισ. κάθε χρόνο, ένα επίπεδο δαπανών που δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει υπερβολικό πληθωρισμό».

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το ξεκίνημα των συναλλαγών δείχνει συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, στην οποία λείπουν οι βοήθειες από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, οι πολλές πρωτοβουλίες από τους αγοραστές σε όλο το εύρος του ταμπλό και βέβαια η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν οκτώ λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, στο ημίωρο η μεικτή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας έφθασε στα 3 εκατ. και η πρώτη ώρα στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, άλλη μία ένδειξη της αναποφασιστικότητας μεταξύ των «αντιμαχόμενων πλευρών», αγοραστών - πωλητών, είναι ότι μετά από μία ώρα συνεδρίασης, ελάχιστες μετοχές του FTSE25 εμφανίζουν μεταβολή που ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank (-1,20%), ΕΧΑΕ (-1,17%), Lamda Development (+1,31%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,53%).

Όλες οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται στο «συν - πλην, τίποτα», καθώς “buyers” και “sellers” περιμένουν να πάρουν κάποιες περισσότερες πρωτοβουλίες, προς το τέλος των συναλλαγών.

Λίγο καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες μετοχές παραμένουν με μηδενική συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ δεν είναι λίγοι οι τίτλοι, των οποίων οι τιμές, μέχρι στιγμής, έχουν διαμορφωθεί με “market” εντολές και με διόλου πειστικό “bid”.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα εύρος που με το ζόρι ξεπερνά τις δύο μονάδες, πιθανότατα... παγκόσμιο ρεκόρ επιτόπιου βηματισμού, με υψηλό ημέρας τις 903,57 (+0,22%) και χαμηλό τις 901,17 μονάδες (-0,05%), ενώ 51 ανοδικές μετοχές «αντικρίζουν» 36 πτωτικές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v