Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο η διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων

Την απεμπλοκή από τη ζώνη στην οποία έχει εγκλωβιστεί το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά επιδιώκουν οι long. Ο πονοκέφαλος των περιορισμένων συναλλαγών και η κινητικότητα στα μεσαία. Ποιες εξελίξεις τρέχουν σε εισηγμένες.

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο η διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων

Με μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ σε μεικτές διαθέσεις παραπέμπουν και τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7) συμφώνησε να στηρίξει έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, τουλάχιστον 15%, και επίσης οι εταιρείες να πληρώνουν περισσότερο φόρο, στις αγορές όπου πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.

Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη από την ΕΚΤ, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται η κρίσιμη ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, για τον μήνα Μάιο.

Ερχόμενοι στα καθ' ημάς, τα ερωτήματα που θα ακολουθήσουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την εβδομάδα που ξεκινάει, είναι αν θα μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ξεφύγει από τον «σφιχτό εναγκαλισμό» των 900 μονάδων και να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αν θα γυρίσει ανοδικά η διάθεση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αν θα συνεχιστεί η εναλλασσόμενη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η πορεία των εν εξελίξει και επί θύραις Α.Μ.Κ. και πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φυγή των εισηγμένων εταιρειών από το Χ.Α., που δεν φαίνεται να ανακόπτεται από το καλό κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι άλλες 4 εισηγμένες (Paperpack, Newsphone, Ιασώ και ΓΕΚΕ) θα αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, αφού οι δημόσιες προτάσεις που εκδηλώθηκαν, οδήγησαν σε αύξηση του ποσοστού πάνω από 90% που απαιτείται, προκειμένου να υπάρξει δικαίωμα άσκησης squeeze out.

Να σημειωθεί ότι στη ΓΕΚΕ, η οποία κατέχει το Ξενοδοχείο President, οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν καταθέσει δημόσια πρόταση, αλλά έχουν ανακοινώσει πως λειτουργούν συντονισμένα και κατέχουν το 93,14%. Και σύμφωνα με τον κανονισμό του Χ.Α., η συντονισμένη δράση ενεργοποιεί το άρθρο του κανονισμού περί δημόσιων προτάσεων και καθιστά τους βασικούς μετόχους υπόχρεους σε δημόσια πρόταση.

Εν τω μεταξύ, η Belterra απέκτησε έμμεσα ποσοστό 67% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του ΟΛΘ και ως εκ τούτου κατέστη υπόχρεη για την υποβολή δημόσιας πρότασης, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.1 του Ν. 3461/2006, καθώς υπερέβη το κρίσιμο όριο του ενός τρίτου του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης. Εδώ μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως η τιμή της δημόσιας πρότασης δεν θα είναι τέτοια, που θα αυξήσει το ενδιαφέρον στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως «τίποτα δεν δείχνει πως ο τίτλος του Λιμανιού Θεσσαλονίκης θα οδηγηθεί εκτός Χ.Α.».

Στην περίπτωση των κεφαλαιακών ενισχύσεων και μετά την Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, είναι σε εξέλιξη οι κεφαλαιακές ενισχύσεις σε Αεροπορία Αιγαίου και Τζιρακιάν (εδώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις), στη «λίστα αναμονής» περιμένουν Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Ελγέκα, ενώ η πρόσφατη φημολογία πρόσθεσε και τον Άβακα, με τη διοίκηση της εισηγμένης να σπεύδει να το διαψεύσει κατηγορηματικά.

Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών, αφήνει η διοίκηση των Ευρωσυμβούλων, καθώς διαπιστώνει πως παρατηρείται αξιοσημείωτο ενδιαφέρον τόσο από τους υπάρχοντες, όσο και από τρίτους μετόχους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προοπτικές της εταιρείας είναι σαφώς ανοδικές, πράγμα που θα φανεί και στα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου (με βάση και το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων έργων).

Για τη συνεχιζόμενη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), «το "ξύπνημα" στα μικρά και μεσαία χαρτιά της αγοράς αποδίδεται και στη σταθερή ενεργοποίηση της επενδυτικής λιανικής. Παρά την άνευρη εικόνα που παρατηρήθηκε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, σε επίπεδο Δείκτη, το επιχειρηματικό τοπίο παραμένει ζωηρά ενδιαφέρον. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι τιμές έχουν κρατήσει την επαφή τους με τα υψηλά έτους, παρά τις απαιτητικές εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο και έχουν ενσωματώσει μέρος από τον αντίκτυπο των επόμενων εταιρικών πράξεων, που έρχονται ως το τέλος του μήνα. Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας κοντά στην περιοχή των 900 μονάδων εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και κατά τη νέα εβδομάδα, με τον τζίρο να παίζει πρωτεύοντα λόγο στην κατεύθυνση που θα έχει η διαφυγή από τη συσσώρευση».

Υπενθυμίζεται ότι από 8 έως 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το δέκατο ελληνικό Forum στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Λόγω της πανδημίας, το συνέδριο θα γίνει με ψηφιακά μέσα.

Οι εισηγμένες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Entersoft, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι - Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, TITC και Viohalco.

Ομιλητές, μεταξύ άλλων, θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υ πουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, αλλά και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, την πρώτη έκδοση Additional Tier I ομολογιών από Ελληνική Τράπεζα, μετά από πολλά χρόνια, θα επιχειρήσει η Πειραιώς, υλοποιώντας και το τελευταίο σκέλος του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης.  Η τράπεζα έχει δώσει σχετικό mandate σε Goldman Sachs και UBS να διερευνήσουν την αγορά και το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, εντός της εβδομάδας. Το ύψος της έκδοσης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 300 με 400 εκατ. ευρώ, όπως προϊδέασε τους επενδυτές, η διοίκηση του ομίλου.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Εμμανουήλ, «σοβαρή πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ στο εργοστάσιο ψυγείων της Frigoglass στη Ρουμανία, 15 χιλιόμετρα από την Τιμισοάρα. Είναι η κεντρική μονάδα παραγωγής για τον όμιλο, που διαθέτει επίσης παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία και Νότιο Αφρική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία διατηρεί ασφαλιστήρια συμβόλαια για κάλυψη από υλικές ζημιές, καθώς και δυνητικές επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τακτική που την προφύλαξε από σημαντικές ζημιές το 2014, όταν είχε ξεσπάσει φωτιά στο εργοστάσιό της στην Ινδία».

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Αεροπορίας Αιγαίου (ΑΡΑΙΓΔ), συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης η 9/6/2021.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v