Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stock picking στο Χρηματιστήριο, επιμένουν οι πωλητές στην Alpha

Σε στενό εύρος η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, με τις απώλειες άνω του 2% στην Alpha Bank να φτιάχνουν κλίμα. Θετικό πρόσημο για Εθνική, ξεχωρίζουν ανοδικά Lamda, Aegean, Mytilineos. Κινητικότητα σε Mid και Small Caps.

Stock picking στο Χρηματιστήριο, επιμένουν οι πωλητές στην Alpha

Οριακές διακυμάνσεις στα κύρια ευρωπαϊκά, επιλεκτικές κινήσεις πέριξ των 910 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μέτριος ο ρυθμός εντολών και σήμερα, σαν σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, με την Alpha Bank για ακόμη μία μέρα στο στόχαστρο των πωλητών και τους ενεργούς επενδυτές να περιορίζονται σε stock picking.

Σε αναζήτηση της τιμής της αμκ για την Αlpha Bank και της στάσης που θα τηρήσουν ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας (ISS, Paulson), συν τον πληθωρισμό νέων μετοχών (2 δισ.!), εύλογα υπάρχουν traders και επενδυτές, οι οποίοι κινούνται ανάλογα.

Στο 1,098 με νέα διόρθωση, 2,40% η μετοχή «πληρώνει» τον... αναπτυξιακό χαρακτήρα της σχετικής διαδικασίας και μαζί ο κλάδος, καθώς ο ΔΤΡ υποχωρεί προς τις 570 μονάδες, πλέον με αρνητικό πρόσημο τόσο σε εβδομαδιαίο (3,92%) όσο και μηνιαίο (-1,82%).

Επιθετικότερες πωλήσεις λίγο πριν τις 11:30 διεύρυναν τη διόρθωση έως το 1,065 (-4,45%), με άμεση συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του ΔΤΡ έως τις 568,70 μονάδες, με επιτάχυνση των συναλλαγών (εντολές πώλησης) με συνολικά 3,9 εκατ. μετοχές (στην Αlpha Bank). 

Στον βαθμό που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των δεικτών οι μεταβολές της Αlpha Bank και των άλλων 3 συστημικών, διευκολύνονται οι κινήσεις των short και όσων διατηρούν θέσεις «πώλησης» σε Συμβόλαια του δείκτη, ενόψει της αυριανής τριπλής λήξης στα Παράγωγα.

Με οριακή αρνητική απόκλιση (0,22%) οι 2 σειρές ΣΜΕ (τρέχουσα, επόμενη), με σχετικά λίγες συναλλαγές, προσώρας, στο ΧΠΑ.

Αντιστάθμιση στο short των πωλητών, η θετική εικόνα δεικτοβαρών εισηγμένων/μετοχών, η επιλεκτική εισροή ρευστότητας σε εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς, προοπτικές και μερισματική απόδοση υπερπολλαπλάσια της απόδοσης ενός κρατικού ομολόγου.

Με αυτή τη λογική ενεργούν αρκετοί, που τοποθετούνται στα 15,22 ευρώ για τον ΟΤΕ, στα νέα υψηλά των 15,88 για τη Mytilineos, στα 7,655 για τη Lamda Development και σε αρκετές (ευτυχώς) εταιρείες πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Και το αν η αγορά δυσκολεύεται να πάει υψηλότερα -ως προς τους δείκτες- ελάχιστα ενδιαφέρει όσους «βλέπουν» εισηγμένες/μετοχές και όχι το πού είναι ο ΔΤΡ ή ο ΓΔ.

Στα 5,28 ευρώ η Aegean, στα 9,71 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 15,07 ευρώ η Jumbo, επίσης με αγοραστές.

Οπως και από τις μετοχές του FTMidCap για Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαίσιο, Papoutsanis, αλλά και ΕΛΓΕΚΑ, Κλουκίνας, AsCo, Δρομέας, Entersoft, EpsiloNet κ.α. από τα small caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v