Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «δίπλωσε» η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Στις 911 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης, ενώ οι συναλλαγές εμφανίζουν τάσεις υποχώρησης. Οι τράπεζες δέχτηκαν τις περισσότερες πιέσεις. Ρευστοποιήσεις στην Jumbo, ανοδική κίνηση κόντρα στο ρεύμα για τη Μυτιληναίος.

Πώς «δίπλωσε» η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι περισσότεροι των Επενδυτών έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, ενόψει των σημερινών αποφάσεων - ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής της Αμερικανικής Federal Reserve.

Συνεδρίαση κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, αυτή η οποία διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ακόμα μεγαλύτερους προβληματισμούς από την πορεία του Γενικού Δείκτη, δημιούργησαν η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, αλλά και η νέα συρρίκνωση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από το πρώτο, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΜΥΤΙΛ και ΣΑΡ διασώζονταν με θετικό πρόσημο και οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, τριπλάσιες των ανοδικών, ενώ η εμμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών να παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, αρχίζει να δημιουργεί κάποιες πρώτες ανησυχίες για “απονευρωμένο”, συναλλακτικά, Καλοκαίρι, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει το “peak” των διακοπών.

Σύμφωνα με αρκετούς Αναλυτές, τους προβληματισμούς ενέτειναν και οι πρόσφατες δηλώσεις Βακάκη, που εστίασαν στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές Ναύλων και Πρώτων Υλών, δημιουργώντας δεύτερες σκέψεις στους συγκρατημένα αισιόδοξους της Εγχώριας Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, αξίζει υπενθύμισης ότι μεθαύριο 18/6, εκτός από το triple witching Ιουνίου, αναμένονται κάποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, καθώς θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στους δείκτες FTSE25, FTSEM, αλλά και στον δείκτη EuroStoxx.

Σε ότι αφορά τον EuroStoxx η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών, όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει την θέση της Fourlis στον FTSE25.

Επίσης, η Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί του Δείκτη FTSE/XA ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΤΡ με ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα 28/6/2021.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, την οποία μεταφέρει στη στήλη ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στα προηγούμενα 10 χρόνια, όσοι εμπιστεύθηκαν μετοχές με μερίσματα έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Όσοι εμπιστεύθηκαν μετοχές Τραπεζών υπέστησαν οδυνηρές απώλειες, λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων και των αυξήσεων κεφαλαίων που έλαβαν χώρα μέχρι και σήμερα.

Στις Εισηγμένες που μοιράζουν μερίσματα, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η μόνη “παραφωνία”. Από το 2011 η μετοχή χάνει 43%, ενώ αν προστεθούν και τα μερίσματα που έχει μοιράσει η απόδοση παραμένει αρνητική στο 10%. Και πάλι ωστόσο, για να “χρυσώσουμε το χάπι”, είναι μια απόδοση καλύτερη από την επίδοση της Αγοράς.

Το ίδιο ισχύει και με την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και του Πλαισίου που βρίσκεται χαμηλότερα, ενώ με τα μερίσματα η απόδοση γίνεται θετική στο +45% και +15% αντίστοιχα.

Η μετοχή που έσπασε τα κοντέρ στη δεκαετία, μοιράζοντας μερίσματα σε 8 χρήσεις είναι η Quest. Η απόδοσή της βρίσκεται στο 1.817%, ή 2.287% μαζί με τις μερισματικές διανομές. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έβαζε 100 ευρώ το Καλοκαίρι του 2011 στη μετοχή, σήμερα θα είχε αποτίμηση θέσης 1.817 ευρώ και 470 ευρώ σε μερίσματα (χωρίς να υπολογίζεται η κερδοφορία).

Τετραψήφια ποσοστιαία μεταβολή εμφανίζουν άλλες 6 Εταιρείες, όλες από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης: Entersoft +1.864%, Mermeren +1.275%, Πλαστικά Θράκης +1.228%, Autohellas +1.096% και Ευρωπαϊκή Πίστη +1.053%.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι μια επιλογή “μεσαίας” Εταιρείας, με ανάπτυξη και χαρακτηριστικά συνέπειας στο μέρισμα, είναι ικανή να απογειώσει την απόδοσή της. Στο σύνολο η μέση επίδοση 35 Εταιρειών που ελέγχθηκαν για τη συνεπή διανομή μερισμάτων είναι +466%, καθόλου άσχημα για μια Αγορά που έχασε 25%, σε επίπεδο Δείκτη αναφοράς, στη δεκαετία.

