Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς θα ξεφύγει από τη στενωπό

Ποια δραστικά καύσιμα και καταλύτες αναζητούν οι παίκτες για να ξεφύγουν από τη ζώνη των 850-895 μονάδων και να υπερβούν τις 900. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, μετά την πτώση, σε ρηχή αγορά. Ό αντίκτυπος των οίκων.

Χρηματιστήριο: Πώς θα ξεφύγει από τη στενωπό

Με απώλειες η τελευταία εβδομάδα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την διόρθωση που συνολικά φθάνει-πλέον- το 4,91% σε διάστημα μηνός.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 866,81 μονάδες, τον FTSE25 από τις 2.081,33 , τον Δείκτη Τραπεζών από 538,30 και από τις 1.413,85 μονάδες για τον FTSEMid Cap.

Με την αξία συναλλαγών μέτρια, για ακόμη μία εβδομάδα αλλά και με αυτόν τον τζίρο η συνέχιση της υποτίμησης της αγοράς αδιάλειπτη, με τους ξένους να μειώνουν διακριτικά, σταθερά συγκεκριμένες θέσεις τους.

Με το πρόβλημα να μην περιορίζεται στις τράπεζες, καθώς η αμκ της Alpha Bank θεωρείται πως λειτούργησε ανασταλτικά για τους αγοραστές αλλά να εκτείνεται στα περισσότερα blue chips και σηματωρούς του δείκτη.

Ενδεικτικό το συγκριτικό, μείον 1,17% για τον ΔΤΡ σε εβδομαδιαίο και 6,53% σε μηνιαίο έναντι των αντίστοιχων 1,39% και 5,80% για τον FTSE25, με "κυκλικού" χαρακτήρα ρευστοποιήσεις και μετακύληση πωλήσεων από μία ομάδα μετοχών σε άλλη.

Ενας λόγος θα μπορούσε να είναι και οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων, μέσω αμκ, εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων, που σίγουρα είναι αλλά δεν είναι αυτός, δεν είναι ο κύριος.

Ορισμένοι χρηματιστές αποδίδουν τον λόγο στα αμφίσημα μηνύματα που εκπέμπει η οικονομία συνακόλουθα η αβεβαιότητα/ρευστότητα για την εξέλιξη της πανδημίας-τη μετάλλαξη Δέλτα- τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Τα όσα αναφέρει ο Fitch στην αξιολόγηση του, της Παρασκευής είναι λόγος και ακούει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την αβεβαιότητα λόγω τουρισμού.

Αλλά και το ΔΝΤ σε μία επίσης ήξεις-αφήξεις προσέγγιση της οικονομίας της χώρας. Των δυνατοτήτων αλλά και των κινδύνων, της προοπτικής αλλά και της αμφιβολίας.

Ο Fitch δεν μας πρόσθεσε κάτι, που δεν περίμενε η αγορά, το ΔΝΤ δεν μας έκανε σοφότερους για το τι μπορεί να πάει μπροστά και τι πίσω την οικονομία.

Σε αυτά θα ήθελα να προσθέσω και μία αναποτελεσματική (όπως αποδεικνύεται) διαχείριση της υπόθεσης "χρηματιστήριο" από την κυβέρνηση. Μέχρι τώρα, 2 χρόνια με κυβέρνηση ΝΔ, φιλοεπενδυτική κ.λ.π όπως θα περίμεναν οι υποστηρικτές της το αποτέλεσμα είναι πενιχρό, το διαπιστώνουν οι ίδιοι καθημερινά.

Με αυτά ξεκινά ακόμη μία εβδομάδα, με τους επενδυτές να μην γίνονται σοφότεροι ούτε μετά την λήξη Ιουλίου στα Παράγωγα, καθώς και τα ΣΜΕ είναι περιορισμένα (μη αντιπροσωπευτικά) και οι αποκλίσεις (θετικές αλλά μικρές) στο εύρος του 0,05%-0,76%.

Συνεπώς, μέχρι νεοτέρας traders και επενδυτές παραμένουν σε ένα εύρος τιμών, που ορίζεται μεταξύ 850-895 μονάδων, με την υπέρβαση των 900 μονάδων να απαιτεί καταλύτες και καύσιμα.

Η αγορά χρειάζεται ένα... σοκ, και αυτό δεν φαίνεται- κατ' αρχήν- για αυτή την εβδομάδα με συνέπεια οι όποιες κινήσεις να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες εισηγμένες. Που είτε λόγω αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών εξελίξεων είτε με αφορμή την είσοδο κάποιου fund θα μπορούσαν να δώσουν προοπτική.

Για παράδειγμα, οι εξελίξεις στην Lamda Development συνέβαλαν στο 6,38% στα 8,09 ευρώ με 778.000 κομμάτια. Καλοδεχούμενη εξέλιξη, τέτοιες χρειάζεται η αγορά καθώς προσδίδουν και προοπτική και προστιθέμενη αξία και για άλλους/παρεμφερείς κλάδους. Επίσης τα νεότερα από τον διαγωνισμό για την Εγνατία, με την Πένυ Κούτρα να έχει όλες τις λεπτομέρειες.

Σε αυτά είναι και η παράμετρος διεθνείς αγορές και δη η Wall Street, με το βαθύ"κοκκίνισμα" της Παρασκευής να δίνει, ακόμη ένα, πλεονέκτημα στους πωλητές. Οι long θα μπορούσαν να προσβλέπουν λ.χ. στα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, ή την προώθηση ενός ακόμη πακέτου (υπό) στήριξης από την κυβέρνηση Μπάϊντεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσοχή των ευρω-αγορών θα είναι στραμμένη στην Φρανκφούρτη, την συνεδρίαση της ΕΚΤ και όσα αναμένεται να εξειδικεύσει την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κάτι, που αφορά άμεσα την χώρα μας, και μάλιστα σε μία συγκυρία που, όπως αποκάλυπτε η Αγγελική Παπαμιλτιάδου έχουν αρχίσει τα "μπρος-πίσω" για το Ταμείο Ανάκαμψης. Με την Γερμανία να έχει να διαχειριστεί τις δραματικές συνέπειες της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, καθ' όδον προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Και ειδικότερα για τα καθ' ημάς, με μία απρόβλεπτη παράμετρο που "ακούει" στο όνομα Ρ.Τ Ερντογάν και τις προκλητικές ενέργειες τις οποίες προπαγανδίζει πως θα προχωρήσει Δευτέρα-Τρίτη, στα Κατεχόμενα. Δοκιμάζοντας, κυρίως, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μπάϊντεν αλλά και στον βαθμό, που αναλογεί και των Βρυξελλών, Αθήνας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v