Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η επιφυλακτικότητα και το «σίγουρο stop»

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πώς αναμένεται να εκτυλιχθεί η συνεδρίαση ενόψει triple witching αλλά και της αργίας της Δευτέρας. Το «φρένο» στην τάση λόγω της αύξησης κεφαλαίου της Alpha και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Χρηματιστήριο: Η επιφυλακτικότητα και το «σίγουρο stop»

Διόρθωσε η Wall Street αποτιμώντας τις ανακοινώσεις της Fed, από τις 15.710 μονάδες ο DAX
στη Φρανκφούρτη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές «δίπλωσαν» με αιχμή τις τραπεζικές, και δη την Alpha Bank, πίεσαν τον Γενικό Δείκτη προς τις 911,60 οριακά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Στην αγορά των ΗΠΑ, αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed, με τη διοίκησή της να βλέπει δύο αυξήσεις μέχρι το 2023, αλλά με προσεκτικότερη ανάγνωση να μην τις προγραμματίζει για το επόμενο 18μηνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα εργαλείο για κάθε χρήση σε κάθε περίσταση, με το 10ετές ομόλογο στο 1,55%, δηλαδή σε απόσταση ασφαλείας από τα επίπεδα του 1,80%-2%.

Για την Αθήνα, θετικά τα νέα από Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να κάνει λόγο για διπλό δώρο από Eurogroup και Κομισιόν. Στα μέσο-μάκρο οικονομικά αυτά διευκολύνουν τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου στη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης.

Μεσοπρόθεσμα η προοπτική, το ενδεχόμενο εισροών έως και 6 δισ. μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να λειτουργήσει προεξοφλητικά και για την αγορά.

Προφανώς και η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα, προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα της στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι καλοδεχούμενη και γεννά -εύλογα- προσδοκίες.

Επενδυτικά, χρηματιστηριακά, πάντως, μέχρι και χθες ουδεμία ανταπόκριση έχει υπάρξει από την κοινότητα, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, τα funds στην πλειονότητά τους να συνεχίζουν θεατές και τη στάση τους να επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Εν προκειμένω, από την αμκ, συγκεκριμένα την τιμή, την προσφορά, την συμμετοχή (ή μη) κ.λπ.

Εκκρεμότητα που έχει φρενάρει εν γένει το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων/μετοχών του FTSE25, που αντλεί ρευστότητα από το σύστημα και -μέχρι τώρα- λειτουργεί ανασταλτικά στην πρόθεση των long να οδηγήσουν την αγορά πέραν των 940 μονάδων.

Εάν υποτεθεί πως η αγορά έχει φρενάρει λόγω της αμκ, τότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγες συνεδριάσεις, με τις 890 μονάδες να είναι ένα σίγουρο stop, στην περίπτωση που δοκιμασθεί η περιοχή χαμηλότερα των 900 μονάδων. Δύσκολο, καθώς η διαμόρφωση του δείκτη είναι ελεγχόμενη, μέσω των δεικτοβαρών μετοχών.

Συνεπώς και σήμερα επιλεκτικότητα στις κινήσεις, σε στενά εύρη τιμών, συνεκτιμώντας την αυριανή καταληκτική συνεδρίαση (με triple witching, εισροές/εκροές σε μετοχές που εντάσσονται-εξέρχονται σε/από δείκτες) όπως και την αργία της Δευτέρας. Πρακτικά, περάσματα από το «ταμείο» αναμένεται να γίνουν σήμερα-αύριο (όπως χθες) με την πλαγιοκαθοδική κίνηση των δεικτών, σε μεγάλο βαθμό διαμορφούμενη και το stock picking, μάλλον, μονόδρομος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v