Η διανομή μερίσματος είναι μια ένδειξη υγείας για την Εταιρεία και μια έμπρακτη ανταμοιβή της εμπιστοσύνης του Μετόχου για την μακρόχρονη διακράτηση της μετοχής. “Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και διαλείμματα σε αυτή την ανταμοιβή, που σχετίζονται με την επιθυμητή ρευστότητα που θέλει να έχει ένας Όμιλος στον ισολογισμό του, ενόψει ενός απαιτητικού επενδυτικού προγράμματος, ή μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Αυτό το διάλειμμα καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει τις δύο χρήσεις”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank (-1,96%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-2,09%), Εθνική (-2,26%) και Πειραιώς (-2,24%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, για άμεση κίνηση προς υψηλότερες αποτιμήσεις.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 574,48 μονάδες (-2,34%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 578 (-1,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 575,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,09% (η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση, από τις 21/5)

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ αθροίζει τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,03%.

Τεχνικά, ο εν λόγω δείκτης έχασε τις 595 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων) και 585 μονάδες και η “μεγάλη μάχη” θα δοθεί στις 573 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Αν χαθούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 540 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι πρώτες αντιστάσεις, σαφώς ενισχυμένες, στις 606 (gap), 633 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 655 – 688 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 18.750.000 νέες (ΚO) μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου (-3,53%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 90.167.100.

Και εδώ η τελική εικόνα δεν δημιουργεί “κύματα ενθουσιασμού”, καθώς με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΕΕ (+0,62%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,13%), ΕΧΑΕ (+1,18%), ΜΥΤΙΛ (+2,22%) και ΣΑΡ (+1,14%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Οι ανησυχίες της Διοίκησης για την ταχύτητα της "επιστροφής στην κανονικότητα", η οποία τόνισε πως αν κρατήσει καιρό το υψηλό μεταφορικό κόστος και το κόστος των Πρώτων Υλών σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις και σίγουρα θα μπει φρένο σε κάποια επενδυτικά πλάνα, αποτυπώθηκαν σήμερα στη μετοχή της Jumbo (-4,59%), η οποία κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 14,87 ευρώ (-5,29%), για να αντιδράσει σχετικά στην συνέχεια.

Χάθηκαν οι πρώτες στηρίξεις στα 15,56 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 15,25 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη 14,85 - 14,75 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, σημαντικά ισχυροποιημένες οι αντιστάσεις στα 15,84, 16,06 (ημερήσιο “stop short”) και 16,30 ευρώ.

Διπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών της Μυτιληναίος στην επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από την οικονομική χρήση του 2021, προέβλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ευάγγελος Mυτιληναίος, στην χθεσινή τακτική γ.σ. των Μετόχων, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η κερδοφορία του 2021 θα είναι διπλάσια του 2020, ενώ το 2022, θα ακολουθήσει η “απογείωση” της Εισηγμένης.

Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έδειξε να διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά 163 μηνών. Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 15,46 ευρώ, τεχνικά, δείχνουν εφικτοί οι επόμενοι στόχοι στα 16,00 και 17,00 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 15,46, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 15,04 και 14,35 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι, το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε:

1) Tον ορισμό της 31/3/2021, ως ημερομηνίας λογιστικής κατάστασης μετασχηματισμού, για τη σύνταξη των λογιστικών καταστάσεων απόσχισης – διάσπασης του κλάδου Δικτύου διανομής της ΔΕΗ και της επικείμενης εισφοράς του στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Η απόσχιση του κλάδου θα πραγματοποιηθεί με απορρόφηση. Η υπόψη ημερομηνία δύναται να μεταβληθεί, με μεταγενέστερη απόφαση του Δ.Σ. αν παραστεί ανάγκη.

2) Την επιλογή της “Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Συμβούλων Επιχειρήσεων”, ως τον ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα που θα συντάξει την έκθεση αποτίμησης για τη διαπίστωση της εύλογης αξίας των Περιουσιακών Στοιχείων και υποχρεώσεων που θα εισφερθούν στον ΔΕΔΔΗΕ, θα εξετάσει το σχέδιο σύμβασης διάσπασης και θα συντάξει τη σχετική έκθεση.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,16%) σήμερα, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ ενδοσυνεδριακά δοκίμασε και τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, υποχωρώντας μέχρι τα 8,965 ευρώ (-2,18%).

Προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 9,06 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις προς τα 8,96 και 8,745 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Φοβερά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης στα 10,14 – 10,25 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, εκτός του ΜΥΤΙΛ, η επόμενη μετοχή του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτή του ΣΑΡ (+1,14%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η όποια υποχώρηση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 8,65 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ η πρώτη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 9,07 – 9,17 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Entersoft (-0,27%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 18/5 για τον Ακρίτα (+12,15%), επιστροφή αγοραστών στην Τρ. Αττικής (+3,05%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Βιοκαρπέτ (+5,16%), Fieratex (+3,85%), Flexopack (+2,33%), Μινέρβα (+3,10%), Μπήτρο (+18%), Μοτοδυναμική (+2,16%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+0,51%), αύξησαν συναλλαγές οι Centric (+5%) και ΕΚΤΕΡ (+2,02% και πονταρίσματα για πιθανές αναλήψεις νέων έργων), ενώ “αντανακλαστικές” απώλειες, μετά τις δηλώσεις Βακάκη, σημειώθηκαν και στην AS Company (-6,97%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΣΙΔΜΑ (-3,74%), Intralot (-4,76%), Epsilon Net (-4,01%), Reds (-3,32%), Space (-2,84%), Unibios (-4,49%), ΛΕΒΚ (-1,06%), Παϊρη (-1,67%), Ναύπακτο (-6,25%), Ίλυδα (-1,17%) και Πετρόπουλο (-2,54%), παρουσία πωλητή σε Τζιρακιάν (-3,69%) και Frigoglass (-5,19%), πλαγιοκαθοδικά από τα 6,83 ευρώ (κλείσιμο 8/6) τα Πλ. Θράκης (-1,22%) και από τα 0,50 ευρώ (κλείσιμο 9/6) η Lavipharm (-1,32%), ενώ σε νέα υψηλά 137 μηνών έκλεισε η Λανακάμ (+2,86%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 908 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν βλέψεις προς τις 950, με απώτερο στόχο τις 1013 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 908, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 900 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 895, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 835 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Αν η εν εξελίξει διόρθωση δεν επεκταθεί χαμηλότερα της ζώνης 2240 – 2200 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να στοχεύουν προς τον επόμενο “άθλο”, που είναι η υπέρβαση των 2371 μονάδων. Σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 2200 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 2185, 2176 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106, 2077 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η οπισθοδρόμηση του ΓΔ μπορεί να συνδέεται με το ενδεχόμενο μιας κατώτερης των προσδοκιών Τουριστικής περιόδου, ή με κινήσεις ενόψει του triple witching της Παρασκευής (κλείσιμο Παραγώγων σε μετοχές και δείκτες). Είναι ωστόσο φυσιολογική και αναμενόμενη κατά την τεχνική ανάλυση και δεν απειλεί το σενάριο κίνησης του ΓΔ προς τις 950 μονάδες, παρά μόνο αν παραβιαστεί το όριο στήριξης των 895 μονάδων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 950 μονάδες. Η προσοχή των Επενδυτών είναι στραμμένη στις αποφάσεις της FED που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ. Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου της Motor Oil, όπως αναμενόταν, με μείωση των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών, ελεύθερες ταμειακές εκροές και αύξηση του καθαρού δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €1,9 δισ. (+14,4%), τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη στα €80 εκατ. (-14%) και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα €28 εκατ. (-15,2%). Οι ελεύθερες ταμειακές εκροές ανήλθαν σε €90,9 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €119,7 εκατ., σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε στα €1,04 δισ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Μικτή η εικόνα των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών, προφανώς εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της FED, όπου αναμένεται, ενδεχομένως, να παρουσιαστεί ένα χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Σε εταιρικό επίπεδο, καλύτερα των εκτιμήσεων (70 εκατ. ευρώ) ήταν τα αποτελέσματα της ΜΟΗ, με τα λειτουργικά προσαρμοσμένα EBITDA (χωρίς το όφελος από ανατίμηση των αποθεμάτων) να ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα ανακοινωμένα στα 129 εκατ. ευρώ. Οι εταιρικοί ισολογισμοί βαδίζουν προς την κανονικότητα, αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών στο μέτωπο της πανδημίας. Οι αποτιμήσεις έχουν περιθώρια ανόδου, αλλά θα πρέπει στο εξής να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα. Η περιοχή των 950 - 970 μονάδων παραμένει ως πιθανός στόχος για το επόμενο διάστημα, αλλά περαιτέρω ανοδική πορεία δεν είναι δεδομένη στο κοντινό μέλλον”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

Υποτονικά και με μικρές απώλειες κινούνται οι Διεθνείς Αγορές, ενόψει της σημερινής συνεδριάσεως της Fed, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι πλειονότητα των δεικτών κράτησε και σήμερα επιφυλακτική στάση. Ενδεχομένως η στασιμότητα των τελευταίων ημερών να έχει να κάνει και με το triple witching της Παρασκευής όπου, όπως συνηθίζεται, αποτελεί το σημείο καμπής για τις Αγορές.

