Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «περίμενε» χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Στα όρια των 895 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά να κατεβάζει ταχύτητες και τους επενδυτές να επιδίδονται σε stock picking. Μικρή άνοδος για τις τράπεζες, ξεχωρίζουν ανοδικά Lamda, ΑΔΜΗΕ. Οι «απόντες» του ταμπλό. Κινητικότητα στην Entersoft.

Στο «περίμενε» χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις στα κύρια ευρωπαϊκά, θετική έκπληξη με ύφεση, μόνο 2,3% στο πρώτο τρίμηνο, για την οικονομία μας, αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders και επενδυτές δεν δείχνουν να συγκινούνται ιδιαίτερα.

Πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία, σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, ενώ το ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά (4,4%) έναντι του τέταρτου τριμήνου.

Εύλογα θα περίμενε κάποιος πως η ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη-έκπληξη θα ενεργοποιούσε, στοιχειωδώς έστω, τα αντανακλαστικά (κυρίως) των Ελλήνων επενδυτών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργότερο ρόλο έναντι των ξένων.

Και όμως, από την ώρα που έγιναν γνωστά τα στοιχεία, δηλαδή από τις 12:00-12:15 και μετά, ούτε η ροή εντολών επιταχύνθηκε ούτε αγορές ή πωλήσεις βγήκαν σε μετοχές εισηγμένων, που υπό άλλες συνθήκες θα... ανταποκρίνονταν ανάλογα. Ανάλογη η εικόνα και όσον αφορά στη μεταβλητότητα, στο εύρος διακύμανσης, στοιχεία που δείχνουν πως η αγορά έχει νεύρο. Στα μόλις 20 εκατ. η αξία των συναλλαγών, περί τα 8 εκατ. ο τζίρος από τις 12:00 έως νωρίτερα στις 14:30 ουδεμία αίσθηση στα χρηματιστηριακά γραφεία, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να συνεχίζεται στον ίδιο, ατονικό ρυθμό της αρχής.

Ενδεικτικό πως για τον ΓΔ η διακύμανση ήταν σχεδόν... επίπεδη, με το υψηλό ημέρας (897,83) να έχει καταγραφεί στο πρώτο ημίωρο και έκτοτε ουδέν.

Συναλλακτικά, Alpha Bank και Eurobank συγκριτικά με μεγαλύτερο τζίρο, Entersoft τρίτη -με πληθώρα πακέτων/προσυμφωνημένων πράξεων όλα στα 3,50 ευρώ-, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Lamda Development, AVAX, Mytilineos, Intracom κ.α. ν' ακολουθούν.

Επίσης ενδεικτικό του αδιάφορου κλίματος το γεγονός πως μετοχές με υψηλή συναλλακτικότητα/μεταβλητότητα του δείκτη, λ.χ Mytilineos, Jumbo, η μέχρι τώρα εικόνα ελάχιστη σχέση έχει με προηγούμενες ημέρες.

Αναπόφευκτο το stock picking, ειδικότερα σε mid caps και μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Στις 48/61 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, απογοητευτική η αξία συναλλαγών.

Συνεδρίαση περισσότερο διαδικαστικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα. Προφανές πως όταν οι ξένοι (και... ξένοι) χαμηλώνουν ταχύτητα, η αγορά μπαίνει σε τέλμα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v