Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το θετικό πρόσημο και η κάμψη στις συναλλαγές

Προβληματίζει την αγορά η κάμψη της αξίας των ημερήσιων συναλλαγών. Οι κινήσεις της Παρασκευής και τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η εικόνα στις τράπεζες και στα blue chips. Πώς κινείται η «περιφέρεια».

Χρηματιστήριο: Το θετικό πρόσημο και η κάμψη στις συναλλαγές

Με θετικό πρόσημο η προηγούμενη εβδομάδα, με οριακή υπέρβαση των 900 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, και αισθητή μείωση των συναλλαγών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, traders και επενδυτές εκκινούν από τις 901,6 μονάδες.

Στα 63,7 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών -μειωμένη κατά 52,3%- σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική μείωση, εκ των πραγμάτων από τις καθοριστικές παραμέτρους για την συνέχεια, ξεκινώντας για τις 5 συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος.

Η σε αυτό τον μεγάλο βαθμό υποχώρηση συναλλαγών/τζίρου παραπέμπει ευθέως σε "χαμήλωμα ταχύτητας" από την πλευρά κυρίως των ξένων (και «ξένων») θεσμικών, επενδυτών, βραχυπρόθεσμων παικτών, ενώ παράγοντες της αγοράς την αποδίδουν και στις ΑΜΚ, που είναι σε εξέλιξη, δρομολογούνται, σχεδιάζονται για τη συνέχεια.

Από τα στοιχεία, που προβλημάτισαν μερίδα χρηματιστών, την Παρασκευή, η μη ανταπόκριση της αγοράς στην ενθαρρυντική ένδειξη από τα προσωρινά στοιχεία ΑΕΠ, πρώτου τριμήνου, αλλά και η με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα υπεραπόδοση προς τα τελευταία 45' της συνεδρίασης.

Ναι μεν η αγορά δεν έδειξε να "ακούει" τα νεότερα από το μέτωπο της ύφεσης, αλλά και δεν χρειάστηκαν περισσότερα 8-9 εκατ. για να "τραβηχτούν" κύριοι δείκτες, μετοχές-σηματωροί προς τα υψηλά ημέρας.

Χαρακτηριστικά, ο FTSE25 στις 2.188,02 με υψηλό στις 2.192,76 μονάδες, η Εθνική στα 2,65 ευρώ (υψηλό ημέρας), ο ΟΤΕ στα 14,90 (υψηλό ημέρας) ενδείξεις πως υπάρχουν δυνάμεις "αγοραστών" ικανές να ωθήσουν blue chips υψηλότερα, συνακόλουθα και βασικούς δείκτες. Οπως επίσης, το ότι από πωλητές και αγοραστές η διάθεση για πωλήσεις και αγορές μπορεί να θεωρηθεί ελεγχόμενη, διαχειρίσιμη. Τεχνικά αυτό, θα δούμε εάν επιβεβαιώνεται (ή όχι) αύριο Δευτέρα-Τρίτη ανάλογα με το αν, για λ.χ τον ΓΔ θα υπάρξει υπέρβαση των 907 ή δοκιμασία/απώλεια των 895 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί, και λόγω αυξημένης βαρύτητας στάθμισης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ 562,81 και κοντινή αντίσταση στις 570 μονάδες. Με θετικό πρόσημο και οι 4, μεγαλύτερη άνοδος για την Eurobank στα 0,7988 ευρώ, και πιο κοντά σε σημείο make or break η Εθνική στα 2,65 ευρώ. Συντήρηση, για την Alpha Bank, στα 1,10 εν αναμονή της αμκ. Στα 1,525 η Πειραιώς, με ενδεχόμενη υπέρβαση των 1,60 να σηματοδοτεί αλλαγή τάσης και long κίνηση προς τα 2 και άνω ευρώ.

Ενθαρρυντική η άνοδος, για ΟΤΕ στα 14,90 με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, με "βλέψεις" για υπέρβαση των 15 ευρώ. Στα 13,52 ο ΟΠΑΠ, με αγοραστές, στα 8,85 η ΔΕΗ, με πωλητές. Από τις εισηγμένες στο επίκεντρο των επενδυτών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, λόγω της ενημέρωσης των αναλυτών (τα νεότερα για τις προβλέψεις, λόγω έκθεσης στο Τέξας), στα 9,60 και τα 11,76 αντίστοιχα. Σε αναμονή αμφότερες, μέχρι και την Παρασκευή, με ενδιαφέρουσα την όποια αποτίμηση των νέων, αύριο Δευτέρα.

Κινητικότητα σε επιλεγμένα mid caps, με Intracom, Intrakat να υπεραποδίδουν θεαματικά, στα 1,68 και 2,01 ευρώ. Αύριο Δευτέρα γίνεται η ενημέρωση των αναλυτών, από την Intrakat. Από 8 έως 12 πραγματοποιείται (ψηφιακά) το Road Show της ΕΧΑΕ (σε θεσμικούς, στη Νέα Υόρκη)
κύκλος επαφών, που ενδεχομένως να "ξεκλειδώσει" μέρος των ξένων διαχειριστών, που το τελευταίο διάστημα τηρούν στάση αναμονής.

Από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις, ξεχωρίζει του ΟΤΕ (την Τετάρτη 9/6) και λόγω του αυξημένου μερίσματος (0,68/μτχ) που πρόκειται να εγκριθεί. Η αποκοπή του θα γίνει στις 9 Ιουλίου.
Cenergy, ΕΛΤΟΝ, Πλαστικά Θράκης, BriQ, Papoutsanis κ.α. ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Και από τα small caps: AVE, Frigo, Λεβεντέρης, Παϊρης, Unibios/ΒΙΟΣΩΛ, Moda Bagno, President, Intralot, Δρομέας, ΕΛΓΕΚΑ κ.α. δίνοντας, σχετικό, νεύρο στο κομμάτι εκείνο της αγοράς, όπου δραστηριοποιούνται, σχεδόν αποκλειστικά, εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Στα υπ' όψιν, πως συνεχίστηκαν για ακόμη μία εβδομάδα, οι εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια, με το Ενεργητικό τους να πλησιάζει προς τον στόχο των 10 δισ., με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα για την επενδυτική κοινότητα.

Σε μία περίοδο, που η αποτίμηση των εισηγμένων, στο ΧΑ, δεν ξεπερνά τα συνολικά 65 δισ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v