Διαγραμματικά, η καταγραφή νέων υψηλών με την προσωρινή υπέρβαση των 920 μονάδων, αποτελεί θετική εξέλιξη, βάζοντας στο στόχαστρο τις πολυσυζητημένες 950 μονάδες. Η διήμερη διόρθωση αποτελεί υγιή εξέλιξη, με την Αγορά να αναζητά ένα βραχυπρόθεσμο “πάτημα”. Στηρίξεις εντοπίζουμε στις 913 και 900 μονάδες, ενώ κύρια αντίσταση παραμένει το όριο των 950 μονάδων, όπου έχει να ξεπεραστεί από το Δεκέμβριο του 2014.

Αντιστοίχως και στον δείκτη Τραπεζών, η αντίσταση της ζώνης των 600 μονάδων λειτούργησε αποτελεσματικά, με το πρώτο “ανάχωμα” να εντοπίζεται στις 580 μονάδες. Χαμηλότερα, στηρίξεις εντοπίζονται ανά είκοσι μονάδες, δηλαδή στις 560 και 540 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Υπέρβαση της ζώνης αντίστασης των 600 μονάδων, θα οδηγήσει τον ΔΤΡ στην κύρια αντίστασή του και στις 640 μονάδες, όπου και έχουν διαμορφωθεί τα πρόσφατα υψηλά του.

“Εκτιμούμε ότι το ‘rotation’ θα διατηρηθεί, με την Αγορά να καταφέρνει να συντηρήσει τις δυνάμεις της, πέριξ των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Ο στόχος παραμένει το τεχνικό επίπεδο των 950 μονάδων, το οποίο φυσιολογικά θα χρειαστεί παραπάνω από μία προσπάθεια για την υπέρβασή του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ουσιαστική κίνηση αναμένεται μετά το triple witching της Παρασκευής”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Προσπαθεί για ψηλότερα το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Πλάγια κίνηση από Χρυσό κι Ασήμι, προς τα $38750 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2400 το Ethereum.

Κατά 2,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως τον Μάιο, ανεβάζοντας ταχύτητα από το 1,6% του Απριλίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Αγοράς. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Καθοδικά κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αναθεωρεί την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (Ifo). Προβλέπει ότι θα τρέξει με 3,3% φέτος, ενώ αναβαθμίζει την εκτίμησή του για το 2022 στο 4,3%. Το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 5,8% φέτος και θα μειωθεί στο 5,2% το 2022, ενώ ο πληθωρισμός φέτος θα φτάσει στο 2,6% και θα μειωθεί στο 1,9% του χρόνου.

Σχεδόν μισό ΑΕΠ αγγίζουν τα εταιρικά χρέη στις ΗΠΑ. Το συνολικό χρέος έχει ξεπεράσει τα $11,2 τρισ., σύμφωνα με στοιχεία της Fed. Οι Επιχειρήσεις, εκτός του Χρηματοοικονομικού Τομέα, το 2020 πούλησαν ομόλογα η αξία των οποίων έφτασε τα $1,7 τρισ., σύμφωνα με τη Dealogic. Το ποσό αυτό είναι $600 δισ. παραπάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό., με τους Αναλυτές να προειδοποιούν για “Εταιρείες ‘ζόμπι’, καθώς τα σταθερά χαμηλά επιτόκια, κρατούν απλά ζωντανές μη παραγωγικές Επιχειρήσεις”.

Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Μάιο, καταγράφοντας άνοδο 3,6%. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών ανήλθαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,572 εκατ. τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα σκαρφαλώσουν στα 1,63 εκατ.

Οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο, κατά 1,1%. Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά, καθώς ανοίγει η Οικονομία. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο των τιμών κατά 0,8%.

“Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία. Ωστόσο, η Χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, όσον αφορά την ανισότητα, τη μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, το φυλετικό χάσμα και την κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση αυτών των προβλημάτων απαιτεί σημαντικές δημόσιες επενδύσεις”, τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, σε ομιλία που έδωσε σε Επιτροπή της Γερουσίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, μεταξύ 3,6% και 4,8% θέτει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στην Ελληνική Οικονομία, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), εγκαταλείποντας το βασικό σενάριο για μεγέθυνση με ρυθμό 2,7%.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα είναι καθαρότερη σε όρους ποιότητας ενεργητικού, πιο λιτή και καλά κεφαλαιοποιημένη. Επαναδιατυπώνει τη σύστασή της για “υπεραπόδοση”, με νέα αυξημένη τιμή - στόχο στα 3,5 ευρώ.

“Ο Ελληνικός δείκτης μετοχών έχει δυσκολευτεί να κρατηθεί σε αποδόσεις, έναντι των Ευρωπαϊκών δεικτών φέτος, αν και απέχει ελάχιστα από τα προ-πανδημικά του επίπεδα. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Αγορά προεξοφλεί ένα καλύτερο 2022 (5,3%) από ότι το 2021 (3,45%), υποδηλώνοντας ότι η εξάπλωση του εμβολίου θα είναι αργή. Η Covid-19 υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά που είχε γίνει για τη βελτίωση των δημοσιονομικών οικονομικών, αλλά και στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016 - 2019”, σημειώνει σε ανάλυσή της η αμερικανική Jefferies που, από τακτικής άποψης, μειώνει τη στάθμισή της για τη Χώρα.

Στα 2,2 ευρώ θέτει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς η Euroxx Sec. σε έκθεσή της με τίτλο "Ηλιοφάνεια μετά την καταιγίδα", στην οποία δίνει σύσταση “overweight”. Η Χρηματιστηριακή, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου, προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Οι εκτιμήσεις της για τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Τράπεζας διαμορφώνονται στα 400 εκατ. ευρώ το 2021, στα 316 εκατ. ευρώ το 2022 και στα 451 εκατ. ευρώ το 2023.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “χωρίς καμία ‘εκκρεμότητα’, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Lamda Developmnet, οδεύει προς υπογραφή η σύμβαση παραχώρησης των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ και άρα της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου για τα επόμενα 99 χρόνια. Η Εταιρεία ανακοίνωσε επισήμως την οριστικοποίηση όλων των συμβατικών προϋποθέσεων για την έναρξη αξιοποίησης του Ελληνικού, τοποθετώντας την ημερομηνία υπογραφών με το ΤΑΙΠΕΔ (για το οποίο η ΕΕΣΥΠ επίσης σήμερα ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου) έως τις 25 Ιουνίου. Ταυτόχρονα με τις υπογραφές, το Δημόσιο θα εισπράξει την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης των 915 εκατ. ευρώ”.

Ο Γενικός Δείκτης, χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 911,02 μονάδες (-0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 913,2 (-0,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 911,6 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,92%.

Ο τζίρος στα 64 εκατ., από τα οποία τα 9,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΥΤΙΛ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (137.320 συμβόλαια).

Στα 2.415 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.303 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.507, 1.329 για τον Ιούνιο, 1.158 για τον Ιούλιο και 20 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.207,75) κινήθηκε μεταξύ 2.206 και 2.230 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.973 Eurobank, 8.397 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.587), Alpha Bank (13.410), ΔΕΗ (6.369), Εθνική (22.521), ΓΕΚ (1.242), Πειραιώς (53.418), Lamda Development (1.310), Τέρνα Ενεργειακή (846), ΑΔΜΗΕ (1.565), Jumbo (1.312), ΕΥΔΑΠ (392), Μυτιληναίο (1.915), Ελλάκτωρα (1.388), Ιντρακόμ (1.315), Fourli (214), Motor Oil (1.872), ΕΧΑΕ (668), ΟΤΕ (746), Cenergy (2.937), Viohalco (1.726), Ελ. Πετρέλαια (154), ΟΠΑΠ (507), MIG (6.566), Τρ. Αττικής (216).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 28.712, MIG 29.187, Alpha Bank 22.840, Πειραιώς 251.699, ΔΕΗ 10.697, Εθνική 21.547.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                              Name of Issuer                  NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 91.824.402 τεμ., (από 92.114.243 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.616.016 τεμ. (1.616.016), Eurobank 53.657.359 τεμ. (51.128.590), ΟΠΑΠ 1.457.830 τεμ. (1.457.830), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 4.240.124 τεμ. (4.240.124), ΟΤΕ 1.341.154 τεμ. (1.360.654).